[ccpw id="136103"]

Το κόστος της περίφημης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 υπολογίζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ και το συνολικό κόστος της διακυβέρνησης της τελευταίας τετραετίας μπορεί να ξεπερνά και τα 200 δισ. ευρώ αν υπολογιστούν οι απώλειες δυνητικής ανάπτυξης τα χρόνια που ακολούθησαν.

Τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία διεθνώς καθώς το πετρέλαιο έπεσε στα 50 δολ. το βαρέλι και η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, “τρομπάροντας” με τρισ. τις οικονομίες.

Η Ελλάδα από αυτήν την οικονομική έκρηξη πέτυχε μόνο μερικά παράπλευρα οφέλη όπως η αύξηση της τουριστικής κίνησης και η αύξηση των εξαγωγών λόγω αύξησης της ζήτησης και όχι λόγω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν διαμορφωθεί συνθήκες με τις οποίες η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές να δανείζεται με όλο και χαμηλότερα επιτόκια.

Μπορεί τα επιτόκιά μας να παραμένουν υψηλά σε σχέση με εκείνα της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας, αλλά πλέον τα ελληνικά επιτόκια είναι στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. (Το ελληνικό 10ετές ήταν την Παρασκευή στο 3,29% και το Πορτογαλικό στο 1,17%, ενώ το ιταλικό στο 2,52%).

Τούτο όμως δεν έγινε πριν από ένα χρόνο για να μπορεί να αποδοθεί στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά την Άνοιξη του 2019, λίγες εβδομάδες ή μήνες πριν από τις εκλογές που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται το τέλος της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων λαμβάνει χώρα παράλληλα με το ράλι των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών όπου ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου με κέρδη περί το 25% γράφει τη δεύτερη καλύτερη απόδοση στον κόσμο.

Κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτήν την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σαν “Mitsotakis Trade”. 

Δηλαδή, για βελτίωση του κλίματος η οποία οφείλεται στις αυξημένες πιθανότητες σε λίγους μήνες να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης που έχει υποσχεθεί μια περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη οικονομική πολιτική.

Τούτο είναι το ένα σκέλος της αιτιολόγησης του ράλι που πραγματοποιούν τα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές μετοχές.

Το άλλο έχει να κάνει με το διεθνές κλίμα που διαμόρφωσαν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας. Η Fed θορυβημένη ανέκοψε τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων ενώ η ΕΚΤ δεν τον είχε ξεκινήσει καν.

Η κατάσταση αυτή μάλιστα έχει δημιουργήσει και την παράδοξη εικόνα το ελληνικό πενταετές ομόλογο πριν λίγες μέρες να καταγράφει χαμηλότερη απόδοση από το αντίστοιχο αμερικάνικο.

Αυτό δεν συμβαίνει γιατί η Ελλάδα είναι πιο αξιόχρεος πιστωτής από τις ΗΠΑ αλλά γιατί η ΕΚΤ κρατάει τα επιτόκια στο μηδέν και ένα σημαντικό μερίδιο ευρωπαϊκών ομολόγων καταγράφουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις. 

Δηλαδή, αντί να εισπράττεις απόδοση επειδή δανείζεις πληρώνεις…

Οι διεθνείς αγορές έχουν πλημμυρίσει με ρευστότητα και κάποιες σταγόνες κατευθύνονται προς τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές.

Το “Mitsotakis trade” και η διεθνής συγκυρία αυτήν τη στιγμή δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες.

Θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε πως συνεισφορά στο θετικό κλίμα έχει και η κυβέρνηση η οποία μετά την “κωλοτούμπα” του 2015 εμφανίζεται ευρωπαϊκότερη των ευρωπαϊστών και ατλαντικότερη των ατλαντιστών.

Η στροφή του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε μνημονιακές φιλοευρωπαϊκές θέσεις έχει στερήσει σε ένα ισχυρό αντισυστημικό μπλοκ που υπάρχει στην κοινωνία την πολιτική συγκρότηση και εκπροσώπηση.

Το επονομαζόμενο φιλοευρωπαϊκό τόξο στην τελευταία Βουλή συσπείρωνε πάνω από 4/5 του Κοινοβουλίου αφού εκτός αυτού βρίσκονταν μόνο το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η εικόνα αυτή ήταν πολύ διαφορετική πριν το Καλοκαίρι του 2015.

Η κατάσταση αυτή βελτιώνει το κλίμα εμπιστοσύνης για την πορεία της χώρας…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/the-mitsotakis-trade.html