Θα μπορούσα να εστιάσω το άρθρο μου στην τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στο προνομιακό, για τον ΣΥΡΙΖΑ, κοινό των ηλικιών 17-34. Και σε αυτές τις ηλικίες ακόμα, προηγείται η Νέα Δημοκρατία, ανατρέποντας μια διψήφια διαφορά σε βάρος της.

Όμως, ας παραβλέψουμε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ας υποθέσουμε πως όλες έχουν λάθος δείγμα. Ας πάμε λοιπόν παρακάτω. Κυκλοφορώντας στους δρόμους, στις συζητήσεις που γινόμαστε λαθρακουστές, στην αγορά συζητώντας με τον επαγγελματία, ποιο είναι το κλίμα που εισπράττουμε;

Οργή για τα ψέματα του Τσίπρα. Οργή για την αβεβαιότητα που προκάλεσε η υπερφορολόγηση του του αχρείαστου αριστερού μνημονίου. Οργή για την αναισθησία, τον κυνισμό και την αλαζονεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλος αυτός ο θυμός συμπυκνώνεται στο σύνθημα «φύγετε», που δεν μπόρεσε να το ανατρέψει ο Α.Τσίπρας, παρά τις προσπάθειες του.

Ήταν ξεκάθαρο πως αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, αυτό το απλό και ξεκάθαρο σύνθημα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την δυνατότητα να το εξουδετερώσει, τότε η εκλογική ήττα θα ήταν βεβαία.

Και το «φύγετε» σήμερα κυριαρχεί.

Στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις το παιχνίδι κρίνεται στο γενικότερο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Αν είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί ιστορικά, πως οι παροχές και οι κάθε ειδών διευθετήσεις δεν το ανατρέπουν.

Πώς διαμορφώνεται αυτό το κλίμα; Το βασικότερο στοιχείο διαμόρφωσης του είναι το ήθος των κυβερνώντων και ο πειστικός λόγος της αντιπολίτευσης.

Όταν λέμε ήθος στην πολιτική, εννοούμε τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και την συνεπή τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Και στα δύο ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βαθμολογήθηκαν πολύ κάτω από την βάση. Αποδείχθηκαν πολύ πιο παλιοί από τους παλιούς και πολύ χειρότεροι από αυτούς.

Οι πολίτες δεν είναι ανόητοι. Μπορεί μέσα στον θυμό τους και στην απελπισία τους να πίστεψαν στην ύπαρξη του λεφτόδεντρου και στον όνο που πετά, όμως πολύ γρήγορα διαπίστωσαν την απάτη.

Και ο εξαπατημένος τιμωρεί. Δεν λειτουργεί με την λογική, αλλά με το θυμικό. Θυμώνει με τον εαυτό του που επέτρεψε να τον εξαπατήσουν, αλλά στρέφει την οργή του σε αυτούς που τον εξαπάτησαν. Και σήμερα οι Έλληνες πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα «μαυρίσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν θυμώσει μαζί του.

Θεωρούν τον πρωθυπουργό ψεύτη, και το λένε. Στο πρόσωπο του έχει επικεντρωθεί όλη η αγανάκτηση τους. Και όταν ο ηγέτης αποδεικνύεται πως είναι το «κουτσό» άλογο, τότε το κόμμα του ουδεμία τύχη έχει.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την φθορά που υφίσταται καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε κατανοούμε την σταθερότητα και την ένταση του «φύγετε».

Ας αφήσουμε λοιπόν τις δημοσκοπήσεις και ας δούμε τις μετατοπίσεις ψήφου στον μικρόκοσμο μας. Ποια είναι η τάση; Να φεύγουν ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ ή να προσχωρούν σε αυτόν;

Ένα φαινόμενο διαρκώς επαναλαμβανόμενο μετατρέπεται σε κατάσταση που εκφεύγει από τα όρια της μικροκλίμακας. Γίνεται σχεδόν κανόνας.

Προσωπικά, πιο πολύ με ενδιαφέρει ο γιος ενός φίλου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τον βρίζει αγανακτισμένος– και μου λέει πως το ίδιο συμβαίνει και με όλη την παρέα του– παρά τι λένε οι έγκριτοι δημοσκόποι.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή

Share.