[ccpw id="136103"]

Μοιάζει πολύ με τον τίτλο της “Αυγής”, τον Απρίλιο του 2014, όταν η Μέρκελ συναντούσε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: “Δυναμική υποδοχή στη μαντάμ”… (“Αυγή”, 11 Απριλίου 2014). 
Ήταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας διαδήλωνε στους δρόμους της Αθήνας και δήλωνε ότι “έρχεται η Μέρκελ για να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, τον κύριο Σαμαρά”.

Έτσι είναι. Ό,τι λες σου επιστρέφεται…

Υπάρχουν πάντως και χειρότερα.

Όπως ο τίτλος της εφημερίδας “Δημοκρατία”: “Αφέντρα, ιδού η αποικία σας” (“Δημοκρατία”, 11 Ιανουαρίου 2018). Τα εξοργισμένα πρωτοσέλιδα για τη “μαντάμ αφέντρα” δεν αναπαράγουν μόνο τα γνωστά στερεότυπα για τη Γερμανία, κατάλοιπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που όπως έδειξε ο γνωστός ιστορικός Keith Lowe παραμένουν πάντα παρόντα στον δημόσιο λόγο, 70 χρόνια μετά (βλ. “Ο Φόβος και η Ελευθερία”, Εκδόσεις Ψυχογιός). Αντικατοπτρίζουν και την οργή του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ για τη στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η “Εφημερίδα των Συντακτών” το εξέφρασε εξαιρετικά:

“Εμπιστοσύνη στον Αλέξη, μομφή στον Κυριάκο”. Πού η εποχή που το συμπέρασμα από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ήταν ότι “Μας πουλάνε και μας αγοράζουν”… (βλ. “ΕφΣυν”, Απρίλιος 2014). Η συνήθης ερμηνεία για τη στήριξη που παρέχει η καγκελάριος Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα θέλει το Βερολίνο να εκφράζει έτσι την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη “βρόμικη δουλειά των μνημονίων” σαν καλός μαθητής, χωρίς να ανοίξει μάλιστα ρουθούνι, γιατί έδωσε το σωστό “μήνυμα” σε άλλους ριζοσπάστες λαϊκιστές τύπου Podemos, και βέβαια γιατί προωθεί τη συμφωνία των Πρεσπών, που είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η ερμηνεία έχει φυσικά βάση.

Όλοι θυμόμαστε τις δύσκολες σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Όπως θυμόμαστε και τη “δυσθυμία” της τότε Νέας Δημοκρατίας με ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας καταγγέλλοντας τους “υποταγμένους”.

Έχει βάση όμως και ο θυμός του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ.

Γιατί η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα για το οποίο πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι, χωρίς όμως να είναι σε θέση να βγει στις αγορές,

  • γιατί η πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστεί και νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, 
  • γιατί η οικονομία κουτσαίνει με ασθενική ανάπτυξη που μας καθηλώνει στη στασιμότητα, γιατί τα capital controls παραμένουν,
  • γιατί οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα (και ο ΣΥΡΙΖΑ τους επενδυτές), 
  • γιατί η εξοντωτική φορολογία δεν επιτρέπει την απελευθέρωση της οικονομίας, 
  • γιατί τα τεράστια πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη και 
  • γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών υπονομεύει με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τις παροχές ό,τι έχει επιτευχθεί τα χρόνια της κρίσης. 

Άσε την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, που είναι συνώνυμο του κυβερνητικού κυνισμού της “Πρώτης Φοράς Αριστερά”.

Τι δεν βλέπει δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ;

Τι άλλο θέλει για να σπάσει τα μικρόφωνα ο Άρης Πορτοσάλτε;

Την πιο πειστική απάντηση για τη φαινομενική “τυφλότητα” της Γερμανίδας καγκελαρίου μού την έδωσε σε μια πρόσφατη συνομιλία μας για το Capital.gr ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Το σχόλιό του ήταν αφοπλιστικό:

“Γιατί απλά δεν ενδιαφέρονται”… 

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει τα όριά της.

Με άλλα λόγια,

  • η Ελλάδα έπαψε να απειλεί το ευρώ, 
  • το Grexit έχει ελάχιστες πια πιθανότητες να συμβεί (και αν συμβεί οι μόνοι που θα πονέσουμε είμαστε εμείς…), 
  • ενώ οι θεσμοί που θα κληθούν να δανείσουν και πάλι την Ελλάδα είναι στη θέση τους… 

Το αν η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει ένα μείγμα πολιτικής που καθηλώνει τη χώρα στην ασθενική ανάπτυξη, την υψηλή ανεργία και τη φτωχοποίηση είναι επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης και των Ελλήνων ψηφοφόρων της. Και κανενός άλλου.

Η “μαντάμ” κάνει τη δουλειά που της έχουν αναθέσει οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Τα υπόλοιπα είναι δικά μας…

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή