Η σχέση του Π.Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι γνωστή. Έζησαν μαζί μιαν ειδυλλιακή τετραετία, γεμάτη έρωτα, πολυτέλεια και χλιδή. 
Αυτά που τους ένωναν ήταν πολλά και σημαντικά και όλα έδειχναν πως η ανέφελη σχέση τους δεν θα διαταρασσόταν με τίποτα.

Ξαφνικά, αυτή η σχέση φαίνεται πως χάλασε.

Άλλοι είπαν πως πρόκειται για εικονικό διαζύγιο.

Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Προφανώς ο πρωθυπουργός έκανε τους υπολογισμούς του και μεταξύ της συμφωνίας των Πρεσπών και του Καμμένου προτίμησε την συμφωνία των Πρεσπών, αφού πρώτα διέλυσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου.

Η άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, αναμφίβολα έχει πολλές γκρίζες περιοχές, ακόμα και σε μια κυβέρνηση αγγέλων. Είναι η φύση της πολιτικής εξουσίας τέτοια.

Φαντασθείτε τι συμβαίνει όταν κυβερνούν αδίστακτοι άνθρωποι που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Οι σκοτεινές πλευρές κυριαρχούν.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν, όσα μυστικά του Π.Καμμένου γνωρίζει ο Α.Τσίπρας, άλλα τόσα, και ίσως περισσότερα, να γνωρίζει ο Π.Καμμένος για τον Α.Τσίπρα. Με μια διαφορά που πιθανόν να αποβεί καθοριστική για τις εξελίξεις.

Ο Π.Καμμένος δεν έχει τίποτα πλέον να χάσει. Είναι κατεστραμμένος και πυροβολεί αδιακρίτως. Συνεπώς είναι ανεξέλεγκτος, απρόβλεπτος και άρα επικίνδυνος.

Ετσι ο Α.Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να ενδώσει στον εκβιασμό του, που σηματοδοτείται από μια σειρά προειδοποιητικών βολών. Από μια σειρά «μηνυμάτων».

Είναι ολοφάνερο και απολύτως λογικό, ο πρωθυπουργός να μην θέλει να του προκύψουν στον δρόμο προς τις εκλογές αποκαλύψεις που θα του προκαλέσουν πρόσθετη πολιτική ζημία. Η κατάσταση που έχει να διαχειρισθεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν θέλει να γίνει δυσκολότερη.

Ετσι, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα ζήσουμε—κατά πάσα πιθανότητα—τον πλήρη ευτελισμό της βουλής με την αλλαγή του κανονισμού της για να διασωθεί τόσο ο Π.Καμμένος όσο βέβαια και το άλλο στήριγμα του καθεστώτος, ο Στ.Θεοδωράκης.

Με απλά λόγια ο πρωθυπουργός θα υποκύψει στον εκβιασμό του τέως υπουργού του.

Αλήθεια, μπορεί ένας πρωθυπουργός να συνεχίζει να κυβερνά εκβιαζόμενος; Και τον υπουργό του μπορεί να τον χειρισθεί με μια τροποποίηση του κανονισμού της βουλής.

Όμως, άλλου είδους εκβιασμούς πώς θα μπορέσει να τους αντιμετωπίσει, ή, το χειρότερο, πώς τους αντιμετώπισε;

Κάποιες σημαντικές αποφάσεις ήταν απόρροια δικών του επιλογών ή απόρροια έξωθεν και άνωθεν εκβιασμών;

Γιατί όταν ένας πολιτικός εκβιασθεί μια φορά και ενδώσει στον εκβιασμό, θα είναι ένας ευάλωτος και χειραγωγίσημος πολιτικός για πάντα. Και αυτό κινδυνεύει να γίνει ο Α.Τσίπρας. Υποχείριο του κάθε Καμμένου.

Τα όσα θα διαδραματισθούν στην βουλή αυτήν την εβδομάδα, θα φανερώσουν πόσο ο πρώην αγαπημένος του πρωθυπουργού τον «κρατά» και τον έχει «φωτογραφημένο». 

Και θα δείξουν συγχρόνως αν ο Α.Τσίπρας μπορεί να κυβερνήσει τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα και εκπλήξεις.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή

Share.