Κάθε φορά που λέω συζητώ με φίλους και γνωστούς για το γεγονός ότι επέστρεψα από τις ΗΠΑ, είτε με κοιτούν σαν τρελό είτε με κράζουν (τι ήθελες και γύρισες) ή με ρωτούν αν μετάνιωσα. 
Οι λόγοι που μία τέτοια απόφαση φαίνεται λανθασμένη, μεγάλου ρίσκου ή παράδοξη, δεν αφορούν την ποιότητα ζωής, το φαγητό, τη διασκέδαση, ή τους ανθρώπους της Ελλάδας αλλά την οικονομία και την πολιτική ζωή.

Ας μην γελιόμαστε πατριώτες, τα προβλήματα της χώρας μας είναι τόσο ενοχλητικά γιατί πηγάζουν από τους άγραφους κανόνες, τις νόρμες και τους νόμους που διέπουν την οικονομική δραστηριότητα και την πολιτική κουλτούρα μας.

Στον τεράστιο αριθμό λόγων που ωθούν τις νέες και τους νέους στην ξενιτιά προστίθεται από χτες η απόφαση του ΣτΕ που αφορά το κλείσιμο του εκ πτωτικού χωριού Macarthur Glen τις Κυριακές.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ «το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων, δεν θα λειτουργούν κατά τις Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο 4177/2013 που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές».

Η περίπτωση των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική των δεινών του τόπου μας γιατί εμπεριέχει όλα τα συστατικά που κάνουν τη χώρα μας αφιλόξενη προς την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Ειδικά συμφέροντα με πολιτικές άκρες δεν θέλουν τον ανταγωνισμό, θρησκευτικές οργανώσεις, συνδικάτα, αριστεροί, δεξιοί όλοι βρίσκουν λόγους για να εναντιωθούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Αν αναρωτιέστε πως θα ρύθμιζε μία φιλελεύθερη κοινωνία το συγκεκριμένο θέμα, θα σας απογοητεύσω γιατί δεν θέλει πολύ φαντασία.

Θέλω να ανοίξω το μαγαζί μου; Το ανοίγω.

Βρίσκω εργαζομένους που να δέχονται την αμοιβή που τους προσφέρω για τις ώρες εργασίας που θα τους απασχολήσω; Έλυσα και το πρόβλημα του προσωπικού.

Πάμε παρακάτω γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές…

Αυτό το μοντέλο διοίκησης μπορεί να φαίνεται απλό αλλά στην ουσία είναι αρκετά σπάνιο και απαιτεί σπουδαία θεσμική θωράκιση.

Στη χώρα μας το ΣτΕ΅συμπεριφέρεται σαν να μην έχει κανέναν φραγμό ως προς τα ζητήματα στα οποία αποφαίνεται. 

Πέρα από το πότε μπορεί να ανοίξει μια επιχείρηση, το ΣτΕ αποφασίζει και για άλλα θέματα όπως η δημοσιονομική πολιτική (βλέπε 13ος και 14ος μισθός) που σε κανονικές χώρες κρίνονται στα κοινοβούλια και όχι στα δικαστήρια.

Αντίθετα, στις χώρες όπου οι θεσμοί λειτουργούν και υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών, τα δικαστήρια αρνούνται να αποφασίσουν για θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Σε μία φιλελεύθερη κοινωνία, ελεύθερη αγορά και κράτος δικαίου, η κυβέρνηση, η βουλή, και τα δικαστήρια γνωρίζουν και σέβονται τα όριά τους, τα οποία καθορίζονται βάσει συντάγματος και προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη. 

Έτσι, σε μία φιλελεύθερη χώρα δεν θα υπήρχε περίπτωση να απαιτεί κάποιος το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων μία μέρα την εβδομάδα και αν παραδόξως το έκανε, τα δικαστήρια θα αρνούνταν να αναλάβουν την εκδίκαση μίας τέτοιας υπόθεσης.

Η φιλελεύθερη κοινωνία, με τους απλούς κανόνες της, επιτρέπει στους πολίτες τον επιχειρηματικό, διανοητικό, και κοινωνικό πειραματισμό ώστε να βρίσκονται συνεχώς καλύτερες λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Αντίθετα, η χώρα μας έχει δικαστές που θεωρούν ότι το επιχειρηματικό κέρδος είναι κοινωνικά επιζήμιο. Αν δεν με πιστεύετε, διαβάστε τη συνέχεια του ίδιου ρεπορτάζ:

«Η επίμαχη απόφαση είχε μειοψηφία τριών δικαστών (οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλία Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος) οι οποίοι υποστήριξαν ότι η εξαίρεση του εκπτωτικού χωρίου από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις Κυριακές, αντίκειται στο Σύνταγμα … γιατί:

1) Επιδιώκει την επαύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων, δηλαδή σκοπό μη θεμιτό σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές»

Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τις προοπτικές της χώρας μας μπορεί να το καταφέρει απλά με τη χρήση του google translate, μεταφράζοντας το παραπάνω κείμενο και κοινοποιώντας το σε επενδυτικά φόρουμ, funds και τράπεζες του εξωτερικού.

Του Αλέξανδρου Σκούρα
liberal.gr

Πηγή

Share.