Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Εκτός αν συμβεί να ξαναδούμε, στην Ελλάδα, παραγωγή και παραγωγικότητα. Αλλά πώς… Με ποιόν τρόπο… Και κυρίως πότε…

Ο λογαριασμός των δυνάμεων της αριστεράς και της προόδου… της κακιάς ώρας του ΣΥΡΙΖΑ με το δεκανίκι των ακροδεξιών ΑΝΕΛ δεν έκλεισε. Αντίθετα μεγαλώνει. Διαβάστε προσεκτικά τον Τσίπρα των προεκλογικών παροχών…

Στη λήξη της πρώτης φάσης της Εποπτείας, το 2022, ο απολογισμός σε μεταρρυθμίσεις και πρόοδο θα είναι αξιοθρήνητος. Ανεξαρτήτως κυβερνήσεων… Θα γελάνε και πάλι μαζί μας. Τι θα συμβεί τότε; Παράταση της Εποπτείας, χωρίς τα “μαξιλάρια” να αφορούν την κοινωνία. Θα καλύπτουν μόνο τα δανεικά.

Οπότε ο κύκλος των συζητήσεων, για μια νέα δανειακή σύμβαση, θα ξεκινήσει μέσα στο 2023. Δεν γίνεται αλλιώς. Πότε θα κλείσει; Ασφαλώς μέσα στο 2024, αλλά πώς… Με ή χωρίς μνημόνιο. Τη βεβαιότατη, πάντως (από σήμερα) νέα περίοδο τραγικής λιτότητας δεν την γλυτώνουμε.

Ας βάλουμε κάτω όλα αυτά που θα παραδώσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι προοδευτικές του δυνάμεις…, εγκαταλείποντας την εξουσία στις εκλογές, αναζητώντας ποια είναι εκείνα, βρε αδερφέ, που υποδηλώνουν πρόοδο στη χώρα…

Η Ευρώπη βαδίζει ανταγωνιστικά στην 4η βιομηχανική επανάσταση, χωρίς να χάνει τον βηματισμό στην αύξηση συμμετοχής της βιομηχανικής παραγωγής, στο ΑΕΠ της Ε.Ε., κατά 5% (τελικός στόχος το 20%).

Η Ελλάδα του προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την αποβιομηχάνιση στη χώρα και αποτρέπει (με τον προοδευτισμό της…), επενδυτές και επενδύσεις. Διαλύει ό,τι έχει μείνει στην Παιδεία. Και μετατρέπει το κράτος σε οίκο… περίθαλψης, αστέγων και επαιτών…

Η Ευρώπη ανοίγει ακόμη περισσότερο την οικονομία της (παρά τα σεισμικά φαινόμενα στην παγκόσμια) αλλά “οχυρώνεται” ενεργειακά και τεχνολογικά με την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η Ελλάδα του προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ ταλαιπωρεί την κοινωνία της με ψέματα για παροχές και αμοιβές, όταν γνωρίζει πως η επιστροφή στη βιοτεχνική παραγωγή του 1950-1960, δεν έχει αντοχές χωρίς ελαστικότητες… στην εργασία.

Η Ευρώπη ανασυντάσσει δυνάμεις με γεωπολιτικές ανακατατάξεις, στο νότιο γεωγραφικό σκέλος της, αποδίδοντας κεντρικό ρόλο στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, στοχεύοντας να μεταφέρει, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του νότου, το χαμηλόευρωπαϊκό κόστος εργασίας.

Η Ελλάδα του προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ παίζει τα γερά συνοριακά της χαρτιά, εξαργυρώνοντας, υποχωρήσεις της, με παράταση παραμονής της στην εξουσία. Τι ποιο φανερό, των προθέσεων ΣΥΡΙΖΑ, από το “comeback” κυρία Μέρκελ, του Αλέξη Τσίπρα…

Η Ευρώπη προωθεί σταδιακή μετάθεση του τρόπου αποφάσεων για θέματα φόρων από το καθεστώς “ομοφωνίας” (σε πρώτη φάση) για νόμους που έχουν να κάνουν με το φορολογικό καθεστώς για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα του προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει πρωταθλητής αυξήσεων στους φόρους με τις νέες επιβαρύνσεις να προστίθενται στις παλαιές. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2017 οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και ανήλθαν στο 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.

Αυτή η Ελλάδα της αριστεράς και της προόδου… θα παραδοθεί από τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση των εκλογών, με θεωρητικό “πλεονέκτημα” την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο.

Την Ελλάδα των φόρων, των γερόντων, της επαιτείας και της μαύρης εργασίας που δεν θα είναι σε θέση (στη λήξη της πρώτης περιόδου της Εποπτείας, το 2022) να αποφύγει την (οδυνηρή βέβαια) εναλλακτική λύση της υπογραφής μιας (έστω και άλλης μορφής) δανειακής σύμβασης (μνημόνιο) πασπαλισμένο ίσως με άλλης μορφής προοδευτισμό…

Οι οικονομικές παγίδες, που μας έστησαν οι “προοδευτικές δυνάμεις” της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ (διαδόχου του τριτοκοσμικού σοσιαλισμού) αποκλείουν αναστροφή πορείας σε ένα νέο μνημόνιο, κοντά ή λίγο μετά το 2024. 

Γιατί η φούσκα της δήθεν βιομηχανίας τουρισμού, των δήθεν ευκαιριακών επενδύσεων σε ακίνητα, της καφετέριας και των ανακατατάξεων στην κρατικοδίαιτη πολιτική, με μοίρασμα της “κρατικής πίτας” που απομένει… (όσα δηλαδή μας παρουσιάζουν σήμερα για ανάπτυξη…) δεν θα βαστάξουν πάνω από 3ετία. 
Οι δανειστές μας το λένε… Με τον τρόπο τους βέβαια… 
Εμείς, ως προοδευτικοί… του μεσαίωνα, δεν είμαστε ικανοί να τους διαβάσουμε…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.