Δεν είναι μυστικό ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο.

Παράλληλα όμως γνωρίζει ότι μέχρι τότε μπορούν να γίνουν πολλά και τελικά το σχέδιο να αλλάξει άρδην και μάλιστα με δραματικούς για εκείνον όρους. 
Καθοριστικός παράγοντας το γεγονός ότι  πριν από τις εθνικές κάλπες προηγούνται δύο ακόμα μεγάλες πολιτικές μάχες.

Οι ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές.

Είναι σαφές ότι εφόσον στις δύο αυτές εκλογικές διαδικασίες τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευνοϊκά τότε οι εθνικές εκλογές θα έρθουν νωρίτερα. Εάν δηλαδή το κυβερνόν κόμμα ηττηθεί και μάλιστα με διαφορά στις δύο παραπάνω εκλογικές διαδικασίες τότε όλα αλλάζουν …

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε το liberal.gr, ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκονται εισηγήσεις είτε για κάλπες το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου είτε το πρώτο του Ιουλίου, ενώ υπάρχει και σκέψη για προαναγγελία εκλογών τον Σεπτέμβριο με τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού μέσα στον Ιούνιο.

Ας δούμε λοιπόν τους δύο κομβικούς παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς και ποια είναι τα σημερινά δεδομένα.

– Περιφερειακές εκλογές

Η εικόνα που υπάρχει είναι πως στις 13 περιφέρειες της χώρας  ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να  έχει ελπίδες για επικράτηση σε δύο τρεις από αυτές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι συγκεκριμένες νίκες  να μην έρθουν από στελέχη προερχόμενα από το κυβερνών κόμμα αλλά από συνεργαζόμενα.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το ενδεχόμενο, τη νύχτα της 26ης Μαίου, ο εκλογικός χάρτης να βαφτεί «γαλάζιος» στέλνοντας σε όλους το μήνυμα ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε.

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ δείχνει να είναι το φαβορί στις παρακάτω περιπτώσεις:

– Στην Αττική με τον Γιώργο Πατούλη,

– Στην Κεντρική Μακεδονία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα,

– Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον Χρήστο Μέτιο,

– Στην Θεσσαλία με τον Κώστα Αγοραστό,

– Στην Ήπειρο με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη,

– Στο Νότιο Αιγαίο με τον Γιώργο Χατζημάρκο,

– Στο Βόρειο Αιγαίο με την Χριστιάνα Καλογήρου

– Στην Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό,

– Στην Δυτική Μακεδονία με τον Γιώργο Κασαπίδη.

Παράλληλα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι άλλες τρεις περιφέρειες «χτυπιούνται στα ίσια» από τους υποψηφίους που υποστηρίζει:

– Στα Ιόνια Νησιά με την Ρόδη Κράτσα,

– Στην Πελοπόννησο με τον Παναγιώτη Νίκα

– Στην Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Σφυράκη.

Μεγάλη αισιοδοξία υπάρχει και για την επίδοση του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου η μάχη προμηνύεται σκληρή. 

– Ευρωπαϊκές εκλογές
Σύμφωνα πάντα με την εικόνα των κυλιόμενων ερευνών η απόσταση που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, είναι σαφώς μεγαλύτερη από το 3,5% που το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αξιωματική αντιπολίτευση, κέρδισε την ΝΔ. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η απόσταση φτάνει κοντά σε διψήφια ποσοστά, με το χρονικό διάστημα μέχρι την 26η Μαΐου ασφαλώς και να είναι μεγάλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επίδοση, ανεβάζει στροφές. Μέχρι και την 25η Μαρτίου προγραμματίζει να επισκεφτεί διαδοχικά τις Βρυξέλλες, την Κέρκυρα και την Λήμνο. 
Παράλληλα προετοιμάζει τη δημοσιοποίηση σημαντικών τμημάτων του κυβερνητικού του προγράμματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να γίνει κατανοητό ότι η ΝΔ δεν αναζητά ψήφο διαμαρτυρίας αλλά τη θετική ψήφο των πολιτών.
Ειδικά για τις ευρωεκλογές ο κ.Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίζει σε κάθε αφορμή ότι χαλαρή ψήφος δεν υπάρχει, όπως είπε για πρώτη φορά στην Ξάνθη.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Πηγή

Share.