[ccpw id="136103"]

Με μια κακοστημένη παράσταση ενός πολιτικού διαζυγίου η οποία αποτελεί «στάχτη στα μάτια» της κοινής γνώμης και συνιστά τεράστια κοροϊδία στις εθνικές αλλά και δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιχείρουν πλέον να κερδίσουν κι άλλο χρόνο παραμονής στην εξουσία.

Πλέον, από σήμερα και επισήμως, η πολιτική ζωή της χώρας μετατρέπεται σε ένα άνευ προηγουμένου θέατρο του παραλόγου, στο οποίο έχουν δοθεί σημαίνοντες ρόλοι σε «γυρολόγους» βουλευτές που εξελέγησαν με πέντε διαφορετικά κόμματα και εμφανίζονται έτοιμοι να συγκροτήσουν την πιο… παρδαλή πλειοψηφία στα πολιτικά χρονικά.

Στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων που θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί θα αποφασιστεί η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνηςστην κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να εισηγηθεί την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την Τετάρτη το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου, επιδιώκοντας να αποσπάσει με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή δύο πλειοψηφίες – «κουρελού» που θα του επιτρέψουν από τη μια να συνεχίσει να απολαμβάνει ο ίδιος και οι άνθρωποι του τους καρπούς από τη νομή της εξουσίας και από την άλλη να γίνει αρεστός στον διεθνή παράγοντα υιοθετώντας τη διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι δύο επιδιώξεις που, κατά γενική ομολογία βρίσκονται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του τόσο με τις παραχωρήσεις προς τα Σκόπια όσο και με την παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Το πόσο στημένο είναι το παιχνίδι φαίνεται από την άμεση ανακοίνωση της αντικατάστασης του Πάνου Καμμένου από τον Ευ. Αποστολάκη. Αλλά φαίνεται και από τους περίεργους αν μη τι άλλο υπολογισμούς που έκανε ο Καμμένος στη συνέντευξη τύπου.

Ουσιαστικά ο πρώην υπουργός έδωσε στο πιάτο του Τσίπρα τέσσερις βουλευτές του που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Τους Κουντουρά, Παπαχριστόπουλο, Κόκκαλη και Ζουράρι. Είπε όμως ότι θα διαγραφούν όσα μέλη της κυβέρνησης δεν παραιτηθούν. Δηλαδή Κουντουρά και Κόκκαλης. Για τους άλλους δύο όμως δεν είπε κάτι τέτοιο. Δηλαδή δεν θα διαγράψει Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι. Με αυτή την περίεργη αριθμητική ο Καμμένος μπορεί να έχει πέντε βουλευτές και να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Είναι ή δεν είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόλπο στην ιστορία με οργανωτές τον πρώην υπουργό Αμυνας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό;

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικοί υπολογισμοί, η εικαζόμενη πλειοψηφία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα προκύψει με ψήφους βουλευτών που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ (145), τη Νέα Δημοκρατία (η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα),την Ένωση Κεντρώων (Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου) τους ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρη και Θανάση Παπαχριστόπουλο) καθώς και το Ποτάμι (Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος φέρεται να αψηφά την κομματική πειθαρχία που θα θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης).

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, μπορεί να μη χρειαστεί να ψηφίσουν τις «Πρέσπες» που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά (όπως, π.χ., ο υφυπουργός Κόκκαλης), αφού στη θέση τους οι ιθύνοντες του Μαξίμου υπολογίζουν άλλους «πρόθυμους», όπως τους «ποταμίσιους» Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη, αλλά και ενδεχομένως τον εκλεγμένο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Οπότε εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες που διαχέονται από κυβερνητικούς τότε οι «Πρέσπες» θα προκαλέσουν ανασύνθεση σε έξι από τις οκτώ κοινοβουλευτικές ομάδες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ποια είναι τα ανταλλάγματα;

Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά το κακοστημένο σκηνικό της ηρωϊκής εξόδου του Καμμένου από την κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια κανονικής «εξαγοράς» ψήφων. Με πολιτικά ανταλλάγματα που δεν έχουν προηγούμενο.

Η κ. Παπακώστα, εκλεγμένη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ανταλλάσσει την ψήφο της με μια υπουργική καρέκλα.

Η κ. Κουντουρά, άλλοτε στέλεχος της ΝΔ θα διατηρήσει τη θέση της στο υπουργείο Τουρισμού.

Ο κ. Κόκκαλης ενδεχομένως θα παραμείνει υφυπουργός για όσο ακόμη υπάρχει αυτή η κυβέρνηση παρωδία.

Αραγε τι άλλο έχει τάξει και σε ποιους ο Αλέξης Τσίπρας. Φήμες λένε ότι έχει υποσχεθεί θέσεις στον επόμενο ανασχηματισμό που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Εχει επίσης τάξει συμμετοχή όσων τον στηρίξουν από τα άλλα κόμματα, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ο ένας «ύποπτος» ήταν ο Γιώργος Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων που έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Το απόγευμα της Κυριακής είπε ότι δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα».

Κι αυτό γιατί επιμένει στη θέση του ότι η δε μπορεί να προηγείται η ψήφος εμπιστοσύνη από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε περίπτωση που φανεί συνεπής δεν πρέπει να υπολογίζεται επομένως.

Αλλά τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και οι πιέσεις είναι έντονες. Το παρασκήνιο προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανιστεί ισχυρή κοινοβουλευτικά είναι έντονο. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι βουλευτές που εκφράζονται θετικά στη συμφωνία των Πρεσπών έχουν προσεγγιστεί από το Μαξίμου.

Μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλοςαναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Με απλά λόγια ο Σπύρος Δανέλλης κρατά τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό ή οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, εκτός κι αν υπάρχει κρυμμένος άσος στο μανίκι του πρωθυπουργού.