Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν η οποία βρισκόταν σε φθίνουσα τροχιά δεν κατάφερε να αντιστρέψει την πορεία, μοιράζοντας χρήματα και διορισμούς αν και οι περισσότερες το προσπάθησαν…

Ούτε το κορυφαίο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, αυτού του Κοσκωτά εμπόδισε τον Ανδρέα Παπανδρέου να επανέλθει το 1993…

Αντιθέτως, υπάρχουν κάποια πεδία τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης, πάνω στα οποία η κυβέρνηση επιμένει να ασελγεί επικοινωνιακά.

Εγκληματικότητα…

Το πρώτο είναι η ανασφάλεια και ο φόβος που προκαλεί η αύξηση της εγκληματικότητας και της ανομίας τόσο λόγω της διάλυσης και της καθήλωσης του ηθικού της αστυνομίας όσο και της ανοχής στο “μπαχαλακισμό”.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε ένα “κρεσέντο” βίας και ανομίας τόσο από το κοινό ποινικό έγκλημα, όσο και από τους χούλιγκαν και τους “Ρουβίκωνες”…

Μπορεί η ΕΡΤ που έχει μετατραπεί σε “Πράβδα” να παίζει όλο το 24ωρο διθυραμβικά ρεπορτάζ για την ασφάλεια και ευημερία του λαού, αλλά οι εμπειρίες του μέσου πολίτη είναι διαφορετικές και αδυσώπητες. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος γυναίκες και άνδρες πως κρατάνε τις τσάντες τους όταν περπατάνε στην Πατησίων και την Αχαρνών…

Οι διακρίσεις…

Αντί η αστυνομία να αφήνεται να κάνει τα δουλειά της και να υποστηρίζεται ηθικά έχει μετατραπεί σε όργανο διεκπεραίωσης κομματικών σκοπιμοτήτων και ιδεολογικών εμμονών. 

Από τη μία πλευρά οι Ρουβίκωνες, οι “μπαχαλάκηδες” και οι χούλιγκαν αλωνίζουν ανενόχλητοι και από την άλλη στα Γιαννιτσά συλλαμβάνονται προληπτικά πολίτες με την υποψία πως θα μπορούσαν να αποδοκιμάσουν τον κ. Κουβέλη και την κα Τζάκρη. Λες και απαγορεύεται να αποδοκιμάσουν…

Βλέπε: Στα Γιαννιτσά έκαναν 16 προληπτικές προσαγωγές και έκλεισαν δρόμους για να προστατέψουν Κουβέλη και Τζάκρη!

Η ιστορία των Γιαννιτσών αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα ανάλογων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα κυρίως στη Μακεδονία όπου και παρατηρούνται οι πλέον έντονες αποδοκιμασίες της κυβέρνησης λόγω κυρίως του “Μακεδονικού”.

Το “Μακεδονικό”…

Στην κυβέρνηση θα πρέπει να γνώριζαν πως τα ζητήματα που άπτονται της εθνότητας και θρησκείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για τον μέσο πολίτη καθώς αποτελούν δομικά στοιχεία του ταυτοτικού αυτοπροσδιορισμού.

Οι φανατικοί αριστεροί συνήθως τα περιφρονούν, γιατί οι ίδιοι δομούν την ταυτότητά τους με υλικά που αφορούν άλλες “μυθολογίες” όπως του εργατικού κινήματος, της ΕΣΣΔ, του Στάλιν και του Τσε Γκεβάρα…

Ένας αριστερός π.χ. τρέφει μεγαλύτερο θαυμασμό για τη θυσία των σοβιετικών έναντι του Άξονα ή τη μάχη του Στάλινγκραντ παρά για το ελληνικό έπος στα βουνά της Αλβανίας, όπου μια μικρή χώρα κατατρόπωσε μια υπερδύναμη της εποχής.

Για τους Έλληνες κομμουνιστές η Κατοχή δεν ήταν παρά μια ευκαιρία να αρπάξουν με τη βία την εξουσία.

Το “Μακεδονικό” έχει ήδη πολλαπλάσιο κόστος για την κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν.

Αρκετοί ήταν αυτοί στο παρελθόν που ήθελαν να τελειώνουν με το “Μακεδονικό” αλλά δεν τόλμησαν γιατί αντιλαμβάνονταν πως δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης που ήταν αντίθετη.

Η οικονομία

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αν βγουν στις αγορές με 3,5% θα καταφέρουν να περάσουν το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Πέρυσι πίστευαν και διαφήμιζαν πως η επιστροφή στην κανονικότητα πιστοποιείται από τα υπερπλεονάσματα. Αυτό μέχρι που κατάλαβαν πως το αποτέλεσμα ήταν αντίστροφο γιατί τα θηριώδη πλεονάσματα “έκλειναν” σπίτια…

Ο κόσμος αισθάνεται ανακούφιση και είναι θετικός όταν οι συνθήκες τού επιτρέπουν να τρέφει θετικές προσδοκίες.

Οι θετικές προσδοκίες δεν καλλιεργούνται με επιδόματα αλλά όταν οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι καλύτερες από αυτές που υπάρχουν…

Μόνο τότε κάποιος πιστεύει πως η ζωή του χρόνου μπορεί να είναι καλύτερη από φέτος…

Αυτό, πέραν των κομματικών και των μετακλητών που ξεκοκαλίζουν τους φόρους, κανείς δεν το πιστεύει.

2) Αφήστε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της…

Καλημέρα Κώστα,

Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ πολύ για τα άρθρα σου με τα οποία ξεκινώ κάθε μέρα μου. Είναι καταλυτικοί διαμορφωτές άποψης.

Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα κατά τη γνώμη μου θεσμικό πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα αναφορικά με την Αστυνομία (σχεδόν όλα τα προβλήματα της Ελλάδας είναι θεσμικής φύσης εάν το αναλύσει κανείς). Διαβάζω από το βιβλιαράκι “Life in the UK”, ένα βιβλίο που χρησιμοποιείται ως προετοιμασία για το τεστ για τη βρετανική υπηκοότητα:

“Τhe Police are organised into a number of separate police forces headed by Chief Constables. They are independent of the government. In November 2012, the public elected Police and Crime Commissioners (PCCs) in England and Wales. These are directly elected individuals who are responsible for the delivery of an efficient and effective police force that reflects the needs of their local communities. PCCs set local police priorities and the local policing budget. They also appoint the local Chielf Constable. “

Κατά τη γνώμη μου, είναι θεσμικό και τραγικό λάθος η ηγεσία της Αστυνομίας να λογοδοτεί στον εκάστοτε υπουργό όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Απεναντίας, στη Μεγάλη Βρετανία η αστυνομία είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Οι επικεφαλής της εκλέγονται από την τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία επιλέγει το είδος της αστυνόμευσης που αυτή επιθυμεί και αυτό διευκολύνει την αστυνομία στο να επιτελέσει τα καθήκοντα της, διότι η άσκηση της νόμιμης βίας θα είναι στα πλαίσια των αποδεκτών καθηκόντων της.

Απεναντίας, στην Ελλάδα, ο κάθε πολιτικάντης υπουργός χρησιμοποιεί και εμπλέκει την αστυνομία στα πολιτικά του παιχνίδια. Η αστυνομία πχ είναι απολύτως εύκολο να καταλήξει να γίνει συνοδευτική υπηρεσία του Κουφοντίνα ή να εκτελεί μεταφορικές υπηρεσίες ταξί για τον Ρουβίκωνα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο να συμβεί εάν ήταν ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και λογοδοτούσε στην τοπική κοινωνία από την οποία και εκλέγονται οι επικεφαλής της. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Αστυνομία να αποδεσμευθεί από τα πολιτικά παιγνίδια και τις ίντριγκες της εκάστοτε κυβέρνησης και να επικεντρωθεί απερίσπαστη στο έργο της, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και να λογοδοτεί στις τοπικές κοινωνίες τις οποίες υπηρετεί.

Τα παραπάνω αποτελούν μια πρόταση για την επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου θα έχει να αντιμετωπίσει τις ορδές των πληρωμένων μπράβων με τις κουκούλες. Η δράση του παρακρατικού αυτού στρατού τα τελευταία χρονιά, λόγω ανοχής της σημερινής κυβέρνησης, έχει αποθρασυνθεί.

Σε περίπτωση δημοσιοποίησης, παρακαλώ μόνο τα αρχικά μου.

Ευχαριστώ

M.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Share.