Με το «κόλπο» του «συνολικού υπολοίπου της οφειλής» που ορίστηκε στα 130.000€, εξαιρούνται των όποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που εκτός από το ληξιπρόθεσμο στεγαστικό τους δάνειο, επιβαρύνονται και με τις οφειλές σε καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια ή κάρτες.

Επειδή το σύνολο της τραπεζικής τους οφειλής ξεπερνά το όριο των 130.000 Ευρώ αμέσως χάνουν κάθε δικαίωμα προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Πρώτοι απ΄ όλους οι 70.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο μαζί με τους άλλους τόσους, περίπου 70.000 εγγυητές των δανείων τους, συνειδητοποίησαν ότι εξαιρούνται της προστασίας απλώς γιατί με τη σημερινή ισοτιμία Ευρώ με Ελβετικό φράγκο οι οφειλές ξεπερνούν τα όρια.

Αμέσως μετά, όλοι οι υπόλοιποι δανειολήπτες συνειδητοποίησαν ότι έφυγε και το τελευταίο φύλλο συκής για την προστασία της κατοικίας τους: Η Δικαιοσύνη. Η παροιμιώδης καθυστέρηση των ελληνικών δικαστηρίων δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως πέπλο προστασίας…

Πουθενά δεν αναφέρεται στις πολυσέλιδες αναλύσεις των κυβερνητικών φερεφώνων ότι «προστατεύεται η πρώτη κατοικία αξίας 250.000€». Γιατί δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Οι τράπεζες με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κέρδισαν ότι καταργείται η ασυλία των “κόκκινων δανειοληπτών” και δεν θεσμοθετείται ένα καθεστώς “αυτόματου κουρέματος” των δανείων.

Το νέο στοιχείο που οδήγησε στην συμφωνία είναι ότι στο εξής θα υπολογίζεται όχι τόσο το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ενέχυρου ακινήτου αλλά το υπόλοιπο του δανείου που έχει “κοκκινήσει”.

Είναι οι τράπεζες που θα καθορίζουν τον τρόπο ρύθμισης του υπολοίπου της οφειλής.

Ανάλογα με το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, οι τράπεζες θα προσφέρουν μια δέσμη εναλλακτικών επιλογών που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου έως και 25 χρόνια (εδώ θα ισχύει και ηλικιακό κριτήριο), κούρεμα (εφόσον η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το δάνειο) χαμηλότερο επιτόκιο από το ισχύον, αλλά και επιδότηση της δόσης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Τα επίσημα στοιχεία δεν ανακοινώνονται γιατί ακόμη δεν υπάρχει έγκριση από την Τρόικα. Οι πληροφορίες όμως είναι σαφείς:

1. Αντικειμενική αξία κατοικίας 250.000 ευρώ

2. Υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ

3. Εισοδηματικά κριτήρια
· 12.500 ευρώ για ένα άτομο
· 21.000 ευρώ για το ζευγάρι
· 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

4. Κούρεμα του υπολοίπου ποσού δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Σημαντικό θεωρείται ότι στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Οι Τράπεζες υπολόγισαν ότι τα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επιτηδευματίες, με συνολικό «βάρος» 683 εκατ. ευρώ. Ακίνητα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με το συνολικό «βάρος» να υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία εντάχθηκαν στον νέο νόμο Κατσέλη και αφορούν περίπου 1,7 δισεκ. δάνεια.

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας μέχρι 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά με το μη εξυπηρετούμενο ποσό να ανέρχεται σήμεα σε 3,9 δισ. ευρώ. Δάνεια από 50.000 Ευρώ έως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, επί συνόλου 13,5 δισ. τέτοιων «κόκκινων» δανείων, τα 9 δισ. αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
liberal.gr

Πηγή

Share.