[ccpw id="136103"]

Αν κάποιος αρμόδιος έπαιρνε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους κατοίκους στο Μάτι ότι η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα και είναι πιθανόν να περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνα και να φτάσει στα σπίτια τους, οι απώλειες από τη φονική πυρκαγιά θα ήσαν πολύ μικρότερες.

Αν, μάλιστα, η περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου είχε κινηθεί εγκαίρως ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό, ίσως να μην είχαμε κανένα θύμα από τη φωτιά που ξεκίνησε στο Νταού και έπειτα από διάστημα δύο ωρών έφτασε στο Μάτι.

«Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου Πολιτικής Προστασίας, αναφέρουν οι εισαγγελείς που έγραψαν το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά. 

 
«Οταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από έναν δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη», προσθέτουν.

Η κ. Ρένα Δούρου, ενώ έβλεπε τη φωτιά να κατεβαίνει απειλητικά από τον Νέο Βουτζά, παρέμεινε θεατής και δεν έδωσε εντολή εκκένωσης. Δεν σκέφθηκε καν να ζητήσει δυο-τρεις μοτοσικλέτες της αστυνομίας να διασχίσουν με αναμμένες τις σειρήνες τους τον οικισμό για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για το πύρινο ποτάμι που κατέβαινε από το βουνό. Δεν έστειλε ούτε να χτυπήσουν τις καμπάνες στην περιοχή για να κινητοποιήσει τους κατοίκους που θεωρούσαν ότι ήσαν ασφαλείς στα σπίτια τους.

Αποτέλεσμα της αδράνειας, της γενικότερης διάλυσης του κράτους και της ασυγχώρητης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας κάποιων σημαντικών κρίκων στην αλυσίδα διάσωσης – όπως περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια από τους εισαγγελείς: εκατό άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και πολλές περιουσίες χάθηκαν.

Οσα έγραφαν τότε τα μέσα ενημέρωσης –προκαλώντας τις καταγγελίες των κυβερνώντων– για το χάος που επικράτησε ήσαν τελικά λίγα μπροστά στην περιγραφόμενη –με μαρτυρίες, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και ένορκες καταθέσεις– απόλυτη παράλυση της κρατικής μηχανής.

Ομως, ακόμη και σήμερα η κ. Ρένα Δούρου όχι μόνο δεν παραδέχεται την αβελτηρία της, αλλά συνεχίζει να προκαλεί. Μιλάει για διαχρονικές ευθύνες, για την αθωότητά της που θα πάρει χρόνο για να αποδειχθεί, ενώ επιτίθεται στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για πολιτική τυμβωρυχία. Καμία συγγνώμη, καμία μεταμέλεια.

Και από κοντά οι διάφοροι πανικόβλητοι κυβερνητικοί επιχειρούν να συμψηφίσουν τις ευθύνες με τους προηγούμενους, βάζοντας πλάτη στην εκ νέου υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής, που «πάγωσε» ανήμπορη στο τιμόνι πάνω στη μεγάλη φουρτούνα και έριξε το πλοίο στα βράχια.

Στις δημοκρατίες οι πολίτες που αναλαμβάνουν δημόσια καθήκοντα έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες. Γι’ αυτό εκλέγονται σε αξιώματα και ασκούν εξουσία. Οποιος αποδειχθεί ανίκανος ή κατώτερος των προσδοκιών της θέσης του, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον –πόσο μάλλον να προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων– είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την ευθύνη της επιχειρησιακής του ανεπάρκειας και να πάει σπίτι του.

Το έκανε σε ανάλογη περίπτωση η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Κονστάντζα Ντε Σουόζα, όταν εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές του καλοκαιριού του 2017. Το έκανε ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου, όταν πριν από λίγες μέρες ένα τρένο εκτροχιάστηκε οδηγώντας στον θάνατο 25 ανθρώπους στο Κάιρο.

Τις ευθύνες της ανέλαβε ακόμη και η οικογένεια Μπένετον που διαχειριζόταν τη γέφυρα της Γένοβας –κατέρρευσε πέρυσι προκαλώντας τον θάνατο 43 πολιτών– και αναμένεται να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.

Η κ. Δούρου, δυστυχώς, συνεχίζει απτόητη στη χοντρόπετση γραμμή της κυβερνητικής αναλγησίας και του θράσους τα επόμενα 24ωρα της μεγάλης φωτιάς. 

 
Οταν ο κ. Τσίπρας επιστράτευε κάθε επικοινωνιακό τρικ για να πείσει την κοινή γνώμη ότι ήταν κυρίαρχος της κατάστασης και οι κ. Τζανακόπουλος και Τόσκας έδιναν εκείνη τη συνέντευξη Τύπου-παρωδία για να ισχυριστούν –χωρίς ίχνος ντροπής– ότι όλα ήσαν καλώς καμωμένα και ότι αν ξαναβρίσκονταν στην ίδια περίσταση, τα ίδια θα έκαναν.

Η ανάληψη ευθύνης θέλει κότσια και φιλότιμο, που δυστυχώς τόσο λείπουν από τους κυβερνώντες.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
kathimerini.gr

Πηγή