Περιχαρείς και αισιόδοξοι βγήκαν οι υπουργοί από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. 
«Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε για εκλογές τον Οκτώβριο» έλεγαν συνωμοτικά και είχαν την εντύπωση ότι γίνονται πιστευτοί.

Την ίδια ακριβώς ημέρα στην Βουλή, ένας βουλευτής της Κρήτης κατέθετε πονηρή τροπολογία για νέες προσλήψεις στις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και 250 προσλήψεις στον ΟΣΕ. Βουλευτική τροπολογία που δεν χρειάζεται έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Την ίδια ακριβώς ημέρα είχαν προγραμματισθεί 566 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.

Από αυτούς μόνον οι 27 αφορούσαν οφειλές με υπόλοιπο μικρότερο των 130.000 Ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το 95% των πλειστηριασμών αυτών δεν μπορούσαν να αναχαιτιστούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που επεξεργάζεται -χωρίς να παίρνει θετικά μηνύματα από την Φρανκφούρτη- η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν προχωρά γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει «κοινωνική πολιτική» με τα λεφτά των Τραπεζών και όχι με τα λεφτά του Κράτους.

Μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις (Εγνατία Οδός, Λιγνίτες ΔΕΗ, Ελληνικό κλπ) για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν παραπεμφθεί στις μετεκλογικές καλένδες.

Υπάρχουν όμως και μια σειρά από δεσμεύσεις που δεν αφορούν αμιγώς οικονομικούς στόχους και αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, τις Ληξιπρόθεσμες Οφειλές του Κράτους προς τον Ιδιωτικό τομέα, τα capital controls κλπ.

  • Για παράδειγμα μέσα στις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβάνεται και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με μόνιμο προσωπικό 12.000 ατόμων. 
  • Έπρεπε να λειτουργούν ήδη 120 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 
  • Στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα (e-justice). 
  • Η Ελλάδα έπρεπε να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση για την αδειοδότηση επενδύσεων, υιοθετώντας τη σχετική νομοθεσία. 
  • Η Ελλάδα θα έπρεπε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων στο Δημόσιο τομέα και κυρίως στο διορισμό των Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016. Η διαδικασία αυτή εκτός από τραγέλαφος έχει σίγουρα αναβληθεί για μετά τις εκλογές.

Φυσικά η Ελλάδα συνεχίζει να έχει υποθηκευμένη τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα και φυσικά η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης στην οποία οι ελεγκτές της Τρόικας θα έρχονται στην πρωτεύουσά της, για να πιέσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι οι «εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο» και ανακοίνωνε ένα ακόμη πακέτο επιδομάτων και προεκλογικών παροχών, έκλεινε το μάτι στους υπουργούς του να προετοιμάζονται για εκλογές την Άνοιξη….

Γιατί πλέον δεν αντέχουν…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
liberal.gr

Πηγή

Share.