[ccpw id="136103"]

Είπε ότι κάποιοι έβαλαν πλάτη για να σχηματιστούν τα υπερπλεονάσματα. Και να έχει έτσι -λέμε εμείς- τη δυνατότητα να ασκεί επιδοματική πολιτική. Με ευκαιριακές παροχές και όχι με στρατηγικό σχέδιο για τους ασθενέστερους. 
Αλλοίμονο, ουδείς σώφρων πολίτης θα υποστήριζε ότι δεν έπρεπε να υπάρξει πολιτική και μέριμνα για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έφτασαν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όμως δεν δικαιούνται μία αναγνώριση και εκείνοι που “μάτωσαν” για να επιτευχθεί αυτό;

Δεν πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να απεγκλωβιστούν, να ανασάνουν μετά την επίθεση της φορομπηχτικής λαίλαπας που κονιορτοποίησε τα εισοδήματά τους;

Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός και κυρίως με όσα υπονόησε, όχι.

Συνδέοντας μάλιστα ευθεως τη δυνατότητα μείωσης των φόρων με τον… πρωταρχικό στόχο της διασφάλισης της επιδοματικής πολιτικής.

Κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Καμία δράση για ανάκαμψη -επί της ουσίας όχι στους αριθμούς σε σχέση με τον πάτο που την έφτασαν- της οικονομίας.

Ο πολιτικός στόχος και η δεξαμενή ψηφοφόρων παραμένουν σταθερά.

Αλλά κατά τον κ. Τσίπρα δεν έπαθε και τίποτα η μεσαία τάξη από τη διακυβέρνησή του.

Όπως άλλωστε υποστήριξε, τη μεσαία τάξη την ξεζούμισαν… οι προηγούμενοι. Ο Σύριζα βελτίωσε τα εισοδήματά της! Οπότε δεν υπάρχει προφανώς και λόγος επανόρθωσης.

Είναι σαφές ωστόσο ότι όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός θα παίξει το ταξικό χαρτί. Το οποίο ωστόσο είναι και διχαστικό και επικίνδυνο.

Επιχειρώντας παράλληλα να ανασυστήσει δίπολο προόδου και συντήρησης. Επιφυλάσσοντας βέβαια για τον εαυτό του τον ρόλο του… εξ ορισμού προοδευτικού. Μόνο που αυτός ο ρόλος απαιτεί να πηγαίνεις την κοινωνία μπροστά, όχι πίσω…

Ίσως βέβαια με αυτή τη ρητορική του, την οποία διανθίζει με προειδοποιήσεις περί… ρεβανσισμού να επιδιώκει να συσπειρώσει τη διαλυμένη ψυχολογικά αλλά και ιδεολογικά από ό,τι φαίνεται, παράταξή του.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Και όσο θα πλησιάζουμε στις κάλπες -τις όποιες κάλπες- το άγχος θα μεγαλώνει…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_631.html