Ως το πιο πρόσφατο σημάδι της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη ζώνη του ευρώ χαρακτηρίζει το Bloomberg την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό κα την συνακόλουθη ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές και στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Ωστόσο όπως αναφέρουν στο Bloomberg αναλυτές, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.
“Οι πρόωρες εκλογές είναι καλό νέο για τους επενδυτές” υποστηρίζει ο Wolfango Piccoli συμπρόεδρος της Teneo Intelligence.
“Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς επί εβδομάδες και όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθούν εκλογές, τόσο το καλύτερο”.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πολιτικός “πονοκέφαλος” του Τσίπρα αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αβεβαιότητα που σαρώνει την Ευρώπη σε μία περίοδο γεωπολιτικών αλλαγών – από την παραπαίουσα Μέρκελ στο Βερολίνο και τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία εναντίον στις πολιτικές του προέδρου Μακρόν μέχρι στην άνοδο του λαϊκισμού που μπορεί να κυριαρχήσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει στις εκλογές, ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
“Αν μη τι άλλο, η αποχώρηση του Καμμένου βοηθάει στο να ξεπεραστεί μέρος της αβεβαιότητας των τελευταίων ημερών η οποία είχε ενταθεί από τις παλινωδίες του”, αναφέρει ο Mujtaba Rahman, γενικός διευθυντής της Eurasia Group.

Πηγή

Share.