[ccpw id="136103"]

Τα στοιχεία για το ύψος του δημόσιου χρέους δημοσιοποιήθηκαν από τον οργανισμό διαχείρισης του και ως εκ του θαύματος για το 9ο μήνα του 2018 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 10 δις ευρώ και 654 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 356 δις ευρώ σε μία οικονομία με ονομαστικό ΑΕΠ στα 190 δις ευρώ με εκτίμηση rolling δωδεκάμηνου,

…δηλαδή χρέος 187% του ΑΕΠ. 

Επί πρόσθετα το χρέος ονομαστικά έχει αυξηθεί από το τέλος του 2014 κατά 32 δις ευρώ δηλαδή κατά ένα ποσοστό 16%.

Εδώ αρχίζουν λοιπόν και τα παρατράγουδα για το μεγάλο ατού του Αλέξη μας που λέγεται οικονομία.

Η αύξηση του ύψους του δημόσιου χρέους στο τελευταίο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη τελευταία δόση που δόθηκε από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Η εν λόγω δόση έφτασε στα 14 δις ευρώ αυξάνοντας αντίστοιχα το δημόσιο χρέος και δείχνοντας ότι η πολιτική της λιτότητας και των φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν φέρνει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να μεταφραστούν σε θετικά ισοζύγια στο δημοσιονομικό επίπεδο εσόδων-εξόδων με αποτέλεσμα όλη αυτή η φορολόγηση να καταλήγει σε πληρωμή τόκων και χρέους χωρίς όμως να το μειώνει.

Η διάρθωση του Ελληνικού χρέους όσον αφορά τους πιστωτές είναι αυτή τη στιγμή στο 73,4% από τον επίσημο φορέα όπου ο δανεισμός είναι με πολύ μικρά επιτόκια της τάξης του 1% κατεβάζοντας το κόστος του δημόσιου χρέους στο 1,73%.

Με το τέλος του 3ου μνημονίου το χρέος θα ανατροφοδοτείται με όρους αγοράς και έτσι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί αισθητά, γεγονός που θα οδηγεί τις Ελληνικές κυβερνήσεις στην όσο ταχύτερη μείωσή του.

Ταυτόχρονα η Ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σπρώξουν σε μεγάλες αυξήσεις του ΑΕΠ τη χώρα ώστε να μπορεί να μειώνεται ο λόγος χρέους-ΑΕΠ και έτσι να μπορεί να παράγει η Ελληνική οικονομία πόρους ώστε να μπορεί να το ξεπληρώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται εδώ και 4 χρόνια και η ανάπτυξη είναι ισχνή και κυρίως μη βιώσιμη καθώς δεν έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν την Ελληνική οικονομία στο μέλλον.

Τέλος οι φόροι, το ασφαλιστικό και το προεκλογικό κλίμα πόλωσης έχουν οδηγήσει την ανάπτυξη με πολύ ρηχές αποδόσεις που δεν βοηθάνε την μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του χρέους και άρα και το δημόσιο συμφέρον.

Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη
liberal.gr

Πηγή