[ccpw id="136103"]

Η Moody’ s προχώρησε σε μία κίνηση-έκπληξη όπως και πέρσι, αφού η αγορά είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα. 
Με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3, ο οίκος κλείνει την ψαλίδα με την S&P και πλέον απέχουμε 4 «σκαλιά» από την κατηγορία των ποιοτικών ομολόγων.

Η Ελλάδα έχει να βρεθεί σε αυτή τη βαθμίδα από τον Μάιο του 2011, ενώ η τελευταία φορά που βρισκόταν εκτός «junk» ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν είχε ξεκινήσει ο… κατήφορος.

Πώς, όμως, μπορούμε να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα που θα συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στα ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών; 

Ο οίκος δίνει «σταθερό outlook» για το ελληνικό αξιόχρεο που σημαίνει ότι πάρα πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση στις 23 Αυγούστου, όταν αναμένεται να εκδώσει την 2η «ετυμηγορία» για τη χώρα μας.

Αν, ωστόσο, έχουν γίνει πρόωρες εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση δείξει με το καλημέρα ότι εφαρμόζει φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και δοθούν λύσεις στα προβλήματα των τραπεζών, τότε όλα είναι πιθανά.

Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση, η Moody’s σημειώνει ότι μπορεί να αναβαθμίσει την Ελλάδα ακόμη και με έκτακτη ανακοίνωση στην περίπτωση που από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προκύψει μία κυβέρνηση που θα έχει προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις και η οποία θα εφαρμόσει μία σαφή και αξιόπιστη ατζέντα φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Παράλληλα, για να εξετάσει ο οίκος την περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα χρειαστεί μία ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ – πιθανώς συνδέοντας το με βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη υπό τη στήριξη περισσότερων επενδύσεων. Επιπλέον, η Moody’ s επισημαίνει την κρισιμότητα του τραπεζικού κλάδου, σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας… περνάει και από τη σημαντική και ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών.

Αντιθέτως, η Moody’s ρίχνει τα βέλη της σε όσους δείχνουν θέληση να αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις ενόψει εκλογών, τονίζοντας ότι αν το momentum των μεταρρυθμίσεων εξασθενήσει, αυτή θα είναι μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας. Για τον οίκο, δεν νοείται μετά από τόσες θυσίες να εφαρμοστούν πολιτικές που θα θέσουν σε δημοσιονομικό κίνδυνο τη χώρα, την ανταγωνιστικότητά της αλλά και την βελτίωση των θεσμών της.

Το μήνυμα της είναι σαφές: «Η Moody’ s θα δώσει μεγάλη προσοχή στην πολιτική της επόμενης κυβέρνησης όσον αφορά τον τομέα του δημοσίου, δεδομένης της σημασίας δημιουργίας μιας λιγότερο πολιτικοποιημένης δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα, ενδεχόμενη αναβίωση της κόντρας με την Ευρώπη θα αποτελούσε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους – αν αυτή κριθεί απαραίτητη – μετά το 2032».

Ο οίκος επισημαίνει ότι η θετική αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης που δεν είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις της, αλλά ότι ο κίνδυνος αντιστροφής έχει μειωθεί λόγω των επερχόμενων εκλογών.

«Η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% θα επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα αν οδηγήσει σε ευρύτερες αυξήσεις. Η Ελλάδα υστερεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσες ενώ οι συζητήσεις για το νέο νόμο Κατσέλη συνεχίζονται και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εκταμίευση των 1 δισ. ευρώ».

Τέλος, η Moody’s εκτιμά ότι τα δύο σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν παρουσιάσει ΤΧΣ και ΤτΕ, αν εφαρμοστούν αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία στην πιο δραστική αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
liberal.gr

Πηγή