[ccpw id="136103"]

Στην ίδια ενότητα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες της Αρχής προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση της φορολογικής εξυπηρέτησης στην ηλεκτρονική εποχή με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Ο κ. Πέτσας τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που έχει ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και τη φορολογική διοίκηση ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι “πολύ μακριά από το σχεδιάσουμε μια φορολογία πάνω στην περιουσία, αυτό που λέμε περιουσιολόγιο. 
Δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα να το εφαρμόσουμε, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να εφαρμόσουμε πρώτα όπως αυτά που σας περιέγραψα (σσ. μειώσεις συντελεστών). 
Να φτάσουμε σε ένα σταθερό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές που να μην πνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον κόπο των Ελλήνων και μετά να συζητήσουμε ό,τι θέλετε. 
Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για περιουσιολόγιο. 
Δεν θέλουμε άνθρωποι που κόπιασαν να είναι έρμαια εκβιασμών κάθε έφορα και κάθε τελώνη”.
Ο κ. Πέτσας παρουσίασε και τη φορολογική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που περιλαμβάνει:
-τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια
-τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων από το 15% στο 5%
-την καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων, τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 45% που είναι σήμερα αλλά και την καθιέρωση μιας συνολικά νέας κλίμακας. Οι μειώσεις αυτές θα συνδυαστούν, όπως είπε ο κ. Πέτσας, με την εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου
– η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%
-η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 24% και 13% σε 22% και 11% (κανονικός και μειωμένος συντελεστής)
Από την πλευρά του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε μια συνολική παρουσίαση των πολιτικών εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης που εφαρμόζει η αρχή. Ειδικά για το 2019 προανήγγειλε:
-την αναβάθμιση του ιστότοπου της ΑΑΔΕ προκειμένου να αποστέλλει στους εγγεγραμμένους χρήστες alerts για την έκδοση εγκυκλίων και γενικά ειδήσεων
-την αναβάθμιση της προσωποποιημένης πληροφόρησης του taxisnet για να περιληφθούν και οι επιστροφές φόρων και όχι μόνο οι οφειλές
-την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας Κεφαλαίου (δηλώσεις φόρου μεταβίβασης κλπ)
-τη διασύνδεση των υπηρεσιών Μητρώου με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση
-την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων αποδόσης κάθε είδους παρακρατούμενων φόρων
Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr

Πηγή