Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Παράλληλα οι πολιτικοί αναλυτές την τελευταία εβδομάδα συνέκλιναν πως στη στρατηγική της κυβέρνησης, ο χρόνος των επόμενων βουλευτικών εκλογών προσδιορίζεται για το επόμενο φθινόπωρο, στη λογική πως μέχρι τότε θα υπάρχουν απτά δείγματα της καλής πορείας της οικονομίας.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση φέρονται να υπολογίζουν πως στις Ευρωεκλογές του Μαΐου η διαφορά από την ΝΔ θα είναι περί το 5%, κάτι που υπολογίζουν πως είναι πολιτικά διαχειρίσιμο και ως εκ τούτου οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να γίνουν το επόμενο φθινόπωρο.

Η στήλη δεν πιστεύει πως στην κυβέρνηση μπορούν να είναι τόσο αφελείς. Διάγουμε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευέξαπτη περίοδο ως εκ τούτου αυτό που αποκαλείται πολιτικός χρόνος, έχει πυκνώσει…

Δεν πάνε λίγες μέρες που η Κομισιόν χτύπησε τα καμπανάκια για την ελληνική οικονομία εντοπίζοντας περί τις 14 “πληγές”.

Τούτο αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε πως θεσμοί και δανειστές εδώ και πολύ καιρό διαγκωνίζονται ποιος θα εξυμνήσει περισσότερο την ελληνική πρόοδο προκειμένου οι πολιτικές ηγεσίες να αιτιολογήσουν σε ψηφοφόρους και φορολογούμενους το ρίσκο διάσωσης της Ελλάδας με τους όρους που έγινε…

Η αναβάθμιση από τη Moody’s αναμφισβήτητα είναι μια θετική εξέλιξη. Χρήζει όμως κάποιος να προσέξει και τα “ψιλά γράμματα” της έκθεσης, όπου επισημαίνεται πως η θετική αξιολόγηση κατά κύριο λόγο οφείλεται στην εξασφάλιση που παρέχουν οι έλεγχοι των θεσμών πως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα οπισθοχωρήσουν από τις μεταρρυθμίσεις.

Τούτο ακυρώνει παντελώς την αφήγηση της κυβέρνησης περί τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας…

Επιπλέον, η κατάσταση διεθνώς τους τελευταίους μήνες εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης του κλίματος τόσο σε ό,τι έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο κυρίως και σε ό,τι έχει σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες.

Σε όλους είναι γνωστό πλέον πως το 2019 ξεκίνησε με σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της οικονομικής ισχύος της Ένωσης.

Ακόμη, προσεχώς αναμένεται να γίνει γνωστός και ο οικονομικός αντίκτυπος στη γαλλική οικονομία από τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”.

Το χειρότερο στοιχείο από όλα αυτά, κατά μια πρόσφατη ανάλυση του Barron’s είναι πως: “…η επιβράδυνση της Ευρώπης οδηγείται από μια σταθερή και μοιραία μείωση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης…”

Όταν η κατανάλωση μειώνεται στην Ευρώπη, υποστηρίζει η ανάλυση, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είτε θα πρέπει να αυξήσουν τις εξαγωγές είτε να μειώσουν τις επενδύσεις.

Το πρώτο δεν είναι πάντα εύκολο ειδικά σε μια περίοδο απειλών για εμπορικούς πολέμους. Μείωση των επενδύσεων σημαίνει αύξηση της ανεργίας. Η αύξηση της προσφοράς εργασίας οδηγεί σε μείωση των μισθών.

Μια έρευνα της IHS Markit το Δεκέμβριο διαπίστωσε πως: “η αισιοδοξία των επιχειρήσεων ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών στη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία τα τελευταία προσωρινά στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα της Γαλλίας για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια. Στην Ιταλία, η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 67 μήνες.

Στην Ισπανία οι παραγγελίες παραμένουν θετικές αλλά οι προσδοκίες των επιχειρήσεων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013…

Υπάρχουν ενδείξεις λοιπόν επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στις περισσότερες από τις οικονομίες με τις οποίες αλληλοεπιδρά η ελληνική οικονομία. Τούτο, αναμένεται να έχει επιπτώσεις σύντομα και σε εμάς. 

Οι επιπτώσεις, αυτές μάλιστα έχουν πάντα πολλαπλάσια ισχύ καθώς η ελληνική οικονομία αποτελεί ούτως η άλλως τον αδύναμο κρίκο της υπόθεσης…

Τουτέστιν, δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας δουλεύουν;

Του Κώστα Στούπα 

capital.gr

Πηγή

Share.