[ccpw id="136103"]

Η ιστορική αλήθεια: Ο Πάνος Καμμένος μπορούσε να εμποδίσει τον Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας και δεν το έκανε για να παραμείνει μερικούς μήνες παραπάνω υπουργός.

Ο Πάνος Καμμένος είναι ο βασικός υπεύθυνος για την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αφού ο ίδιος μπορούσε να έχει εμποδίσει την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr

Ο πρόεδρος των -ημιδιαλυμένων πλέον- ΑΝΕΛ ήταν συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια ενώ γνώριζε εξ αρχής τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Σκοπιανό. Από την πρώτη στιγμή δήλωνε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα αλλά τους ένωνε ο στόχος της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Αυτό που αγνόησε να παραδεχθεί δημοσίως ο κ. Καμμένος ήταν πως παρά το γεγονός πως χάρις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε, ο ισχυρός στην σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο δεύτερος, όπως και φάνηκε. Όταν ο πρωθυπουργός είδε πως ολοκληρώνει το αφήγημά του περί οικονομίας ξεκίνησε τις διεργασίες για επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων.

Τότε ο Πάνος Καμμένος και παρά το γεγονός πως γνώριζε την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων δεν αντέδρασε. Μάλιστα ο ίδιος ενώ δεν δεχόταν ούτε την εθνική θέση του 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία (με τον όρο Μακεδονία) με γεωγραφικό προσδιορισμό, προκειμένου να μην διαταράξει την κυβερνητική συνοχή, άφησε τον Νίκο Κοτζιά να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις.

Θυμίζουμε τι είχε πει ο Πάνος Καμμένος στις 4 Ιανουαρίου του 2018 όταν και επί της ουσίας η διαπραγμάτευση είχε μόλις ξεκινήσει, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Τότε λοιπόν, είχε μιλήσει για τις δύο αποφάσεις-σταθμούς για την πορεία του ονοματολογικού. «Η μία είναι η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992 και η δεύτερη η απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008», είπε και συνέχισε «θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά».

Παράλληλα, όμως, τόνιζε πως αυτός μένει στην απόφαση του 1992 να μην εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων…

Την ίδια ημέρα ο Νίκος Κοτζιάς τότε έλεγε πως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας επικαλούμενος το Βουκουρέστι.

Ο τότε ΥΠΕΞ, στις 8 Ιανουαρίου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αποκάλυπτε πως ο Πάνος Καμμένος δεν συμφωνεί με την χρήση του ονόματος Μακεδονία στα ελληνικά. Παράλληλα τόνιζε πως ο ίδιος συζητούσε για την χρήση του όρου Μακεδονία με διάφορες μορφές του επαναλαμβάνοντας: «σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις».

Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Ιανουαρίου 2018, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, Ο Πάνος Καμμένος τόνιζε πως δεν εκχωρεί τον ελληνικό όρο Μακεδονία, καθώς υπάρχουν σλάβικοι όροι όπως Βαρντάρσκα και είπε ότι εάν διαφωνεί με την πρόταση για όνομα, θα ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο ‘Μακεδονία’. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία», είχε πει.

Αφήνουμε να περάσει ένα διάστημα και πάμε στην περίοδο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ομώνυμη περιοχή από τους Αλέξη Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μία ημέρα, όμως, πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης προκειμένου αυτή να εμποδιστεί. Η Βουλή την καταψήφισε με 153 «όχι», μέσα στα οποία ήταν και ο Πάνος Καμμένος.

Ο ίδιος είχε την δυνατότητα -εάν μπορούσε να χαλιναγωγήσει το κόμμα του- να την υπερψηφίσει, να ρίξει την κυβέρνηση και να εμποδίσει την υπογραφή της. Όμως, όχι, ο ίδιος επέλεξε να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός πως διαφωνούσε κάθετα με τα όσα είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες.

Η δικαιολογία που προέβαλε ήταν παιδαριώδης, αφού εμφανιζόταν σίγουρος πως οι Σκοπιανοί δεν θα επιτύχουν να προχωρήσουν στις συνταγματικές αλλαγές που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν και κατ επέκταση δεν θα ερχόταν η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Πάντως ο λόγος του Πάνου Καμμένου στην Βουλή ήταν πύρινος, αλλά όχι κατά της συμφωνίας, αλλά κατά της ΝΔ κατηγορώντας την οικογένεια Μητσοτάκη για υπόγειες μπίζνες στα Σκόπια την περίοδο που κυβερνούσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Οι μέρες περνούν και ο Πάνος Καμμένος σταδιακά αντιλαμβάνεται πως η Συμφωνία ήταν σε πλήρη ρήξη με τα όσα έλεγε τόσο καιρό και πως ο πρωθυπουργός τον είχε αγνοήσει τελείως.

Ήταν η περίοδος της ήσσονος ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης με τον τότε ΥΠΕΘΑ να αρκείται σε δηλώσεις όπως «θα αντιταχθώ στην Συμφωνία όταν έρθει προς ψήφιση», ή στο να ζητά αυξημένη πλειοψηφία 180 όταν το κείμενο ερχόταν στην Βουλή.

Τότε ο κ. Καμμένος δεν είχε κάνει κάποια βαρύγδουπη τηλεοπτική παρέμβαση γιατί είχε εμφανιστεί στην επικαιρότητα η αθλιότητα του Μπαρμπαρούση και ο ίδιος έκανε μήνυση για όσα είπε στην Βουλή.

Η Συμφωνία έχει ψηφιστεί στα Σκόπια, οι γείτονες κάνουν βήμα βήμα τις αλλαγές στο Σύνταγμα και φτάνουμε στον Σεπτέμβριο και την περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Μαζεύουμε μερικές δηλώσεις.

11 Σεπτεμβρίου 2018: Καμμένος Αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, δεν έχουμε λαϊκή εντολή να παραμείνουμε στην κυβέρνηση

17 Σεπτεμβρίου 2018: Καμμένος: Θα αποσύρω την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αν φέρει στη Βουλή τη συμφωνία

17 Σεπτεμβρίου 2018: Καμμένος: Θα κάνω το παν για να μην έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή

Οι μέρες περνούν και πάλι βασανιστικά με τον Πάνο Καμμένο να βλέπει πλέον πως είναι αναπόφευκτη η «κάθοδος» της συμφωνίας από τα Σκόπια στην Αθήνα. Τότε φτάνουμε στο περιβόητο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ήταν το πρελούδιο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του τότε ΥΠΕ κάνοντας αναφορές σε χρηματισμούς και κατασπατάληση κονδυλίων. Η επαύριο του κυβερνητικού συμβουλίου έφερε την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, παρά το γεγονός πως είχε κοινή θέση με τον πρωθυπουργό. Ήταν μία μικρή αλλά ανούσια νίκη του Πάνου Καμμένου ο οποίος βρίσκει αφορμή να επιτίθεται στον Νίκο Κοτζιά όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν.

Η χρονιά έχει πλέον αλλάξει και ο Πάνος Καμμένος κάνει το μεγάλο βήμα. Παραιτείται στις 13 Ιανουαρίου 2019 από υπουργός Εθνικής Άμυνας ως ένδειξη αγανάκτησης για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Επειδή, όμως, η καρέκλα είναι ζεστή ο Καμμένος δεν κατάφερε να αποσύρει και τους υπουργούς του, αφού αυτοί τον αγνόησαν και συμπορεύτηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν τους απέπεμψε γιατί πολύ απλά θα έμενε με μία κυβέρνηση 145 βουλευτών.

Το σημείο αυτό σηματοδοτεί και το πέρασμα του Πάνου Καμμένου στην αντιπολίτευση ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου έκλεψε τους βουλευτές μου», «δεν είχαμε έντιμη συνεργασία» και «προδότες» είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Καμμένος μετά το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν, όμως, πλέον αργά…

Τώρα μην έχοντας ουδεμία ισχύ και ευρισκόμενος αντιμέτωπος με την πλήρη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ καλεί την ΝΔ να παραιτηθεί, κάτι που θα κάνει ο ίδιος προκειμένου να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αυτό, όμως, είναι ένα καραμπινάτο fake news, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 53 παρ.2 σε μία τέτοια περίπτωση, θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές για τις θέσεις των παραιτηθέντων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να περάσουν απολύτως ανεμπόδιστα τη Συμφωνία…

Σίγουρα αφήσαμε πολλά «επεισόδια» απ έξω με βαρύγδουπες δηλώσεις. Αυτό που θέλαμε να καταγράψουμε είναι η ιστορική αλήθεια: Πως ο Πάνος Καμμένος μπορούσε να εμποδίσει τον Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας και να αναγνωρίσει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και δεν το έκανε για να παραμείνει μερικούς μήνες παραπάνω υπουργός.

Για το τέλος αφήνουμε κάτι από τα παλιά. Ταξιδεύουμε στον Δεκέμβριο του 2014 και ακούμε τον Πάνο Καμμένο να λέει «Δεν θα αφήσουμε Σαμαρά – Βενιζέλό, αλλά ούτε και Τσίπρα, να διαπραγματευτούν το όνομα της Μακεδονίας» και πως η ΑΝΕΛ ή εγγύηση για κάτι τέτοιο…

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

. .

..

. . . ..



Πηγή