[ccpw id="136103"]

Ο κ. Τσίπρας με βάση αυτά που δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξη θεωρεί σαν μεγάλη επιτυχία της διακυβέρνησης του την κατάσταση της οικονομίας.

Πιο κοντά στην πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι το άρθρο του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα που υποστηρίζει πως ο κ. Τσίπρας ενόψει εκλογών προσπαθεί να ρεφάρει το Βατερλώ στην οικονομία με τη συμφωνία των Πρεσπών…

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Τσίπρας και η υπόλοιπη κυβέρνηση “δουλεύουν” την κοινωνία ή τον εαυτό τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά όμως στην οικονομία.

Οι τράπεζες αποτελούν την καρδιά μιας οικονομίας και οι καταθέσεις το αίμα της.

Οι τράπεζες αποτελούν την καρδιά μιας οικονομίας καθώς είναι αυτές που παίρνουν το χρήμα των καταθετών και το κυκλοφορούν στην οικονομία σαν χρήμα που δανείζεται, επενδύεται και κάνει την οικονομία να γυρίζει.

Η καρδιά μέσω του κυκλοφορικού παίρνει το οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες και το ωθεί να κυκλοφορήσει σε όλα τα όργανα του σώματος.

Αν η καρδιά νοσήσει και δεν μπορεί να μεταφέρει φρέσκο αίμα, ο χρόνος για όλα τα όργανα του σώματος αρχίζει να μετράει αντίστροφα.

Όταν μια οικονομία χρειάζεται capital controls σημαίνει πως υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Σημαίνει δηλ. πως χάνει αίμα και χρειάζεται μετάγγιση…

Για τούτο προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα επιτόκια που δανείζεται το κράτος, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι τα υψηλότερα της ζώνης του Ευρώ.

Τα ελληνικά επιτόκια είναι πλασματικά καθώς ένα πολύ μικρό μόνο μέρος του ελληνικού χρέους διαπραγματεύεται στις αγορές.

Το ελληνικό χρέος βρίσκεται αποθηκευμένο και “αποστειρωμένο” στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα ταμεία των δανειστών. Οι μικρές εκδόσεις που πραγματοποιεί το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να πείσει πως έχουμε εξέλθει των μνημονίων και έχουμε εισέλθει στις αγορές, δεν μπορούν να αποτελούν ασφαλή πυξίδα. Οι επενδυτικές τράπεζες που αναλαμβάνουν τις εκδόσεις λαμβάνουν μεγάλες προμήθειες για να πετύχουν επικοινωνιακά “φιλικά” επιτόκια.

Οι δείκτες

Το χρηματιστήριο, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, το ύψος των καταθέσεων, τα capital controls, οι εξαγωγές, η ανάπτυξη και τα στοιχεία για τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου (οι επενδύσεις) που γίνονται στη χώρα, αποτυπώνουν αντικειμενικότερα την κατάσταση της οικονομίας.

α) Ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου “βολοδέρνει” περί τις 600 μονάδες. Αν υπήρχε η προοπτική εξόδου από την κρίση και επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη ο Γ.Δ. θα είχε τουλάχιστον διπλάσια με τριπλάσια τιμή, όπως είχε το 2014.

β) Πριν ένα ακριβώς χρόνο οι 4 συστημικές τράπεζες είχαν αξία περί τα 9,5 δισ. ευρώ. Χθες η αξία τους ήταν περί τα 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τους τελευταίους 12 μήνες έχουν χάσει περί τα 6 δισ. ευρώ ή τα 2/3 της αξίας τους. Τούτο είναι καμπανάκι χρεοκοπίας και των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση.

Η αγορά φοβάται πως θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση και γι’ αυτό πιέζει μέχρι μηδενισμού τις τιμές. Η Πειραιώς είχε πραγματοποιήσει την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στα 6 ευρώ η μετοχή και τώρα είναι στα 0,63 ευρώ.

γ) Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως έβγαλε την ελληνική οικονομία από τα μνημόνια. Αυτό έγινε μόνο εικονικά. Η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα έφερε τα capital controls τα οποία παραμένουν ακόμη σε ισχύ. Επιπλέον, τα ρεπορτάζ τις τελευταίες μέρες ανέφεραν πως έρχεται η τρόικα προκειμένου να εξετάσει την υλοποίηση μερικών δεκάδων προαπαιτούμενων και να εγκρίνει τη εκταμίευση 750 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οι δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και για έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για δεκαετίες είναι γνωστές. Για ποιο τέλος των μνημονίων μιλάμε λοιπόν…

δ) Οι καταθέσεις τους τελευταίους μήνες, παρά την ισχύ των capital controls μειώνονται αντί να αυξάνονται.

ε) Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου το 2018 παρουσιάζεται μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από εκείνα προ του 2010. Τούτο καταδεικνύει πως οι επενδύσεις που γίνονται είναι μικρές και το κυριότερο είναι μικρότερες από τις αποσβέσεις. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία.

ζ) Θετικά κινούνται οι εξαγωγές και η μεταβολή του ΑΕΠ. Η αύξηση των εξαγωγών όμως χωρίς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σημαίνει πως οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη λόγω ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό δεν εξασφαλίζει μόνιμο χαρακτήρα στη βελτίωση.

η) Τα ίδια ισχύουν και για το ΑΕΠ, η μεταβολή του οποίου για χώρα της οποίας το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% και εξέρχεται από κρίση είναι μικρή και ως εκ τούτου συγκυριακή.

Αυτό που ο κ. Τσίπρας θεωρεί σαν “ατού” του στην πραγματικότητα είναι Βατερλώ και αυτό δε θα αργήσει να αποκαλυφθεί. 

Αυτό εξηγεί την όπως-όπως λύση που επιδιώκει στο “Μακεδονικό” όπου ρισκάρει να εγκλωβίσει τη χώρα σε μια στρατηγική γεωπολιτική απώλεια…

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή