Η κυρίαρχη εικόνα…

Κατά την άποψη που κυριαρχεί στους δημοσιολογούντες αν υπάρχει μια ανατροπή στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες αυτή είναι η “χαλαρότερη” ψήφος που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα στις Ευρωεκλογές έναντι των αντίστοιχων προθέσεων για τις βουλευτικές εκλογές.

Τούτο ανατρέπει τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς σχεδιασμούς που στηρίζονταν στην αντίθετη διαπίστωση και υπολόγιζαν πως μια διαφορά περί το 5% επικοινωνιακά θα επέτρεπε στον κ. Τσίπρα να “κοντύνει” τη διαφορά με τη Ν.Δ. στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου.

Μια δεύτερη ανατροπή που αρχίζει να καταγράφεται όλο και συχνότερα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι η διεκδίκηση της τρίτης θέσης από το ΚΙΝΑΛ.

Αρκεί να πρόσεχε κάποιος στο πρόσφατο συνέδριο τους κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο να αλληλοχειροκροτούνται κατά τις ομιλίες τους για να αντιληφθεί το είδος των μηνυμάτων που ενδεχομένως λαμβάνουν.

Η επιβίωση του ΚΙΝΑΛ φαλκιδεύει το βασικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Στην κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την “υγειονομική” ζώνη στην οποία έχουν περιχαρακωθεί και που εμποδίζει να διευρύνουν την απήχηση προς το κέντρο.

Παρά την εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, στην κυβέρνηση δημόσια υποστηρίζουν το σενάριο της μικρής διαφοράς στα όρια του στατιστικού λάθους.

“Η διαφορά κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, τρία πάνω-τρία κάτω, και ακόμη δεν έχουν τεθεί τα διλήμματα των εκλογών. Αναφέρομαι σε μετρήσεις που έχω υπόψιν μου και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας” δήλωσε προχθές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου.

Τα ίδια περίπου υποστήριξε (τουλάχιστον το προσπάθησε…) και ο κ. Τσίπρας στον Εconomist.

Πριν από λίγες μέρες ο αρχισυντάκτης του Εconomist κ. Κρίστοφερ Λόκγουντ πήρε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στην οποία του δήλωσε πως πιστεύει πως θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε συνέντευξη που έδωσε στα Νέα ο κ. Λόκγουντ είπε πως όντως ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά η εντύπωση που αποκόμισε ήταν πως δεν το πίστευε, γιατί μίλησε κυρίως για την παρακαταθήκη που αφήνει και όχι γιατί θα συμβεί την επόμενη μέρα, όπως θα έκανε καθένας που θα πίστευε πως θα κερδίσει τις εκλογές.

Μια ανατρεπτική εικόνα…

Στη στήλη ανέκαθεν άρεσε να είναι ανατρεπτική και να κινείται έξω από την πεπατημένη και ενίοτε αντίθετα στο ρεύμα. Όσοι παρακολουθούν τις αγορές άλλωστε και την ιστορία από απόσταση και όχι μέσα από τον “θόρυβο” της καθημερινότητας, γνωρίζουν πως αυτό που είναι πιθανότερο να συμβεί αύριο είναι αυτό που σήμερα φαίνεται απίθανο…

Φέρετε στη μνήμη σας την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό πριν από 10-15 χρόνια και αναλογιστείτε αν αυτά που ακολούθησαν και συμβαίνουν σήμερα ήταν προβλέψιμα ή εξαιρετικά απρόβλεπτα και ακραία.

Υπό αυτήν την έννοια σε 10-15 χρόνια από σήμερα, τι είναι πιθανότερο να έχουμε μια αναβίωση του προ του 2010 δικομματισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ ( και τα 2/3 του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ) ή κάποιο σκηνικό που σήμερα θα μας φαίνεται αδιανόητο…

Θεωρώ πως το πιθανότερο είναι το δεύτερο και δείγματα της ανατροπής που κυοφορείται στην κοινωνία και όλες οι έρευνες την εντοπίζουν αλλά υποτιμούν επειδή πολιτικά δεν σχηματοποιείται προς το παρόν, θα δούμε ενδεχομένως και στις επικείμενες εκλογές.

Αν υπάρξουν ανατροπές σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν θα αφορούν την ισχυρότερη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δείγματα ισχυροποίησης του ρεύματος αντισυστημικότητας που υπάρχει στην κοινωνία.

Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία να κυκλοφορήσουν τα στελέχη του χωρίς τη συνοδεία “λεγεώνων” από αστυνομικούς. Έχω την εντύπωση πως η Β. Ελλάδα είναι η “κορυφή του παγόβουνου” και πως ολόκληρη η επαρχία κινείται σε μήκη κύματος που δεν είναι ορατά. Το 35-37% της Ν.Δ. έναντι 28% στις τελευταίες εκλογές δεν φαίνεται πως εκφράζει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει παρά ένα μικρό της κομμάτι μόνο.

Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό. Παντού παρατηρείται μια διάσταση μεταξύ αστικών πληθυσμών και πληθυσμών της υπαίθρου.

Στις ΗΠΑ την εκλογική νίκη Τράμπ την έκριναν οι μεσοδυτικές πολιτείες και ο κόσμος μακριά από τα αστικά κέντρα.

Στο Η.Β. το ίδιο συνέβη με το δημοψήφισμα του Brexit.

Στη Γαλλία τα “κίτρινα γιλέκα” δεν ξεκίνησαν από τα αστικά κέντρα αλλά από τις επαρχίες που επλήγησαν από την αύξηση της τιμής των καυσίμων καθώς δεν διαθέτουν δίκτυα συγκοινωνιών όπως τα αστικά κέντρα.

Στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν έχασε μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η διάσταση μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχιακών κοινωνιών έχει σαν βάση τη διάσταση του τρόπου που αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες τους ένθεν κακείθεν.

Είναι αρκετά πιθανό λοιπόν να υπάρξουν ανατροπές σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Αν υπάρξουν, το πιθανότερο είναι προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω.

Νομίζω δε πως οι ανατροπές που μπορεί να προκύψουν είναι ορατές, απλά δεν τις παρατηρούμε γιατί κοιτάμε με τα “γυαλιά” του χθες.

Αποδοτικότερο θα ήταν να προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε το χθες και να ερμηνεύσουμε πως φτάσαμε ως εδώ με τα “γυαλιά” των στερεοτύπων του αύριο.

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή //politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_290.html

Share.