[ccpw id="136103"]

“Ενδεχόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι για μένα αδιανόητη. Αδιανόητη. Και γι’ αυτό ο χρόνος πιέζει”, εξήγησε ο Βέμπερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσώπους κομμάτων της πολωνικής αντιπολίτευσης. 
Το ΕΛΚ συνασπίζει σχηματισμούς της δεξιάς και της κεντροδεξιάς στις χώρες μέλη της ΕΕ.

“Δεν μπορώ να δεχθώ να μιλήσουμε για οποιαδήποτε παράταση της διαδικασίας (εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου) έχοντας κατά νου πως οι ευρωεκλογές είναι μπροστά μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Όταν μια χώρα εγκαταλείπει την ΕΕ, και αυτό είναι η επιθυμία των Βρετανών, δεν πρέπει να έχει φωνή στο κεφάλαιο της μελλοντικής ανάπτυξης αυτής της ηπείρου, λυπάμαι”, εξήγησε ακόμη ο Βέμπερ, για τον οποίο “το πρόβλημα έγκειται στο να καταλάβουμε, πραγματικά και ξεκάθαρα, από την πλευρά των βρετανών φίλων μας, ποια εναλλακτική επιλογή από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ επιθυμούν να έχουν”.

“Ο χρόνος πιέζει. Οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη σκέψη τους”, επέμεινε.

Εξάλλου ο Βέμπερ, αν και επανέλαβε το τελεσίγραφό του προς τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, από τον οποίο ζητάει κυρίως να επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Βουδαπέστη, δήλωσε πως βρίσκεται σε διάλογο με “τους φίλους μας του Fidesz” (το συντηρητικό κόμμα του οποίου προεδρεύει ο Ορμπάν).

“Όμως οφείλουμε να έχουμε όλοι στο μυαλό μας να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη (…) Είμαστε έτοιμοι για έναν συμβιβασμό. Είναι στο DNA μας”, πρόσθεσε ο γερμανός πολιτικός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μέχρι την 20ή Μαρτίου, την παραμονή της επόμενης ευρωπαϊκής συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δώδεκα κόμματα μέλη του ΕΛΚ έχουν ζητήσει τη διαγραφή του Fidesz από το ΕΛΚ ή την αναστολή της συμμετοχής του σ’ αυτό, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τον Βέμπερ, πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

Πηγή