[ccpw id="136103"]

Βρισκόμαστε στο εθνοσωτήριο έτος 2000. Και τι ανακαλύπτουμε ως ένδοξη Ελλάδα της παραγωγής και της μεταποίησης… Ότι έχουμε παραμελήσει τους μικρομεσαίους.

Ένα βήμα πριν την αυτοκτονία μας… αποφασίζουμε, ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να τους σώσουμε. Να τους δώσουμε κάτι σαν Τράπεζα, μπας και σηκώσουν κεφάλι οι άνθρωποι…

Δεν μας πήρε πολύ… Μόνο τρία χρόνια. Ρεκόρ για την Ελλάδα!!! 


Το 2003, το ΠΑΣΟΚ ” ντύνει”, ως Μανωλιό-σωτήρα των μικρομεσαίων, έναν κρατικό Οργανισμό. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Προίκα, 240.000.000 ευρώ από λεφτά της Ε.Ε. (67%) και από ιθαγενείς φορολογούμενους (33%).

Σιγά τώρα που θα χρηματοδοτούσε η ελληνική σοβιετία την ιδιωτική οικονομία.

Με 180.000.000 ευρώ από τους κουτόφραγκους και 60.000.000 ευρώ από τους ιθαγενείς… να ένας κοτζαμ… κρατικός Οργανισμός…, με τις καρέκλες του, τα Διοικητικά του Συμβούλια, τους διορισμούς του…

Στο μεταξύ η κρίση μας κουνάει το μαντίλι… Αλλά αφού λεφτά και δανεικά υπήρχαν… ποιος ο λόγος να γκρεμίσει η Νέα Δημοκρατία ένα τόσο φρέσκο κρατικό Οργανισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι δηλαδή; Να πουν ότι το ΠΑΣΟΚ τις έσωσε το 2003 και η Νέα Δημοκρατία τις κατέστρεψε το 2004; Να χάσει και τους διορισμούς;

Συντηρείται έτσι, το κράτος-Μανωλιός, ως ΤΕΜΠΜΕ και παραδίδεται ατόφιο στη σοβιετία ΠΑΣΟΚ όταν επέστρεψε το 2009, να πλουτίσει… και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 2011 το ΠΑΣΟΚ σκέφθηκε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θέλουν και άλλο ένα χέρι σώσιμο… Και τον Φεβρουάριο του 2011 το κράτος–Μανωλιός, σταμάτησε να λέγετε ΤΕΜΠΜΕ. Αλλάζοντας ρούχα…, ως “σωτήρας” της βιοτεχνίας και χειροτεχνίας, “ντύθηκε” “Α.Ε. ΕΤΕΑΝ”, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Προίκα του (για να φέρει βόλτα στην κρίση) 1,7 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ομόλογα Δημοσίου και πάνω από 200.000.000 ευρώ μετρητά από τον κορβανά των ιθαγενών…).

Η κρίση όμως είναι κρίση και δεν χαρίζεται σε κανένα. Έναν χρόνο μετά, το 2012, οι δανειστές στέλνουν από τις Βρυξέλλες (με εισήγηση και του Βερολίνου) τον Χορστ Ράιχενμπαχ να μας βρει εργαλεία κουμάντου και νοικοκυριού της οικονομίας ή και ιδέες για λίγη ανάπτυξη…

Τι μας λέει ο χερ Χορστ.

Σοβαρευτείτε, κύριοι, αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις σας.

Κλείστε αυτό το κρατικό ΕΤΕΑΝ και φτιάξτε μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πραγματική όμως Τράπεζα και όχι σαν τις κρατικές “μαϊμούδες” για διορισμούς και ρουσφέτια, που τις βάζετε να παριστάνουν την Τράπεζα.

Την ιδέα την “έπιασε” ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Και, το 2014, σε ένα συνέδριο του Economist στην Αθήνα, μίλησε (πρώτη φορά) για ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έδωσε μάλιστα το θέμα σε μελετητικό Οργανισμό, να κάνει προτάσεις.

Το 2015 έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη φορά αριστερά κρίνει περιττό για την οικονομία τον Χορστ Ράιχενμπαχ και την “κουτόφραγκη” Task Force της Κομισιόν.

Ωστόσο μέσα σε ένα 6μηνο, μετά τη Βαρουφακειάδα, γίνεται “υποκλοπή” της ιδέας και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει τις συζητήσεις για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αλλά ποιος είδε όμως τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε, από τους Πασόκους του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο και το κουμάντο στη νέα κρατική Τράπεζα…

Το δεύτερο “πατρόν” για την ίδια Τράπεζα “κόβεται” το 2016-2017 δήθεν για τις ανάγκες των χιλιάδων Αμερικανών και Ελληνοαμερικανών επενδυτών… που θα μας έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και το τελευταίο “μοντελάκι ΣΥΡΙΖΑ” για τον Μανωλιό-σωτήρα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (μίκρυναν ακόμη περισσότερο από το 2015…) είναι αυτό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για αντικατάσταση του ΕΤΕΑΝ από Αναπτυξιακή Τράπεζα. 


Την οποία όμως, (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) μετά τις εκλογές, θα παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ.

Κλείνουμε λοιπόν 20 χρόνια !!!, που σώνουμε… (στα λόγια και στα χαρτιά τους μικρομεσαίους), αλλάζοντας “φορεσιές” σε κρατικούς Οργανισμούς (αν τους είχαμε σώσει δεν θα τα ανακατώναμε…) και την ίδια στιγμή, ζητάμε και από ντόπιους ή ξένους επενδυτές να μας πάρουν σοβαρά… 

Είμαστε με τα καλά μας…;

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_876.html