Στη Βουλή η Συμφωνία – Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση για τουλάχιστον 151 ψήφους φαίνεται ότι επιτυγχάνεται
Από: news.gr
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και οι βουλευτές αρχίζουν πλέον να διασαφηνίζουν τη στάση τους. Ήδη, η Συμφωνία κατατέθηκε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτηση, η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής και στη συνέχεια έως το τέλος της εβδομάδας θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.
Πριν από λίγη ώρα αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η πρόσκληση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις πέντε το απόγευμα, με αντικείμενο επεξεργασία κι εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».
«Το συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»
Χθες, πάντως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ανέβασε τους τόνους καταθέτοντας επιστολή με την οποία καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να μην προχωρήσει σε προσαύξηση του αριθμού των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ούτε σε ένταξη προς κύρωση στην Ολομέλεια της Συμφωνίας των Πρεσπών εάν αυτή δεν λάβει πρώτα τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Επιτροπής, προειδοποιώντας πως και στις δύο περιπτώσεις θα επρόκειτο για «συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Επικαλούμενος συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ο κ. Καμμένος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κοινοβουλευτικών αξιωματούχων ότι ο αριθμός των μελών των διαρκών Επιτροπών μπορούν να αυξηθούν και ότι οι Επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς στη Βουλή το νομοθετικό έργο ασκεί η Ολομέλεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, η αποδοχή νομοσχεδίου από την Επιτροπή είναι «αναγκαία προϋπόθεση» για την εισαγωγή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια εκτός από την περίπτωση του Προϋπολογισμού και Απολογισμού του Κράτους και της Βουλής.
Οι βουλευτές που στηρίζουν τη Συμφωνία
Με τα δύο κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, να ανακοινώνουν πως δεν θέτουν θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την επικύρωσή της με περισσότερους από 151 βουλευτές.
Ο κοινοβουλευτικός «χάρτης» της Συμφωνίας έχει ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η ψήφος της Κατερίνας Παπακώστα που μετέχει στην κυβέρνηση. Ο Σπύρος Δανέλλης, από την άλλη πλευρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν τη Συμφωνία, ενώ την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και η Έλενα Κουντουρά, ανεβάζοντας το σύνολο των ψήφων σε 149 συνολικά.
Την ίδια ώρα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ φέρεται να διάκειται θετικά στη Συμφωνία και η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας από την πλευρά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, τον διευκολύνει να δώσει την ψήφο του, αν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δεν έκρυψε σε συνέντευξή της πως ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις από τη θέση του κόμματος θα πυροδοτήσουν συνέπειες.
Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι επίσης διάκεινται θετικά στη Συμφωνία, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε χθες πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία. Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση για τουλάχιστον 151 ψήφους φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.