Κύριο “αγκάθι” φαίνεται πως ήταν η έλλειψη συμφωνίας για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη. Οι θεσμοί εναποθέτουν μεγάλη σημασία στο εν λόγω μέτρο, καθώς θα επηρεάσει τις τράπεζες που ήδη βαρύνονται από μεγάλο αριθμό “κόκκινων” δανείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συζήτηση για την αποδέσμευση των χρημάτων μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 5 Απριλίου, όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου εάν η χώρα μας πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις.

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Είχε δηλώσει συγκεκριμένα πως δεν θα ληφθεί σήμερα η απόφαση για την δόση των 970 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για πρόοδο αλλά και για δουλειά που πρέπει να γίνει, ειδικά στον νέο νόμο Κατσέλη. Όπως είχε αναφέρει, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα κυρίως σχετικά με τον νόμο Κατσέλη, όμως έχει γίνει ισχυρή πρόοδος γενικότερα, αλλά και σε αυτό το μέτωπο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα να ληφθεί τις επόμενες μέρες αν υπάρξει πρόοδος (σ.σ. απόφαση σε επίπεδο Εuroworking Group) ή διαφορετικά εκτίμησε ότι θα μπορέσει να ληφθεί το αργότερο στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Oικονομικών της 4ης Απριλίου.

Το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η απόφαση είχε προαναγγείλει αξιωματούχος Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αυτό που επρόκειτο να επιχειρηθεί ήταν κάτ’ ελάχιστο μία θετική δήλωση περί προόδου με προέγκριση της δόσης, δηλαδή με εντολή προς το Euroworking Group να εξετάσει τις επόμενες μέρες αν θα εκπληρωθούν οι όροι που θα ζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών.

Πέρα από το θέμα του νέου νόμου Κατσέλη στο τραπέζι εισέρχεται και το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τον κ. Μοσκοβισί να το αναφέρει μεταξύ των ζητημάτων που δεν έχουν κλείσει οριστικά. Ανέφερε πάντως ότι το θέμα είναι διαχειρίσιμο ώστε να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.

“Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή” σημείωσε ο επίτροπος, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

“Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα” είπε από την πλευρά του προσερχόμενος ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο και πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει “πολλή δουλειά” και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι “βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία” αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε “εξαιρετικά νέα την έκδοση 10ετούς ομολόγου”, σημειώνοντας ότι υπάρχει “θετικό κλίμα” σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε κατά την προσέλευσή του πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

“Δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς” ανέφερε, ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί” κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Λακωνική ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος περιορίστηκε να αναφέρει πως έχει γίνει πρόοδος και “τις επόμενες ώρες θα δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε”.

Πηγή

Share.