Με 153 «ναι» κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών που ξεπουλά το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια.

«Ναι» στη Συμφωνία, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οκτώ «πρόθυμοι» να στηρίξουν την κυβέρνηση – «κουρελού». 

«Όχι» ψήφισαν 146 βουλευτές και «παρών» ένας – ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι οκτώ «προθύμοι» βουλευτές, που οδήγησαν στην κύρωση της Συμφωνίας των πρεσπών είναι η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Ελενα Κουντουρά, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σταύρος Δανέλλης, ο Σταύρος θεοδωράκης.

«Όχι» ψήφισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος παρέμεινε στην κυβέρνηση και έως την τελευταία στιγμή δεν είχε αποφαφηνίσει την πρόθεσή του. «Παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Ολομέλεια πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία

Ενας ένας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν Όχι στην Συμφωνία αποχωρούσαν από την αίθουσα της ολομέλειας, πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Με τον τρόπο αυτό η αντιπολίτευση άφησε μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» να πανηγυρίσουν.

Μιά ιστορικά τραγική μέρα για τον Ελληνισμό

Μία μαύρη σελίδα για την χώρα γράφτηκε σήμερα με την κύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, στην τέταρτη μάλιστα επέτειο από την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.

Έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση στο Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε η κύρωση μίας Συμφωνίας με την οποία για πρώτη φορά στην Ιστορία η χώρα μας παραχωρεί επισήμως το όνομα «Μακεδονία», αλλά και τα παράγωγά του, στον γείτονα που αποκτήσαμε στα βόρεια σύνορά μας πριν από 30 χρόνια που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.

145βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ένα συνονθύλευμα οκτώ «προθύμων» από όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα -Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος- συγκρότησαν μια πλειοψηφία–«κουρελού» για την έγκριση της Συμφωνίας, κόντρα μάλιστα στη θέληση του λαού.

Από τη χθεσινή πολύωρη αντιπαράθεση των δύο «στρατοπέδων», που κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο γεγονός ότι τρεις ηγέτες με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και ιστορικές αναφορές, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αποδομώντας τη Συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, συνέκλιναν στην κριτική τους. 
Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων τους ήταν οι επισημάνσεις ότι το κύριο πρόβλημα με τις «Πρέσπες» δεν είναι το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, αλλά οι απαράδεκτες παραχωρήσεις που έγιναν στη γλώσσα και στη εθνότητα, πίσω από τις οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν οι αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων μας, αλλά και η ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε ακόμη μια φορά στο γνωστό μοτίβο της ειρωνείας στον αντίπαλο, της υπερφίαλης ομιλίας ενός ανθρώπου που δείχνει ότι τα ξέρει όλα και τα ερμηνεύει όλα όπως τον συμφέρει. Με ατάκες, ιστορικά μαθήματα για τη Μακεδονία και σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και κυρίως σε Μητσοτάκη και Σαμαρά, ο πρωθυπουργός έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά.

Δηλαδή να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, να θολώνει τα νερά, να μην απαντά στα πραγματικά ερωτήματα που τίθενται γύρω από τη συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να επιτεθεί σε όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και στο ΚΚΕ γιατί πιστεύει ότι από εκεί μπορεί να πάρει ψήφους.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πιο οξύς στις εκφράσεις του, μίλησε για μπλόκο της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, έκανε λόγο για εθνική ήττα, για εξαγορά συνειδήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε: «Με πήρατε τηλέφωνο ένα μεσημέρι και μου είπατε «πώς σου φαίνεται το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν;» Και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Ή είστε ανιστόρητος ή είστε επικίνδυνα κυνικός ή και τα δύο».

Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» είπε με έμφαση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. 

Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». 
Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». 

Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες.

Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας… Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;

Πηγή

Share.