Ο αμερικανικός οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες ακολουθώντας την ίδια τακτική των οργανισμών “που υπνοβατούσαν” όσο η Ελλάδα δανειζόταν υπέρογκα. 
Και το συνοθύλευμα που κυβερνά δεν θα χάσει την ευκαιρία και θα στραφεί στις αγορές να πληρώσει αδρά τους αμερικανικούς οίκους που θα εξασφαλίσουν μια έκδοση 10ετούς ομολόγου με ένα επιτόκιο 3,90%-4%.

Καμία απο τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν απο το Μνημόνιο δεν περίμενε τους ελεγκτικούς οίκους, ούτε τους δανειστές.

Ακόμη και η μικρή Κύπρος φρόντισε να δυναμώσει εκ των προτέρων την οικονομία και απευθύνθηκε στις αγορές δίχως να ειδοποιήσει τους δανειστές. Και έλαβε ένα επιτόκιο της αγοράς.

Στην περίπτωση μας, η έξοδος της Ελλάδας με τις ακριβές προμήθειες μοιάζει σαν μια “δωροδοκία” για να αποκτήσεις το δικαίωμα δανεισμού.

Ο περιχαρής καθηγητής Οικονομικών χλευάζει την αντιπολίτευση για την αναβάθμιση, αλλά δεν λέει με ποιά χρήματα θα πληρωθούν τα δάνεια των 75-80 δισ. ευρώ, μετά το 2020.

Δεν χρειαζόταν καν να σπουδάσει στην Οξφόρδη για να μάθει ότι, αναιμική ανάπτυξη 1,5% δεν μπορεί να πληρώνεις επιτόκιο 3,9-4%.

Μαθητευόμενος μάγος και εγκλωβισμένος στις σταλινικές θεωρίες του, πιστεύει ότι η οικονομία που δημιούργησε θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την λαίλαπα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Και σαν υπνοβάτης ο ίδιος, αλλά και ο έγκλειστος πρωθυπουργός ακούνε τα καλά λόγια των Ευρωπαίων δανειστών οι οποίοι επίσης κλείνουν τσάτρα-πάτρα τις εκθέσεις τους για την Ελλάδα, διότι δεν θέλουν διαμάχες εν όψει των ευρωεκλογών.

Όσο προσπαθούν, όμως, να κρατήθούν στην εξουσία πάσει δυνάμει και παντί τρόπω ( λ.χ σύγχυση με τις πολλαπλές εκλογές ), τόσο πιο απότομη θα είναι η προσγείωση στην πραγματικότητα.

Δημήτρης Παφίλας
protothema.gr

Πηγή

Share.