Γιατί κάνει αυτή την σαφή δήλωση από τώρα;

1. Απευθύνεται ευθέως στον Κ.Μητσοτάκη και του λέει: «Θέλεις καθαρή τετραετία; Σου την προσφέρω εγώ. Ασε το ΚΙΝΑΛ, στην άκρη. Ελα να βγάλουμε μαζί πρόεδρο Δημοκρατίας τον Παυλόπουλο και θα έχεις μπροστά σου τέσσερα χρόνια πρωθυπουργίας.» Το μήνυμα ξεκάθαρο καθώς και η στόχευση του.

Επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξαφάνιση του ΚΙΝΑΛ από τον χώρο στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Θέλει να ηγεμονεύσει πλήρως και χωρίς αμφισβητήσεις. Ομως, αν η Νέα Δημοκρατία εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας μαζί με το ΚΙΝΑΛ, τεκμαίρεται πως θα συγκυβερνούν, κάτι που ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Α.Τσίπρα.

Αν το ΚΙΝΑΛ συμμετέχει στην κυβέρνηση, τότε ένα σημαντικό μέρος των κρατικοδίαιτων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν να ζητήσει εκ νέου στέγη στον κυβερνητισμό του ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει έναν ισχυρό αντίπαλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, κάτι που δεν το θέλει.

2. Ο Α.Τσίπρας, μαζί με τον διεθνή παράγοντα και Ελληνες ολιγάρχες, επιθυμεί μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία, ώστε να παραμείνει όχι μόνον στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην κυβέρνηση. Να κρατήσει δεμένους στον ΣΥΡΙΖΑ, όλους αυτούς που επιζητούν την συμμετοχή τους στην νομή της εξουσίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε την προτροπή του προς τον Σούλτς να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με την Μέρκελ. Η προτροπή αυτή αφορούσε και το εγχώριο ακροατήριο.

3. Είναι ξεκάθαρο πως με την πρόταση του αυτή για τον Π.Παυλόπουλο, ο Α.Τσίπρας «καίει» το χαρτί των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων. Το αποποιείται.

Τότε γιατί όλη αυτή η φασαρία για το άρθρο 32;

Γιατί ο πρωθυπουργός θέλει, ο Κ.Μητσοτάκης να ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ να αποδεχθεί την πρόταση του υπό τον φόβο των νέων εκλογών, που θα είναι καταστροφικές για την οικονομία την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο ίδιος.

Γράφηκε πως ο Α.Τσίπρας προτείνοντας τον Π.Παυλόπουλο επιδιώκει να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία.

Δεν νομίζω πως ισχύει.

Πρώτον, γιατί δεν γνωρίζει την νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές και δεύτερον, αν αυτό επιδιώκει θα έκανε την πρόταση αυτή τον Ιανουάριο του 2020.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός, επειδή είναι ραδιούργος, γνωρίζει πως κανένας νεοεκλεγείς Νεοδημοκράτης βουλευτής θα διακυβεύσει την έδρα του για τον Π.Παυλόπουλο. Γιατί στις εκλογές με την απλή αναλογική τουλάχιστον 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επανεκλεγούν. Απλά πράγματα. Εξάλλου νέες εκλογές, νέες προεκλογικές δαπάνες.

Και ο Κ.Μητσοτάκης τι κάνει; 

Ορθώς δεν δεσμεύεται από τώρα απέναντι σε κανένα πρόσωπο. Στρατηγικός στόχος του είναι η απρόσκοπτη τετραετής διακυβέρνηση. Με τον Παυλόπουλο; Ναι, και με τον Παυλόπουλο, αν δεν γίνεται αλλιώς.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο πρόσωπο, αλλά στην κυβερνητική σταθερότητα, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται αυτό σε πολλούς. Το γεγονός πως ο Κ.Μητσοτάκης δεν ψήφισε το 2015 τον Π.Παυλόπουλο, αυτό δεν προδικάζει πως δεν θα τον ψηφίσει το 2020.

Στην πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί και προσωπικές βεντέτες.

Κανένας πολιτικός δεν δεσμεύεται προκαταβολικά σε προτάσεις που του περιορίζουν στο ελάχιστο τις επιλογές του. Ενας συνετός πολιτικός φροντίζει κάθε φορά να έχει μπροστά του πολλά και καλά χαρτιά. Μόνον οι άπειροι και οι α-νόητοι εγκλωβίζονται σε καταστάσεις που προκάλεσε ο αντίπαλος τους.

Και ο Κ.Μητσοτάκης δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ακούει και περιμένει.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή

Share.