[ccpw id="136103"]

Το επιτόκιο είναι υψηλό και πλησιάζει εκείνο με το οποίο δανείζονται χώρες όπως η Αργεντινή, το Μεξικό και η Βραζιλία, ενώ απέχει πολύ από το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Είναι χαρακτηριστικό οτι με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. 

Οσον αφορά στην Ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομόλογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.

Το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Η έκδοση λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Στην Ελλάδα προσφέρθηκαν κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα -και σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομόλογου θα βρεθεί στο 3,75% με 3,875%- το επιτόκιο να πέσει στο 3,60%.

Το επιτόκιο ξεπερνά το όριο του 3,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, αλλά αν η Ελλάδα καθυστερούσε και άλλο να βγεί στις αγορές θα έδινε επιχειρήματα σε όσους μιλούσαν για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης. Η κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες κάνοντας ένα μικρό αλλά αναγκαίο και πολύ προσεκτικό βήμα, προκειμένου να βγει από την απομόνωση των αγορών.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Πηγή