Η τακτική αλληλογραφία της ΔΕΠΑ με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που έχει ως αποδέκτη την επικεφαλής της Άννα Ζαΐρη, περιγράφει τη διαιώνιση του καθεστώτος μεταχρονολογημένων επιταγών από εταιρείες αμφιβόλου πιστοληπτικής αξιοπιστίας, με τις οποίες συνεχίζει να την πληρώνει η πλευρά Λαυρεντιάδη, έχοντας συσσωρεύσει ποσά άνω των 24 εκατ. ευρω, πιστοποιώντας το γεγονός.

“Όπως επανειλημμένως και κατόπιν αιτήματος της Αρχής σας έχουμε ενημερώσει με τις μηνιαίες επιστολές μας ήδη από τον Ιούλιο του 2017 (αλλά και δια ζώσης αναλυτικά παρουσιάσει κατά τη συνάντησή μας στην Αρχή στις 11/09/2018), υφίσταται εξαιρετικά μεγάλος πιστωτικός κίνδυνος για την εταιρεία μας από τη κυκλοφορία μεταχρονολογημένων επιταγών ύψους σήμερα 24.819.273.65 ευρώ, και εκδόσεως εταιρειών αναντίστοιχης πιστοληπτικής ικανότητας και συνδεδεμένων με την εταιρεία”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Το καμπανάκι για το βουνό των μεταχρονολογημένων επιταγών στο οποίο δένεται καθημερινά όλο και περισσότερο η ΔΕΠΑ, έρχεται σε μια στιγμή όπου πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για το Μ. Πετσίτη, και τις σχέσεις του με τους κύπριους δικηγόρους των offshore του Λ. Λαυρεντιάδη, όπως τον Αρτέμη Αρτεμίου που είχε συνταξιδέψει με τον Ν. Παππά στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 και είχε εμφανισθεί να βγαίνει από το Μαξίμου το 2016.

Σχέσεις που επιβεβαιώνουν οι έρευνες των κυπριακών αρχών, και οι αποκαλύψεις για τα “οχήματα” μεταφοράς ρευστών από την ELFE, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο, καθιστώντας τη λιπασματοβιομηχανία ένα κουφάρι, με τη δραστηριότητά της να περνά σε παρένθετες εταιρείες, «φεσώνοντας» τους πάντες, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΠΑ. Άλλωστε η ύπαρξη αμοιβής από την ELFE προς τον Μ. Πετσίτη έχει πιστοποιηθεί, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος έχει δηλώσει ότι τον επισκεπτόταν στο γραφείο του ως εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μαξίμου.

Στη πράξη τώρα αυτό που αναδεικνύει η επιστολή προς την κα Ζαΐρη που αποκαλύπτει το Liberal.gr, είναι ότι παρά την απόφαση των αρχών Μαρτίου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που υποχρεώνει τη ΔΕΠΑ να πληρώνει με 50% μετρητά και με 50% επιταγές για το αέριο που αγοράζει, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.

Έως πρότινος, και πριν την δικαστική απόφαση, η ELFE κατέβαλε κάθε εβδομάδα στη ΔΕΠΑ, 6μηνες επιταγές πελατών της, δηλαδή εταιρειών προς τις οποίες πουλά λιπάσματα, όπως η “Φυτοθρεπτική”, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ένα μήνα μετά την δικαστική απόφαση, οι επιταγές “Φυτοθρεπτικής” έχουν αντικατασταθεί από επιταγές εκδόσεως… “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης”. Είναι μια από τις πολλές παρένθετες εταιρείες του οικοδομήματος Λαυρεντιάδη, που εμφανίζεται να εμπλέκεται στη μίσθωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ELFE, και να αντισυμβάλλεται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μην κληρονομήσει τα χρέη της. Είναι μια από τις πολλές εταιρείες, που δεν πρόκειται να κληθεί να καταβάλει το παραμικρό ποσό για την αποπληρωμή του βουνού χρεών ύψους 130 εκατ. ευρω προς τη ΔΕΠΑ, το οποίο βαρύνει την ELFE. Τη διαδρομή αυτή του χρήματος, μέσα από σκιώδεις εταιρείες, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να λειτουργούν σαν προπέτασμα καπνού, με στόχο να χάνεται η διαδρομή του χρήματος, αναζητούν και οι εισαγγελείς.

Γεννήθηκε το 2016

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης γεννήθηκε στα τέλη του 2016, ως διάδοχο σχήμα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, της εταιρείας που το Σεπτέμβριο του 2015 «μίσθωσε» έναντι συμβολικού τιμήματος το μισό εργοστάσιο της ELFE στην Καβάλα και ανέλαβε τη διαδικασία παραγωγής νιτρικών λιπασμάτων. Το υπόλοιπο εργοστάσιο είχε μισθώσει με αντίστοιχες διαδικασίες το Δεκέμβριο 2015, η κυπριακή PFIC LTD με αντικείμενο τη διαδικασία παραγωγής φωσφορικών και σύνθετων λιπασμάτων.

Όταν, σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, το 2016 η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ αντιμετώπισε την αντίδραση των εργαζομένων της λιπασματοβιομηχανίας, λόγω της δυσμενούς μονομερούς μεταβολής των όρων στις συμβάσεις τους, η εταιρεία φέρεται να αποχώρησε, προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή νιτρικών λιπασμάτων η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 24.000 ευρώ. Η ίδρυσή της έγινε στις 19 Δεκεμβρίου και η έδρα της ήταν η οδός Παπαφλέσσα 9 στην Καλλιθέα Αττικής.

“Κανείς από τους ενοίκους ή γείτονες δεν είχε ακούσει ποτέ γι’ αυτή την εξωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη λιπασματοβιομηχανία της χώρας, και κανένα διακριτικό της εταιρείας δεν υπήρχε”, ανέφερε η μήνυση της ΔΕΠΑ. Στη συνέχεια μετέφερε την έδρα της στην Ξενοφώντος 139, στην Καλλιθέα, όπου οι δικαστικοί επιμελητές αναγκάζονταν να θυροκολλούν δικόγραφα, αλλά δεν υπήρχε κανείς για να τα παραλάβει.

Επιταγές της ίδιας ακριβώς εταιρείας, και μάλιστα της τάξεως των 800.000-900.000 ευρω την εβδομάδα, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παραλαμβάνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο απίστευτο κουβάρι offshore εταιρειών, εκπροσώπων – βιτρίνα, διαφημιστικών εταιρειών ακόμη και μέσων ενημέρωσης που έχει στο επίκεντρο το στενό συνεργάτη του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη, τον Αρτέμη Αρτεμίου και το γραφείο του, που επανεμφανίσθηκαν μέσω μια άλλης υπόθεσης που αφορά και πάλι εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη και την οποία αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα.

Του Γιώργου Φιντικάκη
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_147.html

Share.