Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε χθες όσους επέμεναν εξαρχής στην εκτίμηση ότι έχει εδώ και καιρό επιλέξει να είναι η δική του κυβέρνηση αυτή που θα φέρει σε πέρας τη Συμφωνία των Πρεσπών με την μετονομασία της πΓΔΜ πλέον, σε “Βόρεια Μακεδονία”. ( Ως επέμενε παγίως στα ρεπορτάζ του το Capital.gr, παρά τις κατά καιρούς φημολογίες περί του αντιθέτου).
Αναδημοσίευση από: capital.gr
Της Νίκης Ζορμπά
Καμία αρνητική έκπληξη δεν σημειώθηκε για την πλειοψηφία κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, καθώς το “153” που ήταν κλειδωμένο ήδη εδώ και τρία εικοσιτετράωρα, αποτυπώθηκε και επισήμως στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Μετά και την ολοκλήρωση της χθεσινής ψηφοφορίας στην Κυβέρνηση δεν κρύβουν ούτε την ικανοποίηση αλλά ούτε την πεποίθησή τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ο “αδιαμφισβήτητος ηγέτης” του χώρου που κινείται από την Αριστερά έως τις παρυφές του Κέντρου.
Τι δηλοί αυτό για την επόμενη ημέρα;
Καταρχάς ότι θα συνεχίσει το νομοθετικό έργο κατά πώς το έχει περιγράψει: “Φιλολαϊκά” νομοσχέδια, Συνταγματική Αναθεώρηση, Συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας .
Και εφόσον για τα παραπάνω του έχουν λυθεί πλέον πολιτικά τα χέρια, καλά πληροφορημένες πηγές, εξηγούσαν στο ” K”, ότι απομακρύνεται και το σενάριο της τριπλής κάλπης τον Μάιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι περισσότερο πιθανό παρά ποτέ, ο κ. Τσίπρας να επιλέξει πράγματι την εξάντληση της κοινοβουλευτικής του θητείας και να προσφύγει σε εκλογές το Φθινόπωρο.
Ο σχεδιασμός αυτός ασφαλώς “περνάει” μέσα από το εκλογικό “ρίσκο” των ευρωεκλογών. Σε ανύποπτο χρόνο εξάλλου, ( τρεις μήνες πριν όπως είχε δημοσιεύσει και σε σχετικό του ρεπορτάζ το “Κ”), ο Α. Τσίπρας είχε αναφερθεί υπαινικτικά στο ενδεχόμενο οι κάλπες των ευρωεκλογών να είναι για τον ίδιο “σταθμός” και όχι κατάληξη της κυβερνητικής του πορείας.
Με λόγια απλά, εντός των επόμενων δύο μηνών, ο κ. Τσίπρας θα “ζυγίσει” τα υπέρ και τα κατά μιας – ακόμη “τζογαδόρικης” κίνησης, να αναμετρηθεί δηλαδή με την καλπη των εκλογών του Μαίου, αφήνοντας τις εθνικές εκλογές για αργότερα και ποντάροντας σε απολύτως διαχειρίσιμη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σενάριο αυτό ασφαλώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα ( δεδομένης και της “χαλαρής” ψήφου στην ευρωκάλπη) η ψαλίδα με τη Ν.Δ να ανοίξει επικινδύνως και να μην μπορέσει να προσβλέπει ούτε σε “αξιοπρεπή” ήττα στις εθνικές εκλογές.
Στους παροικούντες στο Μαξίμου όμως, υπάρχει η βεβαιότητα ότι το κλίμα εφεξής θα αλλάξει και η Κυβέρνηση θα διαψεύσει την δημοσκοπική εικόνα των τελευταίων – πολλών- μηνών που την φέρουν παγίως να κινδυνεύει να ηττηθεί με πάνω από δέκα μονάδες από τη Ν.Δ.

. .

..

. . . ..Πηγή

Share.