Δύσκολες ώρες και αποφάσεις για τον Π. Καμμένο – Διχασμός στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ – Η στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Ο κ.Καμμένος έχει διαμηνύσει τα εξής:

Πρώτον, πως οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και θα άρουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτή μόλις έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και,

Δεύτερον πως δεν πρόκειται να συμπλεύσουν σε μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Πρόκειται για δύο δεσμεύσεις, οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα κατά πόσο πρόκειται να υλοποιηθούν.

Πρώτα από όλα δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι και ποιοι από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ταχθούν υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά την κατηγορηματικά αρνητική θέση του κ.Καμμένου.

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος είναι ο μόνος που έχει ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του.

Διαφωνεί με τη «γραμμή» των ΑΝΕΛ, θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μόλις το πράξει, θα παραδώσει την έδρα του.

Έδρα, η οποία θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ από ότι στους ΑΝΕΛ.

Εξίσου ξεκάθαρη είναι η στάση των Κ. Κατσίκη και της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, οι οποίοι συντάσσονται και είναι πλήρως ταυτισμένοι με τις θέσεις του Π. Καμμένου.

Συνεπώς, μένει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους τρεις ακόμα βουλευτές και συγκεκριμένα, η υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης και ο Κ. Ζουράρης.

Από αυτούς τους 3 ο κ.Ζουράρης είναι αυτός που έχει εκφράσει δημόσια τις θέσεις του, αν και δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Διότι αν και έχει πει πως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ταχθεί κατά του να πέσει η κυβέρνηση λόγω αυτής της συμφωνίας.

Πιο θολή είναι η εικόνα με την Έλενα Κουντουρά – με το μεν Μαξίμου να την προσμετρά στις θετικές ψήφους και τους ΑΝΕΛ να το διαψεύδουν κατηγορηματικά -, η οποία έχει πει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση ενώ παντελώς άγνωστη είναι η θέση που θα τηρήσει ο κ.Κόκκαλης, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν έχει ανοίξει καθόλου – τουλάχιστον δημόσια – τα χαρτιά του.

Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια αριθμητική εξαιρετικά περίπλοκη.

Από τους 7, οι 2 (Κατσίκης – Τσαρουχά) τάσσονται σίγουρα με τον Π. Καμμένο, ο ένας (Παπαχριστόπουλος) φεύγει αλλά η έδρα του πηγαίνει στον Τέρενς Κουίκ που θεωρείται εν πολλοίς «ξένο σώμα», οι δύο (Κουντουρά – Κόκκαλης) είναι άγνωστο τι θα πράξουν και ο τελευταίος (Ζουράρης) κινείται εντός και εκτός της κομματικής γραμμής, καθώς καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση.

Είναι προφανές πως υπό αυτά τα δεδομένα ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν μπροστά τους πολύ κρίσιμες ώρες τόσο για τη συνοχή τους όσο και για την πολιτική τους επιβίωση.

Την Τετάρτη 9/1 κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να διαλευκάνουν τις προθέσεις τους.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις ο κ.Καμμένος θα πρέπει να πάρει δύσκολες και οριστικές αποφάσεις.

Όπως το εάν θα θέσει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι θα πράξει με τους διαφωνούντες και με εκείνα τα στελέχη που θα θελήσουν να παραμείνουν στις υπουργικές θέσεις παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ (π.χ. η κα.Χρυσοβελώνη, η οποία διεμήνυσε πως θα διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας και αν διαπιστώσει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, θα μείνει στη θέση της υφυπουργού Εσωτερικών) και αν εν τέλει θα τηρήσει τη δέσμευση του να μην στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

. .

..

. . . ..Πηγή

Share.