[ccpw id="136103"]

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, η αλήθεια λέει πως από τα 10 εκατ. Έλληνες, οι περισσότεροι από τους μισούς (πλησιάζουμε τους 5.100.000) έχουν παραλάβει (2015 έως και το 2018) κατασχετήρια, του υπουργείου Οικονομικών.

Κάθε κατασχετήριο κυνηγάει τις (πάνω από 1.000 ευρώ) οικονομίες τους στις Τράπεζες.

Αν δεν βρει, θα ψάξει τον μισθό ή την σύνταξη τους. Και αν δεν θα τα εντοπίσει σε Τράπεζα, θα παίρνει από αυτοκίνητο μέχρι σπίτι, χωραφάκι, οικόπεδο, στο όνομα του οφειλέτη, ή και κάποιο νοίκι, που έχει εκχωρήσει γονιός στον γιό ή την κόρη του.

Μοναδικό παράθυρο για τα 5.000.000 κατασχετήρια (από 500 ευρώ και πάνω) είναι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες να μπούνε σε 12μηνο διακανονισμό. Αλλιώς η δαγκάνα θα πιάσει και τα 500 ευρώ.

Πριν φθάσουμε, τώρα, στην ανάπτυξη της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα… (από το 2015 και μετά), κατασχετήρια στα χέρια τους είχαν κάπου 1-1,2 εκατ. Έλληνες. Όσοι δεν είχαν προλάβει… την ανάπτυξη των άλλων.. (του 2007-2009) ή τα “λεφτά υπάρχουν” του 2010…, πριν υπογράψουμε το μνημόνιο του Καστελόριζου…

Από το 2016 μας πήρε η κατρακύλα. Πάμε, ετησίως, στα 1.300.000 κατασχετήρια (πάνω-κάτω), για οφειλές από 1.500 ευρώ και πάνω.

Από τα συνολικά κατασχετήρια, ούτε το ένα τρίτο δεν έχει εξοφληθεί, αν σημειώσουμε πως έχουμε 1.500.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις εντός του 2019. Και, βεβαίως, όπου βγει, στα επόμενα χρόνια …

Λογικά ερωτήματα θα λέγαμε πως είναι το αν θα εκτελεσθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί και αν τελικά θα χαθούν οικονομίες, μισθοί, συντάξεις, σπίτια, χωράφια και άλλες κληρονομιές που ανήκουν ήδη στο κράτος. Το ξέρει πολύ καλά όποιος αναζήτησε φορολογική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου.

Η απάντηση είναι και καταφατική και αβίαστη για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον διότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αφορά τον ΕΝΦΙΑ και κανείς δεν ρισκάρει να χάσει (χωρίς ειδοποίηση) το σπίτι που μένει αυτός και τα παιδιά του, αφήνοντας απλήρωτο το συγκεκριμένο χαράτσι.

Και δεύτερον επειδή το κράτος θέλει να συνεχίσει να εισπράττει 6 δισ. ευρώ τον χρόνο και από τα χρέη αυτά (έτσι βγαίνει στην πράξη -από το 2015 μέχρι και το 2018), αλλιώς δεν θα τα καταφέρει με τις σπατάλες που προγραμμάτισε και λόγω εκλογών …

Γιατί περί αυτού πρόκειται, αν σημειωθεί πως από το 2010 (έτος πρώτου μνημονίου) μέχρι και το 2018, το κράτος ως κράτος, δεν έχει συρρικνωθεί και δεν έχει μειώσει σε τίποτε τις σπατάλες. Τόσο σε άχρηστο κρατικό δυναμικό Οργανισμών και υπαλλήλων όσο και στις αδικαιολόγητες δαπάνες βουλευτών, υπουργών και Βουλής.

Δεν θα διαφωνήσουμε (δεν βλέπουμε και τον λόγο) στον πιθανό έως βέβαιο αντίλογο πως και η Ελλάδα και οι νεόπτωχοι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε τα χρέη και που να πάρει ο διάβολος…, οφείλουμε να επιδεικνύουμε και να αποδεικνύουμε φορολογική συνείδηση ανάλογη των απαιτήσεών μας (όσο επιμένουμε στον χαρακτηρισμό πολιτισμένοι).

Ας το αφήσουμε όμως αυτό, να το ξαναδούμε σε κανονικές ροές της οικονομίας και (κυρίως) σε πιθανές χαρμόσυνες ώρες με πλούτο… από υποκατάσταση εισαγωγών που θα εξασφαλίζει η τότε ένδοξη… ελληνική γεωργική και μεταποιητική παραγωγή, προσφέροντας και τις 1.200.000 θέσεις εργασίας που έχουμε ανάγκη (με πραγματικά και όχι fake νούμερα) αν δεν θέλουμε ανεργία.

Αυτό σημαίνει ανάπτυξη και όχι τα γκαρσόνια στις καφετέριες με τις ελαστικές μορφές εργασίας…

Ανάπτυξη δεν έρχεται με τον Δραγασάκη “ψιθυρίζοντα” νέα ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών.

Με τους εγχώριους επενδυτές να μας προειδοποιούν, μην περιμένετε τίποτε με την οικονομία που ζείτε και θα ζήσετε.

Με τους ξένους επενδυτές να απαντούν βάλτε εσείς κεφάλαιά και ακολουθούμε εμείς…

Με τους δανειστές να απειλούν τα χειρότερα, αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις.

Με τις αγορές να μας κάνουν χατίρι… το 3,5% (στα νέα δανεικά) Και με 5.000.000 κατασχετήρια (σε ισάριθμους Έλληνες) να ψάχνουν για 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, όχι για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη αλλά για να ταΐσουν το κράτος-γαργαντούα για να καλύψει σπατάλες, σε πελατειακές σχέσεις κομμάτων και κυβερνήσεων…

του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή