[ccpw id="136103"]

Στα 29 χρόνια (1981-2009) που είχα την ευθύνη για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τους έχω συναντήσει σε όλα τα κόμματα. Είναι οι αυλοκόλακες. 

Συνήθως πρόκειται για ανίκανους ανθρώπους που προσκολλώνται σε κάποιον πολιτικό με την ελπίδα ότι κάποτε (ο πολιτικός) θα αποκτήσει την εξουσία ώστε να τους διορίσει κάπου, ώστε να λύσουν το βιοποριστικό πρόβλημά τους. 

Η αγαπημένη τους συνήθεια είναι να κάνουν «βούρτσα στον πολιτικό» και να χαϊδεύουν τα αυτιά του. Το εκπληκτικό στο φαινόμενο αυτό, είναι ότι οι πολιτικοί γενικά τους εμπιστεύονται, έστω και αν το λιβάνισμα που τους κάνουν είναι ολοφάνερα ψεύτικο.

Εχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους και παρακολούθησα την εξέλιξή τους. Εχουν γίνει, κατά καιρούς, πρόεδροι και διευθυντές σε κρατικούς οργανισμούς, γενικοί γραμματείς σε υπουργεία, αλλά ενίοτε υφυπουργοί και υπουργοί. Τα κοινά χαρακτηριστικά τους: η κολακεία και η ολοκληρωτική άρνηση της πραγματικότητας.

Προς ενίσχυση των παραπάνω θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό που όσο και αν φαίνεται απίστευτο, σας πληροφορώ ότι είναι απολύτως αληθινό. Κυριακή 7 Μαρτίου 2004, ημέρα βουλευτικών εκλογών, κατά την (τότε) πάγια συνήθειά μου βρέθηκα στην ΕΡΤ για να μιλήσω σε κάποια πρωινή εκπομπή. Πήγα στο μακιγιάζ για το απαραίτητο πασπάλισμα με πούδρα, όπου συνάντησα έναν δημοσκόπο, γνωστό για τη συμπάθειά του προς το ΠΑΣΟΚ.

Πριν πάω στη συζήτηση που είχα με τον δημοσκόπο, θέλω να κάνω μια μικρή παρένθεση, ανεκδοτολογικού περιεχομένου.

Την ίδια ώρα στο μακιγιάζ βρισκόταν και η Μαριέττα Χρουσαλά, Σταρ Ελλάς 2003, προκειμένου να εμφανιστεί σε κάποια εκπομπή για εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων, αν θυμάμαι καλά. Ηταν ψαρωμένη, αλλά όλοι όσοι είμαστε στο μακιγιάζ θαυμάσαμε τη φρεσκάδα και την ομορφιά της, που τονιζόταν με ένα χαμηλοκάβαλο τζινάκι.

Θέλησα να αναφέρω αυτό το περιστατικό γιατί δείχνει το πόσο καλά θυμάμαι την Κυριακή εκείνη και τα γεγονότα της.

Οπως ήταν φυσικό ρώτησα τον δημοσκόπο για το «τι βλέπει». Τότε πήρα την πλέον απίθανη απάντηση: «Νίκη ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά». Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Ολοι γνωρίζαμε ότι τις εκλογές θα τις κέρδιζε η Ν.Δ., αλλά δεν είμαστε βέβαιοι για τη διαφορά και αυτός μιλούσε για νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά! Του απάντησα με γρίφο: «Μη αναστρέψιμο». Δεν κατάλαβε και με ρώτησε τι εννοούσα.

Του εξήγησα ότι το «μη αναστρέψιμο» είναι ο τίτλος της τελευταίας και πολύ πρόσφατης ταινίας της Μόνικα Μπελούτσι που σηματοδοτεί τη μη αναστρέψιμη νίκη της Ν.Δ. Τα αποτελέσματα απλά επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι γνωρίζαμε: Ν.Δ. 45,36% και ΠΑΣΟΚ 40,55%.

Για άλλη μια φορά διαπίστωνα ότι οι κομματικές παρωπίδες εμποδίζουν την καθαρή αντίληψη των γεγονότων. Αν δεν κάνω λάθος ο δημοσκόπος αυτός σήμερα στηρίζει τον Σύριζα!

Η παραπάνω εισαγωγή είναι μάλλον απαραίτητη για να φτάσουμε στη σημερινή εποχή. Αρχίζουμε από την απολύτως τεκμηριωμένη και επιστημονική άποψη της κ. Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, βουλευτή του Σύριζα: «Δεν θα χάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές 2019 γιατί είμαι Σαββατογεννημένη και έχω προαισθήματα».

Σύμφωνα με τη στατιστική, Σαββατογεννημένοι είναι το ένα έβδομο του πληθυσμού της χώρας (περίπου 1,5 εκατομμύριο Ελληνες) και κατά την κ. Μεγαλοοικονόμου όλοι αυτοί πρέπει να έχουν ακριβώς το ίδιο προαίσθημα για τη νίκη του Αλέξη. Αλλιώτικα, θα έχουμε μερικούς Σαββατογεννημένους να λένε ότι δεν θα χάσει ο Αλέξης και μερικούς άλλους Σαββατογεννημένους να μας λένε ότι θα χάσει ο Αλέξης. Μπερδεμένα μου φαίνονται τα πράγματα.

Πάντως ανεξάρτητα από τις δικές μου επιφυλάξεις, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός μας έχει πιστέψει την κ. Μεγαλοοικονόμου, διότι δεσμεύτηκε στον σύντροφο Μοράλες ότι θα επισκεφθεί τη χώρα του σαν πρωθυπουργός μετά τις επερχόμενες εκλογές, τις οποίες είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει. Λέτε να γνωρίζουν κάτι που εμείς όλοι αγνοούμε;

Τώρα αν δεν σας φαίνονται πολύ επιστημονικά τα παραπάνω μπορούμε να πάμε πάρα κάτω, όπου πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργοί του Σύριζα έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών.

Η εκτίμησή τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί μεταξύ των περιλαμβάνεται και ένας ειδικός, ο υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης, ο οποίος ίδρυσε το 1993 την εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων VPRC. Τι μας λέει ο υπουργός;

Μιλώντας στο News 247, εξέφρασε ξανά την εκτίμηση ότι το ΚινΑλ ενδέχεται να μην εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή, σημειώνοντας πως δεν το εύχεται. Εξηγώντας αυτή την εκτίμηση, ανέλυσε πως όταν τα διλήμματα είναι έντονα και οι εκλογικές αντιπαραθέσεις πολωτικές, τότε ο ενδιάμεσος χώρος πιέζεται, «Τα έχει ζήσει και ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού παλιότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο –εκτιμώντας πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ– έχει αυξημένες πιθανότητες αυτοδυναμίας, καθώς η επόμενη Βουλή δεν θα είναι οκτακομματική, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει η πιθανότητα να εκπροσωπηθεί το κόμμα του Βελόπουλου στα δεξιά της Ν.Δ.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον υπουργό και δημοσκόπο κ. Βερναρδάκη ότι όποτε και να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, το ΚινΑλ θα είναι στη Βουλή, ενώ ο Σύριζα όχι μόνο δεν θα έχει αυτοδυναμία, αλλά θα είναι δεύτερο κόμμα και καταϊδρωμένο με διαφορά από το πρώτο που θα είναι η Ν.Δ.

Οπως καταλαβαίνετε, έχει απόλυτο δίκαιο ο πρωθυπουργός να μην εμπιστεύεται τους δημοσκόπους. Οταν αυτός, που είναι δίπλα του στο Μαξίμου, αραδιάζει ανοησίες, φαντάσου τι θα γίνεται με τους υπόλοιπους!

Προς ενίσχυση του κ. Βερναρδάκη έσπευσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, που δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, διότι ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο κρίσιμες είναι οι εκλογές. Ο λαός καταλαβαίνει ότι πάνω στο ψηφοδέλτιο θα μπαίνει η προοπτική για το 8ωρο που θέλουν να διαλύσουν οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη, μπαίνει η προοπτική της Δεξιάς και ακροδεξιάς να φέρει ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ…».

Και συνέχισε σε μεταγενέστερη δήλωσή του για να το εμπεδώσουμε ότι: «Η χρονιά που διανύουμε έχει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Ο Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει και τις ευρωεκλογές».

Υστερα από τις παραπάνω επιστημονικές και απολύτως τεκμηριωμένες θέσεις, είναι ευνόητο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούει για δημοσκόπους «του σαλονιού και του λιμανιού». Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να κάνουν λάθος.

Εχουν τόσο αποθρασυνθεί που δεν νοιάζονται πώς θα δικαιολογήσουν εκ των υστέρων τις λανθασμένες προβλέψεις τους.

Κλείνοντας θέλω να σας δώσω τη δική μου πρόβλεψη. 

Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει παγιοποιηθεί η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και Σύριζα κοντά στο 10%. Σας πληροφορώ ότι όσα χρόνια ασχολούμαι με τις εκλογές δεν έχει παρατηρηθεί τόσο μεγάλη διαφορά δυόμισι χρόνια πριν από την ημερομηνία εκλογών.

Επιπλέον η παράσταση νίκης, που κατά την άποψή μου δείχνει πάντοτε τον νικητή, εδώ και πολλούς μήνες δείχνει σαφώς τη Ν.Δ. Αυτά όλα είναι «μη αναστρέψιμα», όσες προσλήψεις και επιδόματα να μοιράσει ο Σύριζα.

Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία γιατί η εξουσία είναι το ισχυρότερο αφροδισιακό, αλλά και γιατί έχουν απλώσει πολύ τον τραχανά και θέλουν χρόνο να τον μαζέψουν. Ακριβώς για τον λόγο αυτό η συντριβή του θα είναι εκκωφαντική.

Εξηγούμαι. Αν πριν από τις βουλευτικές εκλογές μεσολαβήσουν οι ευρωεκλογές και ο Σύριζα τις χάσει έστω και με διαχειρίσιμη διαφορά, τότε η διαφορά στις βουλευτικές εκλογές θα πολλαπλασιαστεί.

Τον Ιούνιο του 2009 η Ν.Δ. έχασε τις ευρωεκλογές με διαφορά 4,3%, ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου έχασε τις βουλευτικές εκλογές με διαφορά 10,5%. Ομοίως στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2014 η Ν.Δ. έχασε από τον Σύριζα με διαφορά 3,8%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 η διαφορά έφτασε στις 8,5% μονάδες.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Λίγοι παραπάνω μήνες στην εξουσία μεταφράζονται σε συντριβή.

«There is no free lunch»!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ
kathimerini.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_111.html