Χαρακτηριστική ήταν η περίοδος που τύραννου των Αθηνών Πεισίστρατου.

Ο Πεισίστρατος δεν μπορούσε να πάρει την εξουσία με τη λαϊκή θέληση, δηλαδή με άδολες δημοκρατικές διαδικασίες . Για να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του και την άμετρη αρχομανία του, χρησιμοποίησε απίστευτα δόλια μέσα.

Μια μέρα… αυτοτραυματίστηκε και παρουσιάστηκε στην Αγορά αιμόφυρτος, φωνάζοντας ότι οι εχθροί του προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν !. Με τον τρόπο αυτό ,έπεισε τη Βουλή και την Εκκλησία του Δήμου να του επιτρέψουν να έχει 50 σωματοφύλακες με ρόπαλα για να τον προστατεύουν.

Ο Σόλων αντιτάχθηκε στο “περί ροπαλοφόρων ψήφισμα” προβλέποντας τι θα γίνει. Και όταν είδε ότι δεν τον άκουγαν και ψήφισαν τους ροπαλοφόρους του Πεισιστράτου, κρέμασε έξω από την πόρτα του σπιτιού του τα όπλα του για να τα χρησιμοποιήσουν οι νεότεροι και να εμποδίσουν την τυραννία που ετοίμαζε ο Πεισίστρατος. «Εγώ» έγραψε κάτω από τα όπλα «έκανα ό,τι μπόρεσα για να βοηθήσω την πατρίδα και τους νόμους».

Οι προβλέψεις του Σόλωνα επαλήθευσαν. Ο Πεισίστρατος χρησιμοποίησε τους ροπαλοφόρους του για να καταλάβει την Ακρόπολη και να επιβάλει τη δικτατορία του.

Τον πρώτο χρόνο της δικτατορίας του Πεισιστράτου πέθανε και ο Σόλων από τη θλίψη του για ό,τι είχε γίνει. Ο Πεισίστρατος δεν τόλμησε να πειράξει τον Σόλωνα , παρά την σκληρή κριτική που του έκανε ως το τέλος της ζωής του..

… Τυραννικές όμως διακυβερνήσεις , με δημοκρατικό “περιτύλιγμα”, υπάρχουν και στην εποχή μας . Πολιτικοί σχηματισμοί και πολιτικοί ηγέτες, καταλαμβάνουν την εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά χρησιμοποιώντας ψευδείς υποσχέσεις προς τους πολίτες δημιουργώντας μια “εικονική μελλοντική πραγματικότητα” και παράλληλα αναμοχλεύοντας πάθη και μίση από το ξεθωριασμένο παρελθόν.

Αυτό συνέβη και στην πατρίδα μας. Στην κατάληψη της εξουσίας από το κυβερνόν κόμμα, ακολουθήθηκε αυτή η τακτική.

-Ψευδείς υποσχέσεις για οικονομική ευημερία, αποτίναξη της επιτροπείας από τους δανειστές, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική, χειραγώγηση των πανίσχυρων αγορών και εξαναγκασμό της Ευρώπης σε αλλαγή πορείας και “αριστερόστροφη” πολιτική..

-Εικονική μελλοντική πραγματικότητα, για μια κοινωνία που θα επικρατεί το δίκαιο, η αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες και η αμίλητή τιμωρία των “εχθρών του λαού”…

-Αναμόχλευση παθών και ξύσιμο πληγών της εποχής του εμφυλίου, παρουσιάζοντας την εικόνα ότι αυτή η παράταξη εκπροσωπεί τους ηττημένους και “βασανισμένους” Έλληνες από την κακή Δεξιά…

Ο λαός , με πλειοψηφία , όχι απόλυτη, αλλά κατασκευασμένη από το υπάρχον εκλογικό σύστημα, τους έδωσε την εξουσία. Εξουσία όμως που άσκησαν και ασκούν με πρακτικές που αγγίζουν τα όρια της τυραννίας…

Αφού κατά τον μέγα Αριστοτέλη, : “Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….”

Αλλά πέρα από τους άδικους και εξοντωτικούς φόρους, η παρούσα κυβέρνηση αποφασίζει αλαζονικά, νομοθετεί μονομερώς και εφαρμόζει μέτρα με στόχο την συγκράτηση της από την δημοκοπική της κατάρρευση.

Μέτρα που αφορούν όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Νομοθετήματα που ευτελίζουν την παιδεία, κυρίως την ανώτατη, την υγεία, την αυτοδιοίκηση, και διογκώνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα…Αλλά κυρίως ενέργειες που αφορούν την εξωτερική πολιτική και το μέλλον της χώρας, όπως η συνθήκη των Πρεσπών και οι Εληνο-Τουρκικές σχέσεις…

…Ο Χαλίλ Γκιμπράν, (Λιβανέζος λογοτέχνης, ποιητής, ζωγράφος και κυρίως φιλόσοφος), έγραψε:

“…αν θέλετε να εκθρονίσετε έναν τύραννο, πρώτα να καταστρέψετε τον θρόνο που έχει υψωθεί μέσα σας. Γιατί πως μπορεί ένας τύραννος να κυβερνά τους ελευθέρους και τους περήφανους, αν δεν υπάρχει μια τυραννία μέσα στην ίδια τους την ελευθερία και μια ντροπή στην ίδια τους την υπερηφάνεια ;”…

Ο θρόνος όμως των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης που έστησαν οι κυβερνώντες μέσα σε αυτούς που τους πίστεψαν, όλα δείχνουν ότι θα καταστραφεί στις προσεχείς εκλογές!

Χρ. Ι. Στεφανάδης
protothema.gr

Πηγή

Share.