Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης στο πεδίο της αντιπαράθεσης και του «πολέμου» που έχει ανοίξει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ή με τα «βοθροκάναλα», όπως κατ΄ επανάληψη έχει βαπτίσει ο ίδιος με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε υποδείξεις για τη θεματολογία που πρέπει να ασχολούνται. 
Απαίτησε λοιπόν να προβάλλουν βίντεο από αεροδιακομιδές ασθενών από τη βάση της Σύρου, αντί να ασχολούνται με διάφορα άλλα θέματα.

Ο κ. Πολάκης επιχειρεί με πονηριά να οικειοποιηθεί ένα έργο που δεν του ανήκει, καθόσον η υπόψη βάση λειτουργεί χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Λόγω ανυπαρξίας ή δυσλειτουργίας κρατικών δομών και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, το Μάρτιο του 2016, ένα Ε/Π ΝΗ 90 με τα απαραίτητα πληρώματα εγκαταστάθηκε στο νησί προκειμένου να συμβάλλει στον τομέα αυτό.

Την ίδια στιγμή το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας διαθέτει ελικόπτερα τα όποια όμως δεν πετάνε εξαιτίας των παλαιότερων ατυχημάτων που έχουν λάβει χώρα.

Οι αεροδιακομιδές είναι ένα έργο από τα πολλά που έχει αναληφθεί επί μονίμου βάσεως από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ημέρα και κυρίως νύχτα.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι υγειονομικά περιστατικά ήσσονος σημασίας στο νησιωτικό κυρίως χώρο, να χαρακτηρίζονται ως επείγοντα και να ζητείται η άμεση μεταφορά τους σε νοσοκομεία των Αθηνών λόγω ανασφάλειας των τοπικών γιατρών και κατόπιν πίεσης συγγενών των ασθενών και τοπικών παραγόντων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες χρησιμοποίησης πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, την τεράστια καταπόνηση τους και το μεγάλο κόστος για συντήρηση, καύσιμα, κ.λπ. Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος αν παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις για τον καθημερινό αριθμό των αεροδιακομιδών είναι ότι τα πληρώματα που εκτελούν αυτές με αυταπάρνηση πρέπει να φτάνουν πολλές φορές στα όρια της αντοχής τους.

Παράλληλα, το γεγονός αυτό λειτουργεί αρνητικά στις διαθεσιμότητες των πτητικών μέσων και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η προμήθεια των Ε/Π ΝΗ -90 για το Στρατό Ξηράς που βρίσκεται σε εξέλιξη και η πτητικότητα διαθεσιμότητα αυτών παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, καθόσον ο πρώην ΥΕΘΑ για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπέγραφε την παραλαβή και την εν συνεχεία υποστήριξη των Ε/Π.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει καθηλωμένος αριθμός Ε/Π που διαθέτει σήμερα στο στόλο της η Αεροπορία Στρατού, διότι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δεν μπορούν να περάσουν τις τακτικές τεχνικές επιθεωρήσεις.

Με την ευκαιρία αυτή να τονίσουμε ότι εκτός των προαναφερομένων έχει παρατηρηθεί ότι η πολιτική ηγεσία έχει τη διάθεση να χρησιμοποιεί τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και αυτά της Αεροπορίας Στρατού, εκτός των αεροδιακομιδών και για άλλους λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αποστολή τους.

Έτσι πρόσφατα είδαμε κατά τη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μαχητικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την Αθήνα, για να αποδώσουν τιμές στον απερχόμενο ΥΕΘΑ κ. Καμμένο.

Στο παρελθόν, κυβερνητικά στελέχη επιβαίνοντας σε ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού μετέβησαν στην εκλογική περιφέρειά τους στο χώρο των Ιονίων νήσων, προκειμένου να παραστούν σε διάφορες θεματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παρ΄ όλα τα προβλήματα που η ίδια η πολιτικά ηγεσία δημιουργεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον και το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Ειδικά για τις αεροδιακομιδές για τις οποίες λόγω των ΕΔ ο κ. Πολάκης έχει «το κεφάλι του ήσυχο» αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το έτος 2018, μόνο από το Στρατό Ξηράς πραγματοποιήθηκαν 323 αεροδιακομιδές σε μεγάλα αστικά κέντρα, με συνολική διάρκεια πτήσεων 753 ώρες και το συνολικό κόστος της προσφοράς ανήλθε στο ποσό των 4.973.328 €.

Οι παραπάνω αριθμοί καταδεικνύουν την τεράστια προσφορά των Ε.Δ. στον τομέα της υγείας, που ο κ. Πολάκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικά οφέλη χωρίς να κάνει απολύτως …τίποτα.

Με άλλη ανάρτησή του μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για εξύβριση του αδικοχαμένου δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη, έδειξε για μια ακόμα φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Υποστήριξε ότι έχασε την αγωγή επειδή δεν ασχολήθηκε λόγω του θανάτου του ενάγοντος.

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο σεβασμός προς τους νεκρούς εθεωρείτο επιταγή των θεών προς τους ανθρώπους και ιερή υποχρέωση. Η προσβολή ενός νεκρού και της μνήμης του, θεωρείται πράξη που ξεφεύγει από τα όρια και τις αρχές του πολιτισμού.

Άραγε ο συγκεκριμένος έχει αρχές πολιτισμού;

Του Λάμπρου Τζούμη
liberal.gr

Πηγή

Share.