[ccpw id="136103"]

φωτο: Ηλέκτρα Αντωνοπούλου
Ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα έχει τεθεί στην Ελληνική κοινωνία σήμερα. “Είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών;” Το οποίο οι γκαίμπελς της πολιτικής προπαγάνδας το αντιστοιχίζουν με απλοϊκή γραμμική σκέψη στο: «είστε εθνικιστής και Φασίστας εάν είστε κατά της συμφωνίας και αγνός δημοκράτης εάν είστε υπέρ».
ναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών
Αντίστοιχο δίλημμα είχε τεθεί και με το άλλο μεγάλο ζήτημα του καιρού μας: « είστε υπέρ ή κατά των μνημονίων;»
Που κι αυτό το μετασχημάτιζαν κατ’ αντιστοιχία στο : «είστε πατριώτης εάν είστε κατά των μνημονίων ενώ είστε ή μερκελιστής, γερμανόφιλος, γερμανοτσολιάς, πουλημένος και προδότης εάν είστε υπέρ.»
Οι εύκολες αυτές επιφανειακές αντιστοιχίσεις και στα δύο αυτά διλήμματα, υποκρύπτουν το κυρίαρχο απλοϊκό δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει τη λαϊκή σκέψη, προβάλλοντας την υπέρ του απάντηση ως λογική συνέπεια των επιφανειακών απαντήσεων επί των αντιστοιχίσεων των δυο άλλων διλημμάτων: «Είστε με το ΣΥΡΙΖΑ και την αγνή και αμόλυντη αριστερά (άσχετα εάν σφιχταγκαλιάστηκε με την λαϊκο-δεξιά των ΑΝΕΛ) ή με την ΝΔ και την εν αμαρτίαις περιπεσούσα συγκυβέρνηση της κατάπτυστης Πασοκο-δεξιάς;
Το κακό είναι ότι αυτή η γκαιμπελική μεθόδευση γίνεται με πολύ μεγάλη μαεστρία από την ίδια παράταξη, το ίδιο κόμμα που μεθοδικά διαβρώνει και διαλύει τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και ροκανίζει κάθε δημοκρατικό εμπόδιο, θεσμό και προγεφύρωμα που βρίσκει μπροστά του.
Και όχι μόνο έχει υπογράψει και αυτό μνημόνια, αλλά είναι το μοναδικό που έχει εκχωρήσει στους ξένους την δημόσια περιουσία (ακόμη και τους αρχαιολογικούς χώρους) για 99 χρόνια, αλλά και καμία άλλη μεταπολιτευτική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν ήταν τόσο ενδοτική στις εξωτερικές πιέσεις και επιδράσεις όσο είναι αυτό.
Όμως οι ύπουλες επικοινωνιακές μέθοδοι έπιασαν τόπο, ρίζωσαν άσχημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η απλοϊκή σκέψη για το σημερινό δίλημμα: « εάν ψηφίσεις υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών είσαι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και της δίνεις ζωή, εάν ψηφίσεις κατά είσαι εθνικιστής φασίστας και δεξιός για τους μεν και είσαι πατριώτης για τους δε.»
Όμως και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενίσχυσε την ισχύ αυτού του ψευτοδιλήμματος, το οποίο σημειωτέον δεν βρίσκει οπωσδήποτε την ίδια αντιστοίχιση σε όλη την Ελληνική κοινωνία.
Αντί η αντιπολίτευση να μπει δυναμικά στο διάλογο για την διαμόρφωση της συμφωνίας και να άρει ή να μειώσει την γελοία αυτή αντιστοίχιση, την επέτεινε γιατί είδε από τη πρώτη στιγμή στο διάλογο με τα Σκόπια και στη συμφωνία, την χρυσή ευκαιρία για να αποκαθηλώσει τη κυβέρνηση μια ώρα (στη κυριολεξία) αρχύτερα.
Θύμα και των δύο όμως είναι ο Ελληνικός λαός.
Κανείς δεν έκανε τον κόπο να τον ενημερώσει όσο γίνεται καλύτερα για την συμφωνία, τα καλά και τα κακά σημεία της, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την εφαρμογή της ή την άρνησή της, ούτε αντιπρότεινε εναλλακτικές επιλογές, ούτε ζήτησε επίσημα την ετυμηγορία τους με ένα δημοψήφισμα.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τον εκμεταλλεύονται κάθε φορά που τον χρειάζονται ή απαξιώνουν την βούλησή του όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν θα έχουν την πλειοψηφική υποστήριξη του.
Και ναι μεν είναι σοφός όταν τους εκλέγει και τότε η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, είναι όμως ανώριμος όταν δεν τους υποστηρίζει και είναι πλέον θέμα των δικών τους ιδεολογικά (και όχι μόνο) ελεγχόμενων ελίτ, για να αποφασίσουν για το καλό του.
Στο σημερινό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η κυβέρνηση με τα ψευτοδιλήμματα και τις γελοίες αντιστοιχίσεις που τεχνηέντως επέβαλλε, με την απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού και την χαλκευμένη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης από την Βουλή, και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης, δύο μόνο λύσεις μένουν και οι δύο αφορούν τον ισχυρότερο εγγυητή της Δημοκρατίας στη χώρα μας . Τον Ελληνικό λαό.
Δημοψήφισμα για τη συμφωνία (με ενημέρωση του Ελληνικού λαού και σαφές ερώτημα) ή Εκλογές.
Αυτό είναι το μοναδικό πραγματικό δίλημμα που κυριαρχεί στη χώρα μας σήμερα.

. .

..

. . . ..



Πηγή