[ccpw id="136103"]

Ενώ οι εκδηλώσεις των “γεφυρών” (Κρυφο-Συριζαίων που παριστάνουν του συμπαθούντες μπας και συμπαρασύρουν τους επιφυλακτικούς…) μοιάζουν με μεταμεσονύκτιες συναθροίσεις στενών συγγενών προκειμένου να κλάψουν τον αποδημήσαντα, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των δημοτικών εκλογών επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί υποψιάζονταν και στην κυβέρνηση φαίνεται να γνώριζαν.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά και έρχονται πολύ πίσω, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Βλέπε: Δημοσκόπηση για Δήμο Αθηναίων: Πρώτος με 25 μονάδες διαφορά ο Κ. Μπακογιάννης

Βλέπε: Δημοσκόπηση : Καταρρέει η Νοτοπούλου, έρχεται πέμπτη με πρώτο τον Ταχιάο

Ακόμη και αποκλίσεις να υπάρχουν, οι διαφορές αυτές είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία ανατροπής των αποτελεσμάτων.

Τις εκτιμήσεις αυτές στους εμβληματικούς δήμους της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας μάλλον τις γνώριζαν από καιρό στην κυβέρνηση και το κόμμα, καθώς φαίνεται πως επέλεξαν να κατεβάσουν στελέχη με θέσεις πολύ χαμηλά στην επετηρίδα, χωρίς επαρκή αναγνωρισιμότητα.

Είναι προφανές πως στελέχη πρώτης γραμμής δεν δέχτηκαν να ρισκάρουν να κατέβουν υποψήφιοι προκειμένου να “τσαλακωθούν” πολιτικά και επαγγελματικά για τη συνέχεια.

Όπως προφανές είναι πως στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στάθμισαν πως η μικρή αναγνωρισιμότητα θα μπορούσε εκ των υστέρων να χρησιμοποιηθεί σαν “καταπραϋντική” αιτιολογία των κακών επιδόσεων.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως και στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται πάνω από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιος από τους δύο ενδεχομένως θα μπορούσε να περάσει και στον δεύτερο γύρο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στους περισσότερους δήμους και περιφέρειες της χώρας, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα σχέδια του κ. Τσίπρα για την πολιτική αναδιοργάνωση της Κεντροαριστεράς υπό την πολιτική του ηγεμονία.

Ενδεχομένως, στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αναλώνουν δυνάμεις σε γραφικές λιτανείες περιφοράς ιδιοτελών συνοικιακών παραγόντων με σχήματα όπως η “Γέφυρα” θα μπορούσαν να “θολώσουν” καλύτερα τα νερά, υποστηρίζοντας χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ όπως ο Γερουλάνος στην Αθήνα και ο Σ. Βούγιας στη Θεσσαλονίκη…

Η εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις για τις τοπικές εκλογές επιβεβαιώνει την εικόνα που έχουν όλοι πως δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ρίζες στις τοπικές κοινωνίες όπως άλλωστε συμβαίνει και στα συνδικάτα και τα επαγγελματικά επιμελητήρια.

Η κατάσταση αυτή όπως είπαμε απειλεί τα σχέδια του κ. Τσίπρα να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στον υπό διαμόρφωση νέο διπολισμό.

Παράταξη που φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες 1-2 δεκαετίες τουλάχιστον χρειάζεται ισχυρό “ριζικό” σύστημα στις τοπικές κοινωνίες για να την συγκρατούν όταν θα βρίσκεται μακριά από την κυβέρνηση και δεν θα ελέγχει την “κουτάλα”.

Οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο για το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών είναι τρεις και καμιά από αυτές δεν βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει τις εκλογές.

α) Η πρώτη είναι αυτή που διακινεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι περί τις 5 ποσοστιαίες μονάδες με την Ν.Δ. πάντα να προηγείται.

Με αιχμή την εκτίμηση αυτή, στην κυβέρνηση προσπαθούν να κινητοποιήσουν την κομματική και εκλογική βάση με στόχο μια “δεξιά” παρένθεση που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν γρηγορότερα της τετραετίας στον έλεγχο του κράτους που είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.

β) Η δεύτερη είναι αυτή που απορρέει από τον κοινό παρονομαστή των περισσότερων δημοσκοπήσεων που θέλουν τη Ν.Δ. να φλερτάρει με την αυτοδυναμία με ποσοστό περί το 35-37% και τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί σημαντικές δυνάμεις με ποσοστά κοντά στο 25-27%.

γ) Η τρίτη υποστηρίζει πως οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν αποτυπώνουν σωστά την εικόνα είτε λόγω συντελεστών εξομάλυνσης των στοιχείων είτε γιατί μια μερίδα δεν εκδηλώνεται πριν φανούν στον ορίζοντα οι εκλογές και βεβαιωθεί ποιος προηγείται. Η κατηγορία αυτή εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντί του 25% είναι πιο πιθανό να κινηθεί κοντά στο 20%.

Η εκτίμηση αυτή εκτός από την εικόνα που εμφανίζουν οι υποψήφιοι της κυβερνητικής παράταξης στις δημοτικές ενισχύεται και από την εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Προκειμένου να εξισορροπήσει τις απώλειες στη Β. Ελλάδα θα πρέπει στις άλλες περιφέρειες να συγκεντρώσει ποσοστά πολύ υψηλότερα, κάτι που δεν ανιχνεύεται πουθενά…

Ήδη, όμως μπαίνουμε στην άνοιξη και οι επόμενες εκλογές μπορεί να απέχουν από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, οπότε …κοντός ψαλμός αλληλούια…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή