[ccpw id="136103"]

Οι τελευταίοι καλούνται αύριο σε μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών να αποφασίσουν τη μορφή που θα πάρει το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ, εξετάζοντας διάφορες επιλογές.

Ποιες είναι αυτές;

1. Ανάκληση του Άρθρου 50

Πάνω από πέντε εκατομμύρια υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το αίτημα για ανάκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας και παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τερέζα Μέι έχει πει κατ’ επανάληψη ότι είναι αντίθετη με μια τέτοια προοπτική υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει ανεπανόρθωτα το κύρος των Βρετανών πολιτικών, που απέτυχαν να υλοποιήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit.

2. Nέο δημοψήφισμα

Σε περίπτωση που στηθούν ξανά οι κάλπες για το Brexit, την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει το εκλογικό σώμα.
Η εκστρατεία υπέρ της Ψήφου του Λαού είπε ότι το Σάββατο έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στην πορεία στο Λονδίνο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια οριακή πλειοψηφία θα υποστήριζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, έστω κι αν τον περασμένο Ιανουάριο το 56% είχε πει ότι δεν θέλει να ξαναπάει στις κάλπες.

3. Η συμφωνία της Τερέζα Μέι

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν δύο φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας ομολόγησε χθες ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να θέσει για τρίτη φορά προς έγκριση στη Βουλή τη συμφωνία της.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς οι 27 είχαν εγκρίνει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το αίτημα της Μέι για παράταση του Brexit, αρκεί να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

4. Η συμφωνία της Μέι + τελωνειακή ένωση

Μια άλλη επιλογή είναι μια πιο ήπια εκδοχή της Συμφωνίας της Μέι, βάσει της οποίας η Βρετανία θα παρέμενε στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η διακίνηση αγαθών μεταξύ της χώρας και της ΕΕ χωρίς ελέγχους και επιβολή δασμών, αν και θα συνεχίσουν να δασμολογούνται προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες.
Αλλά οι σκληροπυρηνικοί του Brexit επιμένουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα περιοριστεί δραστική η δυνατότητα της χώρας να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με κράτη εκτός της Ένωσης

5. Η συμφωνία της Μέι + τελωνειακή ένωση + συμμετοχή στην κοινή αγορά

Στην παραπάνω επιλογή θα μπορούσε να προστεθεί η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην κοινή αγορά της ΕΕ, που εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού στα κράτη μέλη.
Ωστόσο, η Μέι έχει τονίσει πολλάκις ότι μια από τις βασικές της προτεραιότητες, που απορρέουν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, είναι να μπει ένα τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

6. Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ

Οι θιασώτες του Brexit υποστηρίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να υπογράψει με την ΕΕ μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως εκείνη που συνομολόγησε ο Καναδάς με την Ένωση, ώστε να διασφαλιστεί η αδασμολόγητη διακίνηση των περισσότερων προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της τελωνειακής ένωσης και της κοινής αγοράς της ΕΕ.
Η Τερέζα Μέι από την άλλη θεωρεί ότι μια τέτοια επιλογή δεν θα εμπόδιζε τη δημιουργία σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το διαζύγιο.

7. Άτακτο Brexit

Με την επιλογή αυτή – τη χειρότερη σύμφωνα με τους περισσότερους- η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία για τους όρους εξόδου ή για τη μελλοντική της σχέση με την Ένωση. Ειδικοί επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί τεράστιο χάος στα σύνορα της Βρετανίας και η οικονομία της -και σε λιγότερο βαθμό και εκείνες των κρατών μελών της ΕΕ- θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα, ενώ δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις για το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ που ζούν στη Βρετανία και των Βρετανών που διαβιούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Πέραν τούτου δεν θα αποφευχθούν πιθανότατα τα σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, ενώ δεν αποκλείεται να τερματιστεί η συνεργασία ΕΕ-Βρετανίας στον τομέα της ασφάλειας.
Από την άλλη οι σκληροπυρηνικοί του Brexit υποστηρίζουν ότι με ένα διαζύγιο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τον ακριβό λογαριασμό ύψους 39 δισ. στερλινών του διαζυγίου και θα μπορέσει να μειώσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα.

Τρύφωνας Καϊσερλίδης
iefimerida.gr

Πηγή