Στη δημοσιότητα τα πρόστιμα που πληρώνουν οι Έλληνες λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ φέρνει με ερώτησή της η Εύα Καϊλή. Σε μια εποχή που η φοροεπιδρομή διαλύει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κανένα περιθώριο για επιβαρύνσεις δεν επιτρέπεται.
Το πολύ σημαντικό ζήτημα των προστίμων που έχουν υποβληθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ, για τη μη ενσωμάτωση και τήρηση του κοινοτικού δικαίου στο εθνικό δίκαιο, θέτει η Εύα Καϊλή με επίκαιρη ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωβουλευτής, ζητά «επίσημη ενημέρωση για το ύψος των προστίμων που καταβάλλει μηνιαίως η χώρα μας, σε βάρος κυρίως των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης, στοιχεία για ανάλογες, υφιστάμενες εκκρεμότητες που ενδεχομένως θα μας κοστίσουν», επισημαίνει. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν δυσπραγίες και αστοχίες, πολλώ δε μάλλον όσον αφορά θέματα με οικονομικές συνέπειες, τονίζει η κ. Καϊλή.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Μολονότι οι Έλληνες πολίτες ασφυκτιούν καθημερινά υπό το βάρος των οικονομικά δυσβάστακτων υποχρεώσεων τους, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, με μέρος των εσόδων της χώρας, να κατευθύνεται στα ταμεία της ΕΕ για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, σχετικά με τη μη συμμόρφωση και τήρηση του κοινοτικού δικαίου. Πρόστιμα ασαφή και «ομιχλώδη» για την πλειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι εν αγνοία τους πληρώνουν. Ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και οι Συνθήκες της ΕΕ αναφέρονται ξεκάθαρα στο δικαίωμα της ελευθερίας στην πληροφόρηση, πρόσβασης στα έγγραφα και βεβαίως της χρηστής διοίκησης.
Ερωτάται προκειμένου η Επιτροπή:
1. Ποιες είναι οι περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην Ελλάδα από την ΕΕ;
2. Ποιο είναι το ποσό που καταβάλλει μηνιαίως η χώρα ως απόρροια των ανωτέρω προστίμων;
3. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για ανάλογες εκκρεμότητες της Ελληνικής κυβέρνησης, που ενδεχομένως θα καταλήξουν σε επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.; Ποια είναι αυτά;

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.