Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγείται από αποτυχία σε αποτυχία καθώς το ένα μετά το άλλο όλα τα μέτωπα που ανοίγει, μέσω των οποίων σχεδίαζε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καταρρέουν με πάταγο.

Περί τους 6 μήνες μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια η χώρα όχι μόνο δεν μπορεί να σταθεί στις αγορές γιατί τα επιτόκια είναι υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας, αλλά οι τράπεζες τελούν υπό διάλυση, οι καταθέσεις μειώνονται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται…

Τα μηνύματα από την οικονομία, μετά την ήπια περίοδο που εξασφάλισε μετά το 2015 η πτώση της τιμής του πετρελαίου και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αρχίζουν να γίνονται πάλι δυσοίωνα.

Οι δικαστικές αποφάσεις κυοφορούν για το 2019 δημοσιονομικές βόμβες οι οποίες όταν εκραγούν θα επιτείνουν το χάος και την ανασφάλεια στην οικονομία.

Δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση σχεδίαζε με χειραγωγούμενα κέντρα στη δικαιοσύνη πως θα εξασφάλιζε μια προεκλογική περίοδο σκανδαλολογίας με τους βασικότερους πολιτικούς αντιπάλους στις πόρτες των εισαγγελέων.

Η απουσία ενοχοποιητικών στοιχείων σε συνδυασμό με την πλημμελή μεθόδευση κάποιων σκευωριών, όπως δείχνουν οι εξελίξεις με το σκάνδαλο της Novartis, γυρίζει “μπούμερανγκ”.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακόμη και αν προκύψουν στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θα παραμείνει δύσπιστο.

Επιπλέον, καθώς προκύπτουν ενδείξεις χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία με στόχο την εκτροπή του πολιτεύματος, είναι λογικό πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να πάρουν αποστάσεις ενώ κάποιοι άλλοι να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό με τους πολιτικούς αντιπάλους έναντι ανταλλαγμάτων.

Κόρακας κοράκου…

Ευρεία είναι στην κοινωνία η πεποίθηση πως στην ελληνική πολιτική σκηνή ισχύει ο κανόνας πως: “Κόρακας δεν βγάζει κοράκου μάτι…”

Πως δηλ. καθώς σχεδόν το σύνολο του πολιτικού προσωπικού διαθέτει “σκελετούς” στη ντουλάπα του, θα κουκουλώσουν τις παρανομίες και τις όποιες ατασθαλίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου… τόσο γιατί η φατρία του εθνολαϊκισμού ανήλθε στην εξουσία πατώντας επί συνειδήσεων και “πτωμάτων” όσο και γιατί διανύουμε μια περίοδο που υπογείως στην κοινωνία λαμβάνουν χώρα τεκτονικές μετατοπίσεις που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Συνήθως σε περιόδους τεκτονικών αλλαγών αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα που θα τους φορτωθούν όλες οι αμαρτίες του παρελθόντος.

Όπως έδειξε και η χρεοκοπία του 2010 η ΝΔ κινδύνεψε περισσότερο από το δικό της κοινό και στελέχη που αποσκίρτησαν. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια εξουσίας και σκελετούς έχει αποκτήσει στη ντουλάπα και δεν τους έχει αποκρύψει σωστά…

Η μεγαλύτερη ευθύνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πως δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία να διορθώσουν τα αίτια χρεοκοπίας της χώρας.

Η Ελλάδα παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος και στην επόμενη ανατάραξη της διεθνούς οικονομίας θα είναι από τους πρώτους που θα σπάσουν. Αυτή τη φορά δεν θα μπορούν να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σαν υπεύθυνους της χρεοκοπίας όπως το 2010.

Αν ο κόσμος κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα σε λίγα χρόνια μια δεύτερη μεγάλη προσαρμογή μισθών και συντάξεων προς τα κάτω (που πρέπει να θεωρείται βέβαιο…) κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό που ίσως μπορεί κάποιος να προβλέψει είναι εναντίον ποιων θα στραφεί ο νέος μεγάλος θυμός.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Share.