[ccpw id="136103"]

Το έργο με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ να φεύγει από την κυβέρνηση, να τη ρίχνει ή να μη τη ρίχνει, να καταψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ή να απέχει από την ψηφοφορία δίνοντας το κατάλληλο έδαφος στον Αλ. Τσίπρα, έχει παιχτεί πολλές φορές. 
Τώρα όμως η κλεψύδρα άδειασε…

Το αργότερο σε 10 ημέρες, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για νωρίτερα, ίσως και την επομένη της 9ης Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων, τα Σκόπια θα έχουν ολοκληρώσει το δικό τους δρόμο σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και το μπαλάκι φτάνει στην ελληνική πλευρά με την καυτή πατάτα να πέφτει στα χέρια του Πάνου Καμμένου.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βλέπει την κλεψύδρα της εξουσίας να αδειάζει. Και όχι μόνο. Βλέπει την πολιτική του καριέρα να τελειώνει διαπιστώνοντας από το σύνολο των φανερών αλλά και των λεγόμενων κρυφών δημοσκοπήσεων όχι απλά ότι δεν μπαίνει στην Βουλή αλλά ότι εξαφανίζεται από τον χάρτη. Ότι εντάσσεται στον κύκλο των λεγόμενων λοιπών κομμάτων.

Όπερ σημαίνει ότι ο Π. Καμμένος θα είναι ο μόνος εκ των κεντρικών παικτών που δεν θα έχει ασυλία μετά τις εκλογές (ο Π Πολάκης σκοπεύει να πολιτευθεί στον δυτικό τομέα της Β Αθηνών όπου έχει πιθανότητες εκλογής) και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την τακτική που ακολούθησε καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με διευρυμένη σύνθεση αφού θα συμμετάσχει και η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να καταλήξει σε αποφάσεις όπως η προαναγγελθείσα από τον ίδιο αποχώρηση από την Κυβέρνηση.

Σε αυτό συγκλίνουν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ζητήσει από τους στενούς συνεργάτες του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δηλώσουν που επιθυμούν να μετατεθούν μετά την αποχώρηση του ίδιου από την υπουργική θέση.

Ο Πάνος Καμμένος καλείται να λάβει τις αποφάσεις του και να δείξει αν, αλλά και μέχρι ποιου σημείου θα υλοποιήσει τα όσα κατά καιρούς έχει πει, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής ενδεχόμενα:

1. Να μην τον ακολουθήσει το σύνολο των βουλευτών των ΑΝΕΛ.

2. Να μην παραιτηθούν υπουργοί όπως για παράδειγμα η κ. Κουντουρά.

3. Να βρεθεί την επομένη να μη διαθέτει καν κοινοβουλευτική ομάδα με ότι αυτό σημαίνει για το υπόλοιπο της θητείας αυτής της Βουλής.

Αν παρόλα αυτά την Τετάρτη ανακοινώσει την αποχώρηση του ιδίου και του κόμματος χρησιμοποιώντας και υψηλούς τόνους, αυτό σημαίνει πως το αίτημά του για ένταξη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλόγιμη θέση ή σε αυτό των Ευρωεκλογών δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα. Όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές στον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη έχουν θέσει βέτο και έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα δηλώνοντας στον Πρωθυπουργό ότι αυτό θα σημάνει αιτία εσωκομματικού πολέμου αλλά και αποχώρησής τους από το κόμμα.

Πρόκειται για στελέχη όπως ο Ν. Φίλης, ο Νίκος Βούτσης αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης, νύν γραμματέας του Κόμματος που εκτιμούν πως δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία έχοντας τον Πάνο Καμμένο στα ψηφοδέλτια ή ακόμη και στα ευρωψηφοδέλτια.

Αν τώρα ο Π. Καμμάνος δηλώσει αποχώρηση ή προαναγγείλει εκ νέου αποχώρηση και επιτεθεί, όπως χθες, στον Νίκο Κοτζιά, σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα ένταξής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενου.

Άλλωστε σε προσωπικό επίπεδο η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι περισσότερο από άριστη. Αδελφική θα έλεγε κανείς αν υπολογίσει πως ο Πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές πήγε κόντρα και στο κόμμα του για τα… μάτια του Πάνου.
Όπως και να έχει ο χρόνος τελείωσε. Και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Ακόμη και οι πρόθυμοι που εμφανίζονται στο πολιτικό προσκήνιο δηλώνοντας πως θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ανοιχτά διά του εκπροσώπου του πως αυτό θα το εκλάβει ως στήριξη της κυβέρνησής του που θα συνεχίσει ακόμη και ως κυβέρνηση… ανοχής.

Του Τάσου Ευαγγελίου
liberal.gr

Πηγή