[ccpw id="136103"]

Επί της ουσίας, μετά την έγκριση της Συνταγματικής αναθεώρησης από τη σκοπιανή Βουλή, την Παρασκευή, τα τετελεσμένα είναι μη αναστρέψιμα. 

Δεν υπάρχει διεθνώς το ιστορικό προηγούμενο μία χώρα να ζητάει από μία άλλη να αλλάξει δύο φορές το Σύνταγμά της.

Ήδη η Ελλάδα, με βάση την ίδια τη Συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας – Κοτζιάς, είναι υποχρεωμένη να καταθέσει αίτημα στο ΝΑΤΟ για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία πρόσκλησης ένταξης προς τα Σκόπια. 

Ο κ. Τσίπρας έχει τους «151» για να την περάσει, οπότε μετά την αποχώρηση Καμμένου θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα την έχει ψηφίσει.

Τρεις ευκαιρίες

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες να μπλοκάρει τη Συμφωνία και δεν το έκανε.

1. Εάν οι ΑΝΕΛ υπερψήφιζαν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ την οποία κατέθεσε τον Ιούνιο του 2018, αποκλειστικά για το Σκοπιανό και όχι για την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική, την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσαν Τσίπρας και Κοτζιάς να σπεύσουν στις Πρέσπες για την τελετή της υπογραφής.

«Αντ’ αυτού ο κ. Καμμένος προτίμησε να συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα, δίνοντάς του το στυλό για να υπογράψει την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών» τον κατηγορεί η ΝΔ.

Έκτοτε το κείμενο της Συμφωνίας που οι ΑΝΕΛ το αποκαλούσαν περίπου… κουρελόχαρτο χωρίς καμία νομιμοποίηση, εφαρμόστηκε με θρησκευτική ευλάβεια, δεν άλλαξε ούτε ένα κόμμα.

Ο Π. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή απάντησε ότι δεν θα έβγαινε από το μνημόνιο η χώρα γι’ αυτό στήριξε την κυβέρνηση. Παραδέχθηκε, όμως, ότι όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευόταν τη Συμφωνία εφόσον γίνονταν εκλογές.

2. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα μπορούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν ή μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια (30 Σεπτεμβρίου 2018) το αποτέλεσμα του οποίου ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Τσίπρας το διάβασε όπως ακριβώς ο Ζόραν Ζάεφ και ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός παράγοντας -ως «ναι» στη Συμφωνία- επειδή η συμμετοχή των Σκοπιανών ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Και πάλι δεν το έκανε.

3. Ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να φύγει από την κυβέρνηση πριν την εκκίνηση ή αμέσως μετά, της διαδικασίας για την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος στη γείτονα. Και να έβρισκε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο κ.Τσίπρας, εκείνος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όντως έκανε ότι μπορούσε.

Τώρα είναι αργά για δάκρυα. 

Καμία συνέπεια δεν έχει για τη Συμφωνία η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που σχεδόν οι μισοί βουλευτές του μένουν και τη στηρίζουν. Όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Η ΝΔ κατηγορεί τον κ. Καμμένο ότι παίζει θέατρο παριστάνοντας τάχα τον Μακεδονομάχο ενώ στοιχήθηκε πίσω από όλες τις επιλογές του κ. Τσίπρα για το Σκοπιανό.

Η καρέκλα

Η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη Συμφωνία για το Σκοπιανό θα κλιμακωθεί. Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός να πιεστούν οι έξι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, να εξηγήσουν για ποιο λόγο το κάνουν τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια, που βρίσκεται σε κατάρρευση, διαφωνώντας με τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. 

Εκτός και αν υπήρξαν ανταλλάγματα, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές. Κι αυτό θα φανεί.

Πρέσινγκ θα ασκηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, στον οποίο χρεώνουν ένα υποκριτικό προεκλογικό σόου. Σε αυτό εντάσσουν το ότι πήγε να κοινωνήσει μπροστά στις κάμερες και το στεφάνι που πέταξε στη θάλασσα των Ιμίων, ανεβάζοντας σχετικό βίντεο.

«Ο κ. Καμμένος θα μείνει στην ιστορία ως ένας κατάπτυστος πολιτικός τυχοδιώκτης που δεν δίστασε να θυσιάσει ακόμη και το εθνικό συμφέρον της χώρας για να μείνει στην καρέκλα του για λίγους μήνες» 

…τονίζουν κομματικές πηγές της ΝΔ. 
Τον κατηγορούν ότι γι’ αυτό αρνείται να διαγράψει τον Παπαχριστόπουλο που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, προκειμένου να έχουν πέντε βουλευτές οι ΑΝΕΛ και μην απωλέσει τα κοινοβουλευτικά προνόμια του πολιτικού αρχηγού (μετακλητούς υπαλλήλους, αριθμός ανδρών ασφάλειας, χρόνος ομιλίας στη Βουλή κλπ).

Πηγή