Κι όμως, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τη μιζέρια των τελευταίων ετών και να εισέλθει σε μία απότομα ανοδική πορεία που τέλη του 2019 – αρχές του 2020 θα μπορούσε να την φέρει κάτω από τα ραντάρ των μεγάλων θεσμικών επενδυτών. 
Αρκεί να μην συρθεί μέχρι τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση αφήσει την ακραία πολιτική πόλωση να παγώσει τις αναγκαίες εξελίξεις στα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν την πραγματική οικονομία, από τις τράπεζες μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο τέλος της ημέρας, η Standard & Poor’ s αναμένεται να εκδώσει τον πρώτο «χρησμό» του έτους για την ελληνική οικονομία, που θα αποτελέσει παράλληλα την πρώτη επίσημη αντίδραση στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να έχει διαλυθεί αλλά τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει αλώβητος από την ψήφο εμπιστοσύνης και να προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στις 20 Ιουλίου 2018, δίνοντας αξιολόγηση «Β+», 4 «σκαλιά» χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, με «θετικό outlook».

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε… φάση αναβάθμισης, κάτι που επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες η S&P συγκαταλέγοντας τη χώρα μας στα κράτη της Ευρωζώνης που προτίθεται να αναβαθμίσει μέσα στο 2019.

Αν, ωστόσο, η S&P αναβαθμίσει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, θα πρόκειται για έκπληξη, αφού πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν, πως ο οίκος προτίθεται να «κρατήσει» το «θετικό outlook» μέχρι τις εκλογές.

Διότι μπορεί οι θετικές προοπτικές να προμηνύουν αναβάθμιση, όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί όταν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι τόσο εύθραυστη και όλοι «βλέπουν» πρόωρες εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρξουν ενδείξεις άμεσης προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τότε όλα μπορούν να αλλάξουν αφού στην S&P θεωρούν πως το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα αποτελέσει σημαντικό δείκτη για την ικανότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει περαιτέρω την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε αναβάθμιση από τις «τρεις αδερφές»– ακόμη και η προεξοφλημένη κίνηση της Moody’ s την 1η Μαρτίου – θα έρθει με ορίζοντα τις εκλογές και την πιθανότητα να υπάρξει νέα κυβέρνηση με αυτοδυναμία.

Η αντίληψη της S&P για τις εκλογές μαρτυρά ότι ο επενδυτικός κόσμος περιμένει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, αν και τα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα σε συνδυασμό με την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές δυσκολεύουν την έκρηξη ενδιαφέροντος που θα λάμβανε χώρα αν οι συνθήκες ήταν ανάλογες του 2016 για παράδειγμα.

Επενδυτικά κεφάλαια που προτίθενται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα υπάρχουν και στην περίπτωση που ξεκλειδώσουν τεράστια project, όπως αυτό του Ελληνικού, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα σπεύσουν και επενδυτές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ασχοληθεί στην ουσία με τη χώρα. 

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, το έργο της επόμενης κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο αφού θα πρέπει από την πρώτη ημέρα στην εξουσία να πείσει ότι θα εφαρμόσει άμεσα πολιτικές για την προσέλκυση επενδυτών.

Σε επίπεδο αξιολόγησης, το «Β+» δείχνει ότι η S&P μπορεί να… περιμένει τις εξελίξεις πριν αναλάβει δράση. Άλλωστε, η αξιολόγησή της μπορεί να βρίσκεται 1 βαθμίδα χαμηλότερα από της Fitch, αλλά ταυτόχρονα είναι 2 βαθμίδες υψηλότερα από την Moody’ s και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, εκτός από την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει 5ετές ομόλογο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια, η έκδοση είναι ελεγχόμενη αφού θεωρείται ήδη καλυμμένη και δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση της S&P.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μία αναβάθμιση από την Moody’ s τον Μάρτιο – καθώς υπολείπεται των άλλων οίκων –και μία ακόμη διπλή αναβάθμιση τον ερχόμενο Αύγουστο πάλι από την Moody’ s, σε συνδυασμό με μία αναβάθμιση από την Fitch, επίσης τον Αύγουστο, θα έφερνε τη χώρα πολύ πιο κοντά στους θεσμικούς επενδυτές καθώς η επενδυτική βαθμίδα θα βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές, θα έχει υπάρξει πολιτική αλλαγή με ισχυρή κυβέρνηση και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές δεν θα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
liberal.gr

Πηγή

Share.