[ccpw id="136103"]

Η τελευταία κυβέρνησης της Απριλιανής χούντας ήταν αυτή του Α.Ανδρουτσόπουλου. Ήταν μια κυβέρνηση-ανδρείκελο, καθώς όλες τις αποφάσεις τις ελάμβανε η χούντα του Δ. Ιωαννίδη. 

Μέχρις εδώ, καμιά σχέση μεταξύ μιας δικτατορικής κυβέρνησης, με μια δημοκρατικά εκλεγμένη, και μάλιστα δύο φορές, όπως αυτή του Α. Τσίπρα. Το διευκρινίζω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και σπέκουλας.

Όταν ο Ιωαννίδης οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου και οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Μεγαλόνησο, οι Αμερικάνοι, απεγνωσμένα αναζητούσαν κάποιον υπεύθυνο από την Ελληνική πλευρά για να συνομιλήσουν. Όλοι είχαν εξαφανιστεί.

Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου δεν κατέρρευσε, αλλά αποσυντέθηκε. Εξαϋλώθηκε, υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας.

Σήμερα η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα παρουσιάζει τέτοια χαρακτηριστικά;

Εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης;

Φαίνεται πως οδεύει τάχιστα προς μια παρόμοια κατάσταση.

Η αποκάλυψη της συνωμοσίας Novartis, της μεγαλύτερης πολιτικής συνωμοσίας μετά την Μεταπολίτευση, φαίνεται πως θα είναι ο πρόδρομος της κυβερνητικής αποσύνθεσης.

Και ακόμα είμαστε στην αφετηρία των γεγονότων.

Η κυβέρνηση είναι εξαφανισμένη και το αφήγημα της το υποστηρίζουν μόνον δύο συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι. Ο ένας ανήκει στην «ψεκασμένη» Δεξιά. Κανείς άλλος δεν τολμά να αρθρώσει λέξη. Και τι να πει;

Πως μια ομάδα πολιτικών και επίορκων δικαστικών συνέστησε μια παρακρατική ομάδα με σκοπό την πολιτική εξόντωση δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ στελεχών των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης; Να σημειώσω πως δεν πρόκειται απλώς για ένα παραδικαστικό σκάνδαλο.

Αυτή η οπτική συσκοτίζει τα γεγονότα. Περιορίζει την διάσταση τους.

Είναι μια αμιγώς πολιτική συνωμοσία στην οποία συνέπραξαν και δικαστές. 

Κάποιος έγκριτος νομικός μίλησε για καθεστώς Βισίνσκι στον χώρο της Δικαιοσύνης. Και είμαστε ακόμα στην αρχή των αποκαλύψεων.

Συνεπώς η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα –η συγκυβέρνηση με τον Π. Καμμένο θα πρέπει να θεωρείται λήξασα—εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα πιο αποδυναμωμένη και πολιτικά και ηθικά.

Ας μην λησμονεί ο αναγνώστης πως η υπόθεση Νοvartis επρόκειτο να εμφανισθεί αιφνιδιαστικά στην προεκλογική περίοδο. Τους σχεδιασμούς των συνωμοτών τους ανέτρεψαν οι δύο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για την Μακεδονία μας, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Για να αλλάξουν την ατζέντα, αναγκάσθηκαν να «κάψουν» ουσιαστικά την σκευωρία τους.

Τα προδρομικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής αποσύνθεσης, θα αποκτήσουν μονιμότητα, ευθύς ως οι ΑΝΕΛ εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σχήμα.

Επιπροσθέτως, η αποκάλυψη της συνωμοσίας Novartis θα προβληματίσει όσους σκέφτονται να στηρίξουν με την ψήφο του την συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά από την δραματική τροπή που πήραν οι εξελίξεις όλοι θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: τι προέχει; 

  • Η πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή 
  • η υπερψήφιση μιας, ούτως ή άλλως, κακής συμφωνίας για τα εθνικά μας συμφέροντα; 

Εδώ ακριβώς θα κριθούν όλοι.

Η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο βαριά τραυματισμένη.

Παρέπαιε και πριν την αποκάλυψη της συνωμοσίας (άδειες κερκίδες στο Παλέ, σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Πετσίτη, γελοιοποίηση εγκαινίων Μετρό).

Τώρα της ήρθε και η χαριστική βολή, καθώς δεν έχασε μόνον ένα όπλο από την φαρέτρα της, αλλά αυτό έγινε μπούμεραγκ.

Σε λίγες εβδομάδες, καθώς τα εκφυλιστικά φαινόμενα θα εντείνονται, είναι πολύ πιθανόν, η κυβέρνηση μειοψηφίας να μην μπορεί να επιτελέσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες της.

Είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει το σύνδρομο της κυβέρνησης Ανδρουτσόπουλου, δηλαδή την πλήρη αποσύνθεση.

Ελπίζω αυτό να συμβεί χωρίς να υπάρξει εθνική τραγωδία.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή