Ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των 3,5 ωρών που κράτησε το δείπνο των 5 ζευγαριών σε φιλικό σπίτι, διευκρίνισε όμως ότι ο ρόλος της γερμανίδας Καγκελάριου ήταν σημαντικός ως προς τη διάσωση της χώρας τουλάχιστον σε δύο με τρεις περιπτώσεις. 
Γεγονός το οποίο προϊδεάζει για το αντικείμενο της συζήτησης στη συνάντηση που συνέπεσε με την κορύφωση της ελληνικής κρίσης.

«Ζήτησε τη γνώμη μου» ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος προσθέτοντας ότι «γνώριζε τα πάντα, έδειχνε πως έχει ασχοληθεί επισταμένως με την Ελλάδα». Στο σημείο αυτό ανέφερε πως δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η τύχη της χώρας «αν δεν ήταν στο τιμόνι» υποστηρίζοντας πως η αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή αποτελεί «αρνητική εξέλιξη».

Μάλιστα σημείωσε πως πληροφορήθηκε από τον οικοδεσπότη του δείπνου ότι η κ. Μέρκελ έβγαζε κάποια πικρία διότι οι Έλληνες την κακολογούν αν και έχει βοηθήσει σημαντικά.

Οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις σχετικά με την πορεία της Οικονομίας δείχνουν πως οι εξελίξεις δεν είναι δεδομένες και σίγουρα δεν μπορούν να προκαθοριστούν αφού βασίζονται σε συνδυασμό σειράς γεγονότων.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις, είναι εφικτή μια «έκρηξη των επενδύσεων» που θα δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας για διάστημα από 2 έως 4 χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αποφεύγονται οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε μια εξίσου με τη σημερινή ή ακόμη και αυτή των προηγούμενων χρόνων, κατάσταση είναι όχι μόνο υπαρκτός αλλά και αυξημένος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προχωρούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν βασικό παράγοντα να παραμείνει η χώρα σε μια αναπτυξιακή πορεία.

«Αν δεν δείξουμε σοβαρότητα, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις πραγματικές τότε υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν να μας δανείζουν στο μέλλον. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως θα κατέβουμε και από το ευρωπαϊκό όχημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η χώρα όπως ανέφερε χρειάζεται οικονομική αλλαγή. «Το σημερινό πλαίσιο δεν μας δίνει απαιτούμενη ώθηση» είπε τονίζοντας ότι πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει το κράτος να σταματήσει η γραφειοκρατία προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση μιας επένδυσης.

Παράλληλα έθεσε και το δημογραφικό ως βασικό παράγοντα επικεντρώνοντας στην υπογεννητικότητα που τινάζει στον αέρα κάθε πρόβλεψη. Το δημογραφικό άλλωστε θεωρείται βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των οικονομικών συνθηκών μιας χώρας.

liberal.gr

Πηγή

Share.