[ccpw id="136103"]

Με βάση τις δικαστικές εξελίξεις η κάθαρση του σκανδάλου της Novartis, στην οποία τόσα πολλά είχε επενδύσει η κυβέρνηση Τσίπρα, αρχίζει να ξεφτίζει.

Δεν τεκμηριώθηκε ο χρηματισμός πολιτικών προσώπων, η Δικαιοσύνη αρχίζει να λαμβάνει υπόψη της την επικείμενη κυβερνητική αλλαγή, το εντυπωσιακό κατηγορητήριο που υποτίθεται ότι τεκμηρίωνε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης συρρικνώθηκε στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου, με έναν τρόπο που μοιάζει περισσότερο με πολιτική διαφήμιση.

Τι πήγε στραβά;

Αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον

Από το ξεκίνημα της «επιχείρησης κάθαρσης» φάνηκε ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έδιναν απόλυτη προτεραιότητα στη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων τους.

Σχετικα

Τα μεγάλα σκάνδαλα του Αλέκση

Εάν τους ενδιέφερε η προστασία του δημόσιου συμφέροντος θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει την κάθαρση από την ελβετική πολυεθνική Novartis και το πολυπληθές κύκλωμα που ανέπτυξε, σε βάθος χρόνου, στην Ελλάδα.

Το κύκλωμα αυτό μας έβαλε μέσα πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και τις «τσιμπημένες» τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων της Novartis.

H κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ζητήσει από την Novartis την καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σαν αποζημίωση για τις άδικες πρακτικές που εφάρμοσε στην Ελλάδα.

Σχετικα

Βενιζέλος: «Σύγχυση» σε ΣΥΡΙΖΑ και Αυγή για το ναυάγιο Novartis

Θα έπρεπε επίσης να είχε στραφεί κατά του πολυπληθούς κυκλώματος της υπερσυνταγογράφησης, το οποίο έχει εντυπωσιακή παρουσία στο ΕΣΥ, με τα περισσότερα μέλη του να δηλώνουν «προοδευτικοί» και υποστηρικτές της δημόσιας Υγείας…

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κινήθηκε κατά της Novartis για να εξασφαλίσει τη συνεργασία ή έστω την ανοχή της στις μεθοδεύσεις σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της. Δεν κινήθηκε κατά του κυκλώματος της υπερσυνταγογράφησης γιατί τα περισσότερα μέλη του ανήκουν στον «προοδευτικό» χώρο.

Το πώς γίνεται η πραγματική κάθαρση μας το δείχνουν οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, οι οποίες επέβαλλαν πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική πολυεθνική Novartis με το σκεπτικό ότι εφάρμοζε άδικες εμπορικές πρακτικές στην Ελλάδα.

Η Novartis είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και γι’ αυτό υπόκειται στην αμερικανική νομοθεσία και τους σχετικούς περιορισμούς.

Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα ενδιαφερόταν για την κάθαρση του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis θα ακολουθούσε το παράδειγμα των αμερικανικών Αρχών. Θα είχε στραφεί κατά της ελβετικής πολυεθνικής και του πολυπληθούς κυκλώματος υπερσυνταγογράφησης που δημιούργησε σε βάθος χρόνου για να ζητήσει αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ή και δισεκατομμυρίων, για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.

Έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα με ευθύνη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα το αμερικανικό Δημόσιο εισέπραξε τεράστιες αποζημιώσεις για τη ζημιά που έκανε η ελβετική πολυεθνική Novartis στο ελληνικό Δημόσιο!

Στοχοποίηση αντιπάλων

Αντί να κάνει κάθαρση στο υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis η κυβέρνηση στοχοποίησε πολιτικούς αντιπάλους της καλύπτοντας ουσιαστικά την ελβετική πολυεθνική και το πολυπληθές κύκλωμά της.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν προστάτευσαν το δημόσιο συμφέρον και προχώρησαν στο ουσιαστικό «κουκούλωμα» ενός υπαρκτού σκανδάλου.

Από τη λίστα των δέκα πολιτικών που υποτίθεται ότι είχαν άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο απέμεινε μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενδεχομένως και κάποιος άλλος, να πρέπει να δώσουν εξηγήσεις χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος τους.

Η πολιτική, δικαστική μεθόδευση εκθέτει πλέον το σύστημα Μαξίμου, το οποίο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις αμέσως μετά την αναμενόμενη εκλογική επικράτηση της ΝΔ.

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Πικραμένος βγαίνουν πολιτικά ενισχυμένοι από την επιχείρηση σπίλωσής τους που οργάνωσε το Μαξίμου και αυξάνονται θεαματικά οι πιθανότητες να είναι ένας από αυτούς ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανεξάρτητα πάντως από τους πολιτικούς ελιγμούς που έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα από το Μαξίμου αποτελέσματα, τίθεται το ερώτημα τι έγινε με το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis.

H απάντηση είναι τίποτα. Η ελβετική πολυεθνική λεηλάτησε το δημόσιο ταμείο χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε οικονομική συνέπεια στην Ελλάδα.

Το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis είναι η πλήρης συγκάλυψή του από την κυβέρνηση Τσίπρα σε όφελος της ελβετικής πολυεθνικής και του τεράστιου κυκλώματος που δημιούργησε στην Ελλάδα με δικά μας χρήματα.

Γιώργος Κύρτσος
athensvoice.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/novartis_11.html