Σε άρθρο για την κατάσταση στην ευρωζώνη λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ η Handesblatt κάνει εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα διερμηνεύοντας την επιεική στάση της απέναντι στον Αλ. Τσίπρα.

Η Handelsblatt σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Επικίνδυνα δώρα» θέτει στο μικροσκόπιο την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν εξοικονομήσει χάρη σε αυτήν τα τελευταία δέκα χρόνια 1,42 τρις ευρώ. 

Μόνο η Γερμανία, σύμφωνα με το άρθρο, έχει εξοικονομήσει 368 δις ευρώ από το 2007 ενώ, βάσει πίνακα στοιχείων, η Ελλάδα έχει εξοικονομήσει 55 δις ευρώ. «Αυτή η κατάσταση εξαίρεσης καθιστά μεν τα κράτη ικανά να δράσουν, τα καθιστά όμως και απρόσεκτα» σημειώνει η οικονομική εφημερίδα στη μακροσκελή ανάλυσή της, αφού έτσι γίνονται πιο επιρρεπή στη συσσώρευση νέων χρεών. Ενδεικτικά σε άλλο πίνακα που παραθέτει αναφορικά με τη συσσώρευση νέων χρεών από το 2008, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην ευρωζώνη με 161 δις ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο όμως, γίνεται εκτενής αναφορά και στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Η εφημερίδα γράφει:

«Για τον Αλέξη Τσίπρα η Άγκελα Μέρκελ ήταν πριν μερικά χρόνια η ‘πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης’. Όμως στο μεταξύ η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια υπό ευρωπαϊκό ζυγό. Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον έχει γίνει για αυτόν σημαντική εταίρος. Λέγεται ότι οι δυο τους τηλεφωνιούνται συχνά. Σε αντίθεση με την κορύφωση της ευρωκρίσης, όταν η καγκελάριος γινόταν δεκτή με αφίσες που είχαν πάνω τους τη σβάστικα και μαζικές πορείες, η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει την Πέμπτη σε μια φιλική υποδοχή στην Αθήνα.»

Στη συνέχεια η Handelsblatt σημειώνει ότι στο περιθώριο της επίσκεψης θα συζητηθεί και πάλι το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας.

«Η καγκελάριος ενδέχεται να προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην αποκλίνει της μεταρρυθμιστικής του πορείας. Στην αρχή της χρονιάς ο πρωθυπουργός πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το δίκαιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που η ΕΕ είχε ζητήσει. Επίσης ανέστειλε την περικοπή συντάξεων και διένειμε ως ‘κοινωνικό μέρισμα’ 710 εκατομ. ευρώ σε 1,4 εκατομ. οικογένειες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο για το επόμενο πακέτο βοήθειας»

«Η Μέρκελ δεν βλέπει πια τον Τσίπρα ως παρία»

Η καγκελάριος μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη υποδοχή στην Αθήνα την Πέμπτη από ότι στο παρελθόν.

Σε άλλο σημείο η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι «επιεικής» με την Ελλάδα –όπως και με άλλες χώρες της ευρωζώνη κι αυτό, όπως γράφει, «παρά το ότι ο Τσίπρας έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα πελατειακών σχέσεων, που θεωρείται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους.

Αλλά ο Τσίπρας έχει επίσης μπροστά του προσεχώς και εκλογές. Και η καγκελάριος δεν βλέπει πια τον πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία αλλά ως πραγματιστή, λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ.

Ο συμβιβασμός αυτός είναι που αναμένεται να ανοίξει στα Σκόπια την πόρτα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονότα από τα οποία η Δύση ελπίζει να επέλθει σταθεροποίηση στα ταραγμένα από διαμάχες Βαλκάνια.

Η καγκελάριος θα επιδιώξει λοιπόν κατά την επίσκεψή της να συζητήσει μόνο εν συντομία για τα πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις –και θα περάσει γρήγορα στο επόμενο θέμα»

Επίθεση κατά του ΑfD: «Καμία δικαιολογία»

O βουλευτής τoυ AfD από τη Βρέμη Φρανκ Μάγκνιτς

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει επίσης την επίθεση που δέχτηκε ο Φρανκ Μάγκνιτς, βουλευτής του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το απόγευμα της Δευτέρας στη Βρέμη. H Τageszeitung (TAZ) σε άρθρο με τίτλο «Καμία δικαιολογία» σημειώνει:

«Είναι αλήθεια ότι ο Μάγκνιτς δεν είναι ένας συμπαθής πολιτικός. Στο δεξιό κόμμα AfD o βουλευτής από τη Βρέμη βρίσκεται στο ακόμη πιο δεξιό άκρο. Κι από εκεί διακηρύσσει μια αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική, με εθνικιστικό τόνο, εναντίον των μειονοτήτων και όσων έχουν διαφορετική άποψη. (…) Γι αυτό ο Μάγκνιτς και το κόμμα πρέπει πολιτικά να καταπολεμηθούν. Αλλά με μια ξεκάθαρη στάση και καλά επιχειρήματα, ακόμη και με φαντασία. Αλλά η βία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μέσο, δεν πρέπει να γίνονται επιθέσεις κατά ανθρώπων. Το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως από το πού τοποθετούνται – και αυτό είναι μέρος του δημοκρατικού κράτους δικαίου, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε».

«Ο μικρός χάκερ»

«Δεν ήταν ένα κυβερνητικό τρολ της Ρωσίας, δεν ήταν κάποια συμμορία Κινέζων χάκερ. Ήταν ένας νεαρός από την Έσση» γράφει η SZ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

H Süddeutsche Zeitung εστιάζει τη σύλληψη του νεαρού μαθητή που παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων 1000 περίπου πολιτικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Σε σχόλιό της αναφέρει:

«Δεν ήταν ένα κυβερνητικό τρολ της Ρωσίας, δεν ήταν κάποια συμμορία Κινέζων χάκερ. Ήταν ένας νεαρός από την Έσση, που ζει ακόμη με τους γονείς του. Στην κλοπή όμως δεδομένων δεν ήταν επαγγελματίας, άφησε πολλά ίχνη πίσω του διευκολύνοντας τους ανακριτές. Αυτό ακριβώς είναι το αστείο με στην όλη υπόθεση: με απλά μέσα, χωρίς κακόβουλο λογισμικό προκλήθηκαν ζημίες και μέγιστη αναστάτωση. Ο νεαρός από την Έσση έκανε επίδειξη στις υπεύθυνες για την ασφάλεια των δεδομένων αρχές. Κατέδειξε με απλά μέσα ότι δεν υπάρχει ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και ότι η Προστασία Δεδομένων στη Γερμανία δεν αξίζει να λέγεται έτσι. Πολλοί λοιπόν πρέπει να του είναι ευγνώμονες. (…) Έδειξε πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε ξένα δεδομένα. Αυτό ήταν παράνομο, αλλά τελικά διδακτικό. Ωστόσο το αδίκημα διώκεται ποινικά και πρέπει να διώκεται ποινικά. Κατά τύχη μόνο ο δράστης είναι κάτω από 21 ετών. Έτσι η δικαιοσύνη μπορεί να εφαρμόσει το δίκαιο ανηλίκων και να του επιβάλει απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να αποθαρρύνει τους χάκερ εν γένει».

Δήμητρα Κυρανούδη
dw.com

Πηγή

Share.