Το χειρότερο όλων είναι πως έχουν και αντίλογο. Τον γνωστό βέβαια παπαγαλίστικο αντίλογο. 

“…Εμείς όταν αναλάβαμε την εξουσία παραλάβαμε πάνω από 1.000.000 άνεργους… οπότε μειώσαμε την ανεργία στις 900.000. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δουλειές και ανάπτυξη!”

Δοκιμάστε να τους προκαλέσετε. Το θράσος, το ψέμα, η αναίδεια και η αναξιοπρέπειά τους, θα σας αφήσει λιπόθυμους.

Δυστυχώς το επιχείρησα και εγώ. Γι’ αυτό γράφω αυτά που γράφω.

Όσο και αν φαίνεται εξωφρενικό πιστεύουν πως έφεραν ανάπτυξη. Νομίζουν μάλιστα πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει ακόμη 2-3 χρόνια στην εξουσία η ανεργία θα εξαφανιστεί… Και η Ελλάδα θα ανταγωνίζεται σε ανάπτυξη τη Γερμανία…

Λένε πως τα πιστεύουν αυτά.

Και τα πετάνε… ακόμη και σε συζητήσεις με επιχειρηματίες. Τους οποίους, ταυτόχρονα κατηγορούν ότι δεν βάζουν κεφάλαια στα επενδυτικά κίνητρα… και στις ευκαιρίες των αναπτυξιακών νόμων που έχει εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια σας λέω…

Και δεν είναι μόνο αυτά.

Γελάνε και θεωρούν υπερβολές και υπονόμευση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ… αν επιμείνεις πως είναι αδύνατον να δούμε επενδύσεις και (ακόμη περισσότερο) προσλήψεις ιδιωτών πριν το 2030, έτσι που τα κάνανε και οι άλλοι αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανικανότητα και τα ψέματα.

Απορούν μάλιστα αν τους τα πεις αυτά.

Και ας είναι σε θέσεις με ευθύνες για σοβαρές επενδύσεις. Και ας συζητάνε δίχως να καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, απλά πράγματα, για τους κανόνες που επιβάλλει η ίδια η οικονομία στην ανάπτυξη (όπως μας εξηγούν ευγενικά… ξένοι ιδιώτες συνομιλητές τους).

Τι δεν καταλαβαίνουν;

Σας δίνουμε μια ιδέα, όπως την σχηματίζει η άγνοιά τους για το τι σημαίνει επένδυση και επιχειρηματική ανάπτυξη μέσα στην ανταγωνιστική αγορά της Ευρώπης, με τα όποια σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ετών και με τις πληγές από πιθανά έως βέβαια “exit”…

Τους είναι αδύνατον να αντιληφθούν τη σημασία που έχει για τον επενδυτή η πραγματικότητα ότι στις ΗΠΑ, από συστάσεως μέχρι και το 2018, εφαρμόσθηκαν μόνο 23 φορολογικά νομοσχέδια!!! 

Σε αντίθεση με την Ελλάδα της μεταπολίτευσης που αναμόρφωσε την φορολογική νομοθεσία (νόμοι, εγκύκλιοι, αποφάσεις,) 280 φορές!!!

Αστειεύονται και μιλάνε για ολιγαρχία και άλλες αριστερές κουταμάρες όταν τους εξηγείς πως η προνομιακή μεταχείριση ερειπωμένων κρατικών μονάδων (ΛΑΡΚΟ, μέχρι προχθές η Ζάχαρη, τα είδη άμυνας και άλλες κρατικές παράγκες…) σε βάρος των βιώσιμων ιδιωτικών παραγωγικών επιχειρήσεων, ανατρέπει κυριολεκτικά κάθε μορφής δράση στην οικονομία.

Αδυνατούν να καταλάβουν (εκτός αν προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν (όπως ευγενικά ομολογούν ξένοι επενδυτές -συνομιλητές μας-) πόσο κορυφαίο αντικίνητρο στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε σοβαρής βιομηχανικής επένδυσης είναι η αδυναμία του κράτους να εγγυηθεί (όπως στις διπλανές μας, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία) ακόμη και την επίσημη άδεια λειτουργίας που εκδίδει, μπροστά στην προσφυγή κάποιου Δήμου, που πατρονάρει τοπικά συμφέροντα…

Οικονομικοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί έχουν στα χέρια τους φακέλους με επενδυτικά σχέδια ή ερωτήματα για την άποψη της Πολιτείας σε περιπτώσεις αξιοποίησης κρατικής περιουσίας που ιδιωτικοποιείται (μέσω του Υπερταμείου)
…και αντί να τα συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, τα παραδίδουν σε τοποτηρητές του κόμματος, που παριστάνουν τους συμβούλους υπουργών, για να πάρουν τη γνώμη της Κουμουνδούρου ή (στην καλύτερη περίπτωση) του Παππά, του Φλαμπουράρη ή και του Τσίπρα.

Παραδίδουν στα χέρια τοπικών Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρους φακέλους με πολύμορφα και ενδιαφέροντα σχέδια τουριστικών, βιομηχανικών ή άλλων επενδύσεων (αποθήκευση, διανομή, διαμετακόμιση, που θα ωφελήσουν την περιοχή) για να συμφωνήσουν με τους οπαδούς… του κόμματος, της περιοχής. Και οι συγκεκριμένοι κομματικοί ξεκινούν πολιτικά παζάρια και συνεννοήσεις… με τους επενδυτές.

Αυτή την Ελλάδα παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μια Ελλάδα που δεν θα την πλησιάσει σοβαρός επιχειρηματίας, (με σημαντικά σχέδια για απορρόφηση ανέργων), όλη τη δεκαετία 2020-2030, καθώς (όπως όλα δείχνουν προεκλογικά) τίποτε δεν θα αλλάξουμε στο κράτος, όσο σφαζόμαστε… στα μέτωπα σχηματισμών της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

Οπότε, από το 2030, (αν καταλαγιάσουμε πολιτικά) ίσως μπορέσουμε να ανοίξουμε… και να τους περιμένουμε…

Περάστε λοιπόν και εσείς… ξανά μετά το 2030, αν έλθουν και τότε επενδύσεις και φανούν 900.000 θέσεις εργασίας…

Μέχρι τότε δουλειές του ποδαριού και επιδόματα…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.