[ccpw id="136103"]

Μπορεί η Τερέζα Μέι να βρέθηκε για μια ακόμα φορά στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να λάβει νομικές διαβεβαιώσεις για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, όμως το θέμα της ημέρας χθες και όπως και σήμερα άλλωστε, παραμένει αυτό των αποχωρήσεων των τριών βουλευτών από τους Συντηρητικούς και του ενός από τους Εργατικούς με προορισμό την «Ανεξάρτητη Ομάδα».

Οι παραιτήσεις αυτές σύμφωνα με ειδικούς φέρονται να «αδυνάτισαν» ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση της Μέι στις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις οποίες ούτως ή άλλως, οι προσδοκίες ήταν χαμηλές.

Κοινή συνισταμένη των «έντεκα» μέχρι στιγμής βουλευτών που έχουν αποχωρήσει από τα δυο μεγάλα κόμματα είναι η φιλοευρωπαϊκή τους στάση και η κριτική που άσκησαν στην ηγεσία των κομμάτων τους. 

Οι βουλευτές των Τόρις Άννα Σούμπρι, Σάρα Γουόλαστον και Χάιντι ‘Αλεν, δήλωσαν ότι το κόμμα έχει κινηθεί προς τα δεξιά, σε σημείο να ταυτίζεται με το UKIP και την ομάδα ERG του φανατικού Brexiteer Τζέικομπ Ρις Μογκ, ενώ οι βουλευτές Εργατικών, με τελευταία τη Τζοάν Ράιαν που γύρισε την πλάτη στον Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε «τρομοκρατημένη, συγκλονισμένη και θυμωμένη» από την αποτυχία της ηγεσίας να αντιμετωπίσει το αντισημιτικό αίσθημα στους κόλπους του κόμματος.

Με φόντο τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όσο και ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι που δεν διαφέρει και πολύ από ανταρσία. 

Όσο αφορά τη Μέι, η αποχώρηση των τριών βουλευτών της σημαίνει πρακτικά ότι η πλειοψηφία των Συντηρητικών που δεν επιθυμεί άτακτη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο έναντι των Ευρωσκεπτικιστών. 
Από την άλλη, ο Κόρμπιν φαίνεται να είναι σε «δυσχερέστερη θέση» καθώς όπως εκτιμούσε αρθρογράφος των Financial Times «δεν είναι μόνο, οι απαγορευτικοί του χειρισμοί στο Brexit και η αδυναμία του να αντιμετωπιστεί ο αντισημιτισμός στους κόλπους του κόμματος, αλλά το γεγονός ότι κανείς να εμπιστευθεί στον Τζέρεμι Κόρμπιν την εθνική ασφάλεια, εάν γίνει πρωθυπουργός».

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η άποψη που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ που επεσήμανε ότι και τα δύο κόμματα έχουν υποκύψει σε περιθωριακές πολιτικές απόψεις, αφήνοντας «κενό τον κεντρώο χώρο».

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται σε μία εξαιρετική κρίσιμη στιγμή για την έκβαση του Brexit, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις όχι μόνο στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, αλλά και στο στρατόπεδο των Τόρις από στελέχη, που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχόμενο που αν συμβεί δεν αποκλείεται να εκτροχιάσει πλήρως το Brexit.

Ήδη, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ, εκ των πρωταγωνιστών της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, μιλώντας στο BBC κατέστησε σαφές ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε άτακτο Brexit, χωρίς δηλαδή συμφωνία, θα παραιτηθεί. 

Παράλληλα, συνεχάρη τους 11 βουλευτές της Ανεξάρτητης Ομάδας για το θάρρος τους και υποστήριξε ότι είναι 100% σύμφωνος με την ανάγκη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στο απέναντι στρατόπεδο πάλι, ο βουλευτής των Εργατικών Ίαν Όστιν άφησε υπονοούμενα σε «Express» και «Star» ότι μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του ως ανεξάρτητος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα σκεφτεί «πολύ και σοβαρά» το μέλλον του στο κόμμα.

Επόμενη «κρίσιμη» ημερομηνία είναι η 27 Φεβρουαρίου όποτε η Τερέζα Μέι θα έρθει αντιμέτωπη μια ακόμη ψηφοφορία επί της κοινής προτάσεως δύο βουλευτών, τους πρώην υπουργούς Υβέτ Κούπερ των Εργατικών και Ολιβερ Λέτγουιν των Συντηρητικών, η οποία θα αποκλείει ενδεχόμενο μη συμφωνίας και ανάληψη του χειρισμού του Brexit από το Κοινοβούλιο.

Του Γιάννη Μαντζίκου
liberal.gr

Πηγή